Sari direct la conținut

Legaturi chimice

Ziua de Cluj

Medicul irakian Ahmed Nazar, patronul Nuha Trading, societatea comerciala care a preluat Uzinele Chimice Turda (UCT), a cedat o parte din activele societatii, dupa ce a intrat la puscarie, catre familia de afaceristi sirieni Kassas.

Nazar a fost imprumutat cu bani de catre Nidal Mohamad Kassas, in anul 2000, pentru a scapa de datoriile inregistrate in urma proceselor civile si penale in care a fost implicat.

Familia siriana Kassas, stabilita la Bucuresti, se afla in stranse legaturi cu George Becali, finantator al clubului Steaua si presedinte al Partidului Noua Generatie (PNG), cu Viorel Hrebenciuc – „eminenta cenusie” a PSD si cu afaceristul sirian Fahti Taher.

Legaturile dintre Nazar, familia Kassas si PSD pot fi raspunsul intrebarilor insistente referitoare la protectia de care se pare ca a beneficiat Nazar, cel care a „ingropat” UCT.

In 1998, UCT au fost scoase la vanzare prin licitatie, dupa ce societatea a fost declarata falimentara. In 1999, Nazar, cetatean de origine irakiana, cumpara UCT la pretul de 900.000 de lei noi. Licitatia a fost contestata de catre ceilalti ofertanti, deoarece Nazar nu a putut dovedi ca are banii, prezentand doar scrisori de garantie.

Timp de sapte ani, cladirile UCT au fost instrainate, una cate una, sau dezafectate si vandute ca material de constructii. Dupa mai bine de un an de la cumpararea UCT, Nazar a fost arestat preventiv in 7 octombrie 2000, dar a fost, ulterior, eliberat. Apoi, Nazar a fost condamnat, cu suspendare, pentru evaziune fiscala, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Precizam ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj a emis, in 2000, mandatul de arestare preventiva pe numele lui Nazar, sub acuzatia ca ar fi dezmembrat utilajele si instalatiile din dotarea UCT si ar fi valorificat inoxul din care erau confectionate ca material refolosibil.

In paralel, judecatorul sindic care a „binecuvantat” vanzarea UCT, Ionica Pop, pe atunci presedinte al Tribunalului Cluj, s-a trezit cercetat intr-un dosar de coruptie, inchis din lipsa de probe.

Nazar si prietenii sirieni

Aflat la ananghie, Nazar a cerut ajutorul comunitatii arabe. El a fost creditat de catre sirianul Nidal Mohamad Kassas. Dupa stabilirea relatiilor economice dintre irakian si sirian, activele UCT au fost vandute numai cu acordul si prin intermediul lui Nidal. Acesta, creditorul lui Nazar, este fratele mult mai potentului om de afaceri Imad Mohamad Kassas.

Nazar, patron al UCT, a recunoscut legaturile economice dintre el si Nidal, in cadrul unei discutii purtate in primavara lui 2005 cu ZIUA de Cluj. Imad detine, in Bucuresti, 12 societati comerciale, cele mai multe avand ca domeniu de activitate consultanta economica. Imad a primit cetatenia romana in 1991, printr-un act semnat de catre premierul Theodor Stolojan.

Pe aceeasi lista se regaseste si numele Kamel Kader, despre care presa centrala a relatat faptul ca ar fi avut legaturi stranse cu grupari teroriste precum Abu Nidal.

Filiera Kassas-PNG-PSD

Afacerile familiei Kassas au intrat, din 2004, si in zona politicului, mai exact in curtea PNG si a patronului din cartierul Pipera, George Becali. Imad este casatorit cu Elena Kassas, presedintele organizatiei de femei a PNG. La alegerile din 2004, Elena a candidat la Senat din partea PNG, in judetul Vaslui, de unde este originara.

Ea este actionara si co-actionara impreuna cu sotul ei la nu mai putin de cinci societati comerciale din Bucuresti, printre care si producatorul de jucarii Condor Style. Sotia lui Imad nu este singura legatura directa cu partidul lui Gigi Becali. Una din societatile la care este actionar Imad, Icomm SA, este condusa de catre Remus Vasile Vasiloiu, membru PNG.

Acesta a candidat din partea PNG la alegerile locale din 2004 pentru Primaria Capitalei.

Becali este recunoscut pentru relatiile sale apropiate cu afaceristul sirian Fahti Taher, cu care face afaceri in domeniul imobiliar, dar si cu Hrebenciuc, cel care l-a sfatuit sa cumpere PNG si sa se lanseze in politica.

In anturajul lui Becali se afla si un fost director al societatii Contransimex, Alexandru Bunea, cercetat de Directia Nationala Anticoruptie in „Dosarul Flota”, alaturi de Presedintele Romaniei, Traian Basescu. Colegul lui Bunea de la Contransimex a fost, pana sa fie numit ministru al Privatizarii, Ovidiu Musetescu, „tartor” al multor privatizari discutabile in contul unor afaceristi arabi.

Ahmed Nazar a refuzat dialogul cu ZIUA de Cluj pe tema relatiilor sale cu familia Kassas, amenintand ca ne va intenta un proces de presa in cazul in care vom publica un material in care va fi mentionat numele sau.

AVAS functioneaza intr-o realitate paralela

Afacerea de la Turda a prezentat interes pentru familia Kassas deoarece, din 1999 pana la sfarsitul anului trecut, statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), nu a monitorizat activitatea economica a Nuha Trading, societatea patronata de Nazar.

Astfel, unele din activele UCT au fost vandute la bucata, iar banii au fost virati probabil si prin conturile familiei Kassas, cea care l-a creditat pe Nazar. Pe platforma UCT existau o serie de cladiri in care erau depozitate substante periculoase precum DTT, rodanura si chiar mercur.

In acest moment, dupa sapte ani de la preluarea UCT de catre Nazar, statul s-a trezit ca societatea acestuia are datorii de miliarde si a decis scoaterea la licitatie a activelor Nuha Trading (societatea care, in acte, apare ca proprietara a UCT).

Devalizarea UCT a fost posibila numai cu concursul nemarginit al autoritatilor. Un exemplu edificator este faptul ca reprezentantii AVAS, la solicitarea ZIUA de Cluj, sustin, in mod absolut comic, ca statul mai detine 74 la suta din capitalul uzinelor. Prin urmare, societatea turdeana nu ar fi fost privatizata niciodata dupa parerea AVAS si, in prezent, ea se afla in procedura de faliment.

Ce nu stie AVAS este ca UCT au fost taiate si vandute pe bucati si, daca statul mai detine ceva real in aceasta firma, este doar praful si poluarea UCT. Administratia Finantelor Publice Turda a anuntat, la inceputul lunii, ca va organiza o licitatie in vederea vanzarii unor active ale societatii irakianului Nazar, Nuha Trading, in speranta ca va mai putea recupera ceva din dezastrul de la UCT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro