Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 877: Trump spune că i-a promis lui Zelenski că va pune capăt războiului / Atac rusesc asupra orașului Nikolaev, soldat cu 3 morți și 14 răniți / Armata rusă anunță cucerirea unui nou sat în Donețk

Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia
Război în Ucraina, Foto: Filippo Carlot / Panthermedia / Profimedia

Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a declarat vineri că a avut o „convorbire foarte bună” vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce Rusia susține că a mai cucerit un sat din Donețk. Forțele ruse au atacat vineri orașul Nikolaev din sudul Ucrainei cu o rachetă, ucigând cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, și rănind alți 14 oameni

Sinteza zilei:

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 877, LIVETEXT:

Donald Trump a spus că a avut o conversație foarte bună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Ambele părți se vor putea alătura pentru a negocia un acord care să pună capăt violenței să să paveze o cale către prosperitate”, a scris Trump pe Trurth Social, potrivit Reuters. Potrivit AFP, Trump a mai spus că i-a promis lui Zelenski că „va pune capăt războiului”.

„În calitate de următor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieți”, a declarat candidatul republican la președinție în pe platforma sa Truth Social, reiterând o promisiune pe care a tot repetat-o în campanie fără a oferi niciodată detalii.

3 morți și 14 răniți în atacul rușilor asupra orașului Nikolaev, arată cel mai recent bilanț

Forțele ruse au atacat vineri orașul Nikolaev din sudul Ucrainei cu o rachetă, ucigând cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, și rănind alți 14 oameni, a precizat primarul Oleksandr Sienkevici, potrivit The Kyiv Independent.

Mai multe explozii au fost raportate după ce a fost declanșată o alertă de raid aerian în regiune, au anunțat și Forțele Aeriene Ucrainene.

Un cartier rezidențial al orașului a fost atacat, a adăugat Sienkevici. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, forțele ruse au lovit un loc de joacă, avariind clădirile înalte din apropiere.

Un băiat în vârstă de 12 ani, o bătrână și un bărbat au fost uciși, a anunțat Biroul Procurorului General. Patru copii s-ar afla printre răniți.

„Rusia dovedește în fiecare zi prin teroare că presiunile asupra ei nu sunt suficiente. Această distrugere a vieții trebuie oprită”, a afirmat Zelenski.

„Sunt necesare noi soluții pentru a ne susține apărarea. Rusia trebuie să simtă puterea lumii”, a mai spus liderul ucrainean.

Regiunea Nikolaev și alte regiuni sudice suferă în mod regulat atacuri din partea rușilor. Orașul Nikolaev se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de linia frontului din regiunea Herson.

Serviciile ucrainene de informații militare exclud „ofensive puternice” ale rușilor în noi direcții ale frontului

Trupele ruse continuă să avanseze aproape de-a lungul întregii linii a frontului, dar noi „ofensive puternice” sunt puțin probabile, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andrii Iusov, pe 19 iulie, în timpul unei emisiuni la televiziunea națională, potrivit The Kyiv Independent.

Conform lui Iusov, forțele ucrainene au respins atacurile în timpul ofensivei de scurtă durată a Rusiei în regiunea Harkov, care a început pe 10 mai și care a avut un impact și asupra situației din regiunea Sumî, în nord-est.

„Ținta-cheie este Donbasul ucrainean”, a declarat Iusov, adăugând că „cele mai eroice și dramatice evenimente continuă să aibă loc acolo”.

El a remarcat că, deși forțele rusești sunt în continuare numeroase, nu există schimbări semnificative care să indice noi ofensive puternice în alte direcții.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a declarat anterior, într-un interviu acordat publicației NV, că „există probleme, iar acestea tind să se agraveze”, răspunzând la întrebarea privind o potențială ofensivă rusă în direcția nordică a liniei de front.

Cu toate acestea, Budanov a refuzat să precizeze dacă se referea la regiunie Sumî sau Cernihiv sau când ar putea avea loc o astfel de ofensivă.

„Dacă încep să răspund la această întrebare, vom provoca panică”, a spus el. „Să spunem doar că există probleme, iar acestea tind să se agraveze”, a adăugat Budanov. „Nu există nicio catastrofă, dar este imposibil să nu vedem problemele. I-am spus deja cuiva din presa occidentală: «Nu voi avea prea multe vești bune anul acesta, din păcate»”, a afirmat el.

Președintele Volodimir Zelenski a spus ulterior că declarația lui Budanov a fost „înțeleasă puțin greșit”. „El a spus că a fost înțeles puțin greșit”, a declarat Zelenski, citat de agenția de presă Ukrinform, adăugând: „Adică, noi înțelegem că pot apărea ofensive. Suntem în război cu rușii, iar o ofensivă poate avea loc”.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat vineri că un cetățean german a fost condamnat la moarte în Belarus și că Berlinul este în contact intens cu autoritățile din Minsk în legătură cu soarta lui. El este acuzat de terorism și activitate mercenară.

Procurorii ucraineni au descoperit o schemă majoră privind deturnarea unei sume totale de peste 3,7 milioane de dolari alocate de la bugetul de stat pentru nevoile forțelor armate ale Ucrainei, a anunțat vineri Parchetul General, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

O rachetă rusească a lovit vineri o zonă rezidențială din orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, ucigând un copil și doi adulți și rănind alte persoane, a declarat primarul orașului, relatează Reuters.

„Se știe deja că trei au fost uciși, inclusiv un copil”, a spus Oleksandr Sienkevici pe aplicația de mesagerie Telegram.

Uniunea Europeană va primi luna aceasta o primă tranşă din profiturile generate de pe urma activelor Băncii Centrale a Rusiei care sunt îngheţate în UE, profituri care sunt destinate să ajute Ucraina, scrie Bloomberg.

După ce preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis armata în Ucraina, în luna februarie 2022, SUA şi aliaţii săi au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe din Rusia, blocând în Occident active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro. Aproximativ două treimi din aceste active sunt imobilizate în UE, în principal la casa de compensare Euroclear din Belgia.

Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Euroclear a informat că va efectua o primă plată de 1,55 miliard de euro, după implementarea de către UE a legislaţiei care permite blocului comunitar să aplice o taxă pe profiturile generate de activele imobilizate, notează Agerpres.

Rezultatele financiare ale Euroclear pentru prima jumătate a acestui an arată că active imobilizate în valoare de 173 de miliarde de euro erau deţinute la casa de compensare în luna iunie 2024. Aceste fonduri au generat profituri în valoare de aproximativ 3,4 miliarde de euro de la imobilizarea lor, însă profiturile generate înaintea date de 15 februarie 2024 vor fi reţinute de casa de compensare ca o rezervă pentru acoperirea actualelor şi viitoarelor riscuri, precum cele care au legătură cu litigiile.

Luna trecută, Uniunea Europeană şi Grupul statelor puternic industrializate au convenit să transfere anticipat profiturile care vor fi generate, în timp, de activele ruseşti blocate, în ideea de a acorda Ucrainei împrumuturi în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari în acest an.

Avion Su-25, doborât de ucraineni în Donețk, susțin forțele Kievului

Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat grupul de forțe Hortiția pe 19 iulie, relatează Kyiv Independent.

Avionul a fost doborât de tunurile antiaeriene ale Brigăzii 110 Mecanizate Separate în timp ce încerca să tragă în poziții ucrainene, se arată în comunicat.

Regatul Unit și Ucraina au semnat un acord interguvernamental privind sprijinul oficial prin împrumut pentru dezvoltarea capacităților de apărare ucrainene, relatează Ukrainska Pravda.

Documentul a fost semnat în prezența președintelui Volodimir Zelenski de ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și de secretarul britanic al apărării John Healey.

Acordul va permite lansarea proiectelor care includ furnizarea, repararea și producția parțială de sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate și muniție.

„Acordul prevede că furnizorii din Marea Britanie pot încheia contracte de împrumut și contracte cu Ucraina în valoare de 2 miliarde de lire sterline, cu posibilitatea de a crește această sumă în viitor”, a menționat Biroul Președintelui.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Polonia a luat o decizie care va accelera livrările de avioane F-16 către Ucraina, dar nu a spus despre ce este vorba, relatează Reuters.

Polonia, care se învecinează cu Ucraina și a fost un aliat apropiat în timpul războiului, nu este una dintre țările care s-au angajat să furnizeze avioanele Ucrainei. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea biroului premierului polonez Donald Tusk cu privire la declarația lui Zelenski.

„Astăzi avem o decizie pozitivă din partea guvernului polonez cu privire la o problemă specifică, care va permite Ucrainei să primească mai repde avioane F-16”, a spus Zelenski pe X, fără a detalia.

Kievul așteaptă cu disperare livrările primelor sale F-16, care speră să-și îmbunătățească capacitățile de apărare aeriană și să contribuie la respingerea atacurilor aeriene obișnuite ale Rusiei cu rază lungă.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că primele avioane din Danemarca și Țările de Jos erau deja în drum spre Ucraina

Armata rusă afirmă că a preluat controlul asupra satului Iurivka din estul Ucrainei

Armata rusă a anunțat vineri că a capturat încă un sat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, unde trupele sale au înaintat în ultimele luni, relatează AFP și Reuters.

Ministerul rus al Apărării a transmis că trupele sale au „eliberat satul Iurivka”, o mică așezare situată la aproximativ 30 de kilometri nord de orașul Donețk – capitala regiunii cu același nume.

Zelenski cere Londrei să-şi convingă partenerii să renunţe la limitele folosirii armelor livrate Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat vineri apelul către aliaţii occidentali de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus, într-o alocuţiune în faţa principalilor miniştri din guvernul britanic, informează Reuters.

Zelenski, primul lider străin invitat să ia cuvântul în acest format după preşedintele american Bill Clinton, în 1997, a afirmat că Regatul Unit ar trebui să încerce să-şi convingă partenerii, care au opinii diferite privind modul în care poate folosi Ucraina armele pe care i le livrează, să renunţe la limitele privind utilizarea acestor arme.

„În momentul de faţă ne lipseşte principalul răspuns la această întrebare, şi anume capacitatea noastră cu rază lungă. Vă rog, convingeţi-i pe ceilalţi parteneri să renunţe la aceste limite”, a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

Premierul britanic Keir Starmer i-a spus lui Zelenski că Marea Britanie va accelera livrarea de sprijin vital către Ucraina, după ce mai devreme în iulie ministrul britanic al apărării a asigurat că livrările promise de fostul guvern conservator vor fi puse în practică în următoarele 100 de zile.

La summitul NATO de săptămâna trecută, Starmer a reiterat angajamentul predecesorului său conservator, Rishi Sunak, de a acorda Ucrainei ajutor militar în sumă de 3 miliarde de lire sterline pe an până în 2030-2031 şi mai departe, dacă va fi nevoie.

Un tribunal rus l-a găsit vineri pe reporterul american Evan Gershkovich vinovat de acuzații de spionaj și l-a condamnat la 16 ani de închisoare, au relatat agențiile de presă ruse, citate de Reuters. Angajatorul jurnalistului, Wall Street Journal, a catalogat cazul drept „o farsă”.

Ministerul rus al Comunicațiilor Digitale a transmis vineri că liniile aeriene și băncile din țară nu par să fi fost afectate de defecțiunea generalizată a sistemelor Microsoft care a perturbat zborurile și companiile din întreaga lume, lăudând măsurile luate de Moscova față de sancțiunile occidentale, pe care le-a prezentat drept un „scut” împotriva dezordinii digitale, scrie The Moscow Times.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a avertizat că atât SUA, cât și bătrânul continent vor avea „o problemă foarte, foarte mare cu Rusia”, indiferent de cum se va încheia războiul din Ucraina, care durează de aproape 29 de luni, potrivit Voice of America, preluată de The Kyiv Independent.

O delegație militară rusă se află în Coreea de Nord pentru a lucra la punerea în aplicare a acordurilor încheiate în timpul recentei vizite a președintelui Vladimir Putin la Phenian, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Doi angajați din sistemul de sănătate au fost răniți în regiunea Herson, după ce o dronă a lansat explozibili asupra mașinii în care se aflau, a declarat administrația militară regională, relatează The Kyiv Independent.

Un paramedic în vârstă de 32 de ani și șoferul în vârstă de 63 de ani au suferit contuzii, leziuni cauzate de explozie și leziuni cerebrale, se arată în declarație.

Victimele au primit îngrijiri medicale.

O dronă ucraineană a lovit vineri o mănăstire din regiunea Kursk din Rusia, omorând o persoană, a declarat guvernatorul regional Alexei Smirnov pe aplicația Telegram, transmite Reuters.


Canalul Mash Telegram a relatat că un enoriaș în vârstă de 60 de ani a murit în jurul orei locale 08.30 după ce o dronă a tras opt proiectile asupra Mănăstirii Sfântul Nicolae Belogorsky din Gornal, un sat din apropierea graniței cu Ucraina.


Autoritățile ucrainene nu au comentat imediat atacurile anunțate de ruși, despre care Reuters spune că nu le-a putut confirma independent.


Ca și alte regiuni de frontieră rusești, Kursk este frecvent atacată de forțele Kievului. Marți, un atac cu dronă asupra unei fabrici producătoare de dispozitive electrice din orașul Korenevo a provocat un incendiu în care nimeni nu a fost rănit.


Mănăstirea a fost fondată în 1671 și l-a găzduit cândva pe scriitorul Fiodor Dostoievski, care și-a imortalizat conversațiile cu călugării în romanul său „Frații Karamazov”, potrivit site-ului web al mănăstirii.


Un copil a fost rănit într-un atac anterior asupra mănăstirii, în august anul trecut, potrivit Mash.

Rusia a pierdut 564 620 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Indepedent.

În ultima zi, 980 de militari ruși ar fi fost eliminați.

Resturi ale unei drone ucrainene doborâte au rănit vineri dimineață două persoane în orașul rus Kursk, a declarat guvernatorul regional interimar Alexei Smirnov pe aplicația de Telegram, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 19 drone au fost distruse peste noapte, inclusiv 11 deasupra regiunii Kursk, a relatat agenția de știri Interfax.

Candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au programată, vineri, o discuţie telefonică, potrivit unor surse familiarizate cu aceste planuri, citate de CNN și Reuters, scriu News.ro și Agerpres.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro