Sari direct la conținut

Lansarea Soiuz a fost amânată după o nouă scurgere pe ISS (Roscosmos)

HotNews.ro
soiuz, Foto: PJF / Alamy / Alamy / Profimedia
soiuz, Foto: PJF / Alamy / Alamy / Profimedia

Agenția spațială rusă Roscosmos a anunțat luni că va amâna lansarea navei spațiale Soiuz MS-23, care ar fi trebuit să readucă pe Pământ trei astronauți, cel târziu până la începutul lunii martie, după ce a fost descoperită o nouă scurgere la bordul unei alte nave spațiale andocate la Stația Spațială Internațională (ISS), potrivit AFP.

Sâmbătă, Roscosmos a precizat într-un comunicat că a detectat „o scădere a presiunii în nava cargo Progress MS-21, care urmează să se desprindă de ISS pe 18 februarie” și că „studiază motivele”.

„Temperatura și presiunea la bordul ISS sunt la niveluri normale”, a precizat agenția rusă, asigurând echipajul că nu este în pericol.

Luni, șeful Roscosmos, Iuri Borissov, a declarat că, din cauza incidentului, a cărui origine este verificată de o „comisie de urgență”, „lansarea navei spațiale fără pilot Soyuz MS-23 a fost amânată cel târziu pentru prima decadă a lunii martie”.

Acest nou incident survine la două luni după o primă scurgere într-o navă spațială andocată la ISS, care trebuia să readucă pe Pământ doi cosmonauți ruși și pe colegul lor american Frank Rubio.

Scurgerea, care a dus la apariția unei pete maronii pe exteriorul navei spațiale, potrivit unei fotografii publicate luni de Roscosmos, a provocat o „ușoară” creștere a temperaturii, potrivit agenției ruse.

Forțată să găsească o soluție, agenția a planificat să trimită o altă navă spațială pentru a recupera trioul de astronauți a căror misiune urmează să se încheie în următoarele zile.

Este această navă alternativă a cărei plecare a fost amânată oficial luni.

„Deși rezultatul celor două urgențe este același, cauzele pot fi diferite”, a declarat luni Borissov despre cele două scurgeri, care au avut loc aproape în succesiune rapidă.

SSI este unul dintre puținele domenii de cooperare rămase între Moscova și Washington de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, și sancțiunile occidentale care au urmat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro