Liber la campania pentru europarlamentare, boicot la cea pentru referendum
Mai sunt trei saptamani pana la referendumul, convocat de presedinte pentru introducerea votului uninominal. Daca despre alegerile europarlamentare se mai stie cate ceva, despre uninominal nu se aude nimic, pentru ca nu s-au stabilit regulile de de desfasurare a campaniei electorale.
Parlamentarii au reusit si de aceasta data sa creeze un blocaj tipic, amanand formarea comisiei pentru timpi de antena pe motiv ca seful statului nu a propus o data concreta pentru referendum. Inexistenta acestei comisii este motivul pentru care TVR a decis sa nu acorde nimanui timpi de antena pentru campania dedicata referendumului.
De cealalta parte, CNA sustine ca TVR si SRR pot organiza dezbateri asupra Referendumului privind votul uninominal „dupa regulile date in urma cu mai bine de o saptamana de catre CNA, unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, si nu trebuie sa astepte vreo aprobare de la parlamentari pentru a-si putea indeplini misiunea publica”.
TVR nu acorda nimanui timpi de antena pentru campania dedicata referendumului
TVR asteapta in prezent un raspuns din partea Parlamentului cu privire la constituirea sau nu a comisiei pentru alocarea timpilor de antena pentru campania dedicata referendumului.
In cazul in care aceasta comisie nu se va infiinta, TVR a cerut Parlamentului sa precizeze care este obligatia televiziunii publice privitor la reflectarea punctelor de vedere fata de intrebarea formulata pentru referendum”, arata un comunicat al TVR.
Desi TVR anunta ca nu exista inca regului dupa care se desfasoara campania pentru referendum, televiziunea publica a decis sa infiinteze totusi un grup de lucru care sa supravegheze reflectarea corecta si echidistanta a campaniei dedicate referendumului.
„Grupul de lucru din TVR va superviza aplicarea tuturor regulilor, stabilite cu respectarea legislatiei, de institutiile abilitate”, se arata in acelasi comunicat al Departamentului Comunicare al TVR.
De altfel presedintele Basescu a criticat miercuri seara Parlamentul, intr-o emisiune televizata, pentru ca nu a infiintat comisia de acordare a timpilor de antena pentru campania de la referendum, sustinand ca din cauza acestui lucru nu poate merge la postul public de televiziune sa explice oamenilor de ce i-a chemat la urne.
Campania pentru referendum, blocata de Parlament
Plenul Parlamentului a decis, la inceputul acestei saptamani, cu 160 de voturi pentru, 9 contra si 68 de abtineri scoaterea de pe ordinea de zi proiectului de hotarare ce viza infiintarea comisiei parlamentare care reglementeaza timpii de antena in campania pentru referendum.
Parlamentarii au votat o propunere a liderului deputatilor PRM, Lucian Bolcas, sustinuta de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, potrivit careia Parlamentul amana constituirea unei comisii care sa reglementeze timpii de antena pentru referendum pana cand seful statului va propune o data concreta pentru consultarea populara.
Pozitia CNA
Consiliul National al Audiovizualului precizeaza ca inca din 25 octombrie, a adoptat o decizie privind desfasurarea in audiovizual a campaniei pentru Referendumul convocat de Presedintele Basescu.
Potrivit deciziei, posturile de radio si TV pot difuza emisiuni informative si de dezbatere, precum si sondaje de opinie, referitoare la referendumul pentru adoptarea votului uninominal la alegerile parlamentare, dar numai pana cu o zi inainte de desfasurarea referendumului.
Gelu Trandafir, membru CNA a declarat pentru HotNews ca: „Domnul Sassu nu trebuie sa le ceara politicienilor voie ca TVR sa-si indeplineasca misiunea de serviciu public pentru ca infiintarea unei comisii de timpi de antena la referendum nu e ceruta de nicio lege. Regulile de desfasurare a acestei campanii pentru referendum in audiovizual au fost stabilite de CNA inca din 25 octombrie 2007.
A trecut mai bine de o saptamana si TVR practic boicoteaza aceasta campanie, abdicand de la indeplinirea misiunii publice pe care o are de a asigura informarea corecta a cetatenilor.”
Campania pentru europarlamentare se bucura de mai multa atentie
Parlamentarii din comisia pentru timpii de antena au votat in schimb, in urma cu doua saptamani, alocarea spatiului in emisiunile de pe posturile publice de radio si televiziune, in campania pentru alegerile europarlamentare. Partidelor parlamentare le revin patru cincimi din timpul total, iar celor neparlamentare si candidatului independent, o cincime.
La radio, intr-o emisiune zilnica, fiecarui partid parlamentar ii vor reveni cate 5 minute si 20 de secunde, iar celor neparlamentare si independentilor 1 minut, iar, din doua in doua zile, inca 2 minute.
Si la postul public de televiziune, vor avea loc dezbateri in fiecare zi de luni pana vineri, in intervalul 20.15 – 20.45 sau 20.15 – 21.45. Timpul a fost impartit potrivit aceleiasi reguli – patru cincimi pentru partidele parlamentare.