Lauda lui Blanculescu
Autoritatea Nationala de Control, a implinit, ieri, un an de activitate, eveniment marcat printr-o conferinta organizata de Fin Media, unde mai-marii activitatilor de control din Romania si-au prezentat rezultatele.
Ionel Blanculescu, seful ANC, a aratat cu aceasta ocazie ca Romania a avut de castigat de pe urma acestui conglomerat de institutii care a luat de pe “capul” ministerelor, in iulie 2003, aproape toate atributiile de control si monitorizare a mediului economic.
La eveniment au participat toti “capii” controlului, printre care, cei mai importanti, Marian Pasulea, comisarul general al Garzii Financiare, Ioan Amarie, procurorul general al PNA, Ilie Botos, procurorul general al Romaniei si Tudor Tanasescu, secretar de stat al Autoritatii Nationale a Vamilor.
Alocutiunile acestora s-au incheiat cu o concluzie trasa de prim-ministrul Romaniei, Adrian Nastase. Datele ANC au aratat ca, urmare a unei anumite disciplinari a agentilor economici “calcati” din ce in ce mai des de inspectori, veniturile la bugetul statului au sporit peste prognoze.
Premierul a vazut in acest lucru un motiv pentru incercarea pastrarii sistemului centralizat de control.
Blanculescu a subliniat ca sub coordonarea sa s-au descoperit si rezolvat, intr-un fel sau altul, circa 4800 de cazuri de coruptie, frauda, spalare de bani sau evaziune fiscala, mentionand ca cele mai importante cazuri au fost UREX Rovinari, Republica, demiterea sefului Garzii Financiare Arad sau controlul Garzii Harghita.
Blanculescu a precizat ca “in «navodul» ANC au intrat pesti mici, mari, si rechini care au rupt plasa”. Despre acesti “rechini” care se pare ca au zadarnicit eforturile Autoritatii, ministrul controlului a spus ca sunt acei infractori care au foarte multi bani si armate de avocati.
“Am pregatit insa pentru ei nu un navod, ci o cusca metalica, speciala pentru prins rechinii”, a amenintat Blanculescu.
El a precizat ca unele rezultate ale ANC nu se vad inca pentru ca activitatea infractionala din domeniul economiei s-a perfectionat continuu, si de aceea procesul de dovedire a vinovatiei este unul indelungat.
“Trebuie sa pregatim dovezi solide in cazurile pe care vrem sa le prezentam instantelor, astfel incat judecatorul sa nu poata elibera infractorul dupa cateva zile”, a explicat Blanculescu.
Ministrul controlului a mai spus ca “unii au crezut ca sunt deasupra legii. Acum au inceput sa cada. Realitatea ultimelor zile arata ca oricat au fost sau sunt de «mari» pot cadea in orice moment”, a punctat Blanculescu.
Campaniile declansate de Autoritatea Nationala de Control impotriva evaziunii fiscale, si implicit a coruptiei, au avut rezultate pozitive asupra bugetului de stat, concretizate in cresterea gradului de colectare a veniturilor.
Anul financiar 2003 reprezinta primul an de crestere a veniturilor la bugetul de stat dupa 5 ani de descrestere. Incasarile s-au majorat fata de anul 2002 de la 29,7 % la 31,1% din PIB. Gradul de colectare la bugetul de stat a depasit previziunile, fiind in acelasi timp cu 9,3% mai mare fata de 2002.
Industria petrolului si a lemnului, prioritatea ANC
ANC s-a axat pana acum pe controale in domeniul petrolului si al lemnului. Ministrul Blanculescu a anuntat ca se va intra treptat si pe domeniul comercializarii fierului vechi, de unde vin numeroase semnale ca anumite firme se folosesc de aceasta activitate pentru a recupera ilegal TVA.
Marian Pasulea, comisarul general al Garzii Financiare, institutie aflata in subordinea ANC, a confirmat acest lucru adaugand ca “nu e vorba numai de fier vechi. De cele mai multe ori firmele exporta fier foarte bun, atrase de pretul extern care a crescut de trei-patru ori in ultimul timp. Unele firme se retrag insa din activitate inainte de a restitui furnizorilor TVA-ul”.
Nastase: Blanculescu poate deranja si pe unii “colegi” din politica
ANC poate juca si in continuare un rol decisiv in economia romaneasca, a declarat la acelasi eveniment premierul Adrian Nastase.
Prim-ministrul a subliniat ca “acum un an am luat decizia infiintarii acestei institutii in ideea separarii activitatii de control de cea de reglementare. Exista atunci in ministere o presiune ce perturba controalele. Mai mult nu reuseam sa urmarim situatia obligatiilor financiare ale firmelor si nici sa descoperim fraudele.
Astfel a aparut nevoia acestui complement, ANC, a carui activitate sa aduca neregulile in fata instantei”, a explicat Nastase rolul ANC.
“Coruptia nu a disparut si nici macar nu putem spune ca a ajuns un fenomen izolat. Am facut insa in acest sens mai mult decat in ultimii 14 ani la un loc. Asta nu inseamna ca ANC isi poate permite sa reduca ritmul. Este nevoie de «privirea agera» a ministrului controlului, care poate deranja chiar si pe unii «colegi» din politica”.
“Ori are Vama relatii mai bune cu presa, ori lucrurile chiar au inceput sa mearga, pentru ca se vorbeste din ce in ce mai putin de coruptia de la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Nastase.
Premierul ar fi dorit probabil sa spuna acelasi lucru despre justitie dar s-a limitat sa declare ca “nu-i lipseste independenta”. El a subliniat ca “ principala problema a statului este ca are consilieri juridici slabi si de aceea pierde procese, pe banul public, in favoarea unuia sau a altuia”.
Nastase a mai spus ca rezultatele pozitive obtinute de ANC si Ministerul Finantelor in atragerea de venituri la buget se reflecta in relaxarea fiscala de anul viitor.
“Am preluat in 2000 o tara in deriva. In 2001 am evaluat “pagubele”, in 2002 am infiintat Parchetul National Anticoruptie, in 2003 ANC, iar acum se vad rezultatele” a incheiat Blanculescu.
Cinci mii de cazuri de evaziune fiscala, cu un prejudiciu total de 2.203 miliarde de lei
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, si seful Inspectoratului General al Politiei, chestor principal, Dumitru Sorescu, au participat, ieri, la conferinta “Autoritatea Nationala de Control: un an de lupta impotriva fraudei si coruptiei”.
Ion Iliescu a transmis, prin intermediul consilierului sau, Gheorghe Zaman, un mesaj prin care a felicitat activitatile intreprinse de ANC in lupta impotriva fraudei si coruptiei.
Cu aceeasi ocazie, procurorul general al Romaniei a precizat ca activitatile de colaborare intre institutiile implicate in lupta impotriva fraudei si coruptiei trebuie sa continue, mai ales ca evolutia criminalitatii nu permite nici un moment de relaxare.
Ioan Amarie, procurorul general al PNA a declarat, ca institutia pe care o conduce lucreaza, in colaborare cu experti ANC, la dosare impresionante cu prejudicii enorme la bugetul de stat.
Amarie a apreciat ca, daca la bugetul de stat s-au adus mai multe sume de bani, daca s-a imbunatatit climatul afacerilor in Romania si cadrul legal, daca in fata judecatorilor au ajuns mai multi oameni care au incalcat legea, acest lucru se datoreaza in mare masura si ANC.
La randul sau, seful Politiei Romane a precizat ca, in acest moment, una dintre caracteristicile fenomenului infractionalitatii de natura economico-financiara este ca acest gen de criminalitate este comis din ce in ce mai mult in grupuri organizate de persoane cu influenta sau chiar cu putere de decizie in toate sferele de activitate.
Chestorul sef Sorescu considera ca “triumviratul format din ANC, Politie si Parchet va avea succes in combaterea infractionalitatii, a celei organizate in special, in cazul in care va fi in continuare sprijinit inclusiv de cadrul legislativ”.
Potrivit aceleeasi surse, un domeniu important de colaborare il constituie identificarea celor care, prin fapte penale, se sustrag achitarii contributiilor financiare datorate statului. In ceea ce priveste acest domeniu, colaborarea celor doua institutii a condus la instrumentarea a peste cinci mii de cazuri de evaziune fiscala, cu un prejudiciu total de 2.203 miliarde de lei.