Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 984: Nou atac aerian rusesc, un incendiu a izbucnit în centrul Kievului / Rușii anunță că au mai cucerit un nou sat în est / Moscova și Kievul se acuză reciproc de sabotarea schimburilor de prizonieri

Război în Ucraina, ziua 984: Nou atac aerian rusesc, un incendiu a izbucnit în centrul Kievului / Rușii anunță că au mai cucerit un nou sat în est / Moscova și Kievul se acuză reciproc de sabotarea schimburilor de prizonieri
Soldat ucrainean într-un vehicul de luptă în regiunea Donețk. Foto: Fermin Torrano / AFP / Profimedia

Un incendiu a izbucnit în centrul Kievului ca urmare a unui atac al unei drone rusești, a declarat administrația militară a capitalei ucrainene duminică dimineață, după ce armata a declarat că apărarea aeriană încerca să respingă un atac rusesc cu dronă. Nu este clar dacă incendiul din districtul Shevchenkivskyi a fost cauzat de o lovitură directă a unei drone sau de căderea resturilor de la o dronă distrusă. Corespondenți Reuters au spus că au auzit explozii și au văzut coloane de fum ridicându-se de deasupra clădirilor rezidențiale din oraș.

Evenimentele de duminică, ziua 984 a războiului din Ucraina, LIVE:

Directorul întreprinderii ucrainene de stat „SpetsTechnoExport”, Oleksi Petrov, a declarat că, în anul 2025, Ucraina va avea propriile rachete, atât de croazieră, cât şi balistice. „Voi spune că atât statul, cât și, în cele din urmă, sectorul privat merg în această direcție. Şi a fost o decizie inteligentă eliminarea monopolului industriei rachetelor. Prin urmare, cred că vom avea rachetele noastre – de croazieră și balistice – până la jumătatea anului 2025”, a afirmat Petrov. Acesta a menţionat că a asistat deja la teste de zbor ale rachetelor autohtone şi „există rezultate”.

Directorul „SpetsTechnoExport” consideră drept pozitiv faptul că în Ucrainei se dezvoltă producția privată, atât de muniție standard de tip sovietic, cât și de tip NATO (155 mm). „Companiile de stat ucrainene încearcă să restabilească sau să extindă producția de muniție și standardul sovietic, de care, din păcate, nu putem scăpa încă. Este absolut necesar calibrul 152 mm, care ajunge la 30 km, precum și 122 mm. Există o lipsă constantă (de astfel de prioectile, n.r.), deoarece au fost folosite în număr mare de Forțele de Apărare”, a adăugat Petrov. (Rador Radio România)

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a declarat că ţara sa încearcă să convingă alte state să ridice restricțiile privind utilizarea armelor occidentale primite de Ucraina. Potrivit oficialului, acest lucru va permite armatei ucrainene lovească ținte ostile aflate pe teritoriul Rusiei.

În timpul unei conferințe privind Formula de pace, organizată la Montreal, Joly a declarat că partea canadiană sprijină utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de țările occidentale împotriva țintelor aflate pe teritoriul rus. Ministrul este convins că Ucraina are nevoie de acest lucru pentru autoapărare. „De asemenea, încercăm să convingem alte țări să adopte această poziție”, a adăugat Joly. (Rador Radio România)

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de sabotarea schimburilor de prizonieri

Clădirile celei mai mari universități din Ucraina, avariate în urma atacului rusesc cu drone asupra Kievului

Atacul nocturn cu drone lansat de Rusia asupra capitalei Ucrainei a durat mai mult de cinci ore, după cum au raportat oficialii orașului, mai multe valuri de explozii fiind auzite în Kiev pe parcursul nopții.

Printre pagubele semnalate se numără și avarierea unor cămine studențești și clădiri de învățământ aparținând Universității Naționale Taras Șevcenko din Kiev, potrivit The Kyiv Independent.

Kievul a cerut duminică Moscovei să furnizeze o listă cu prizonierii de război ucraineni pregătiţi pentru un schimb, după ce Rusia a acuzat Ucraina că a sabotat acest proces.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului Dmitro Lubineţ a scris pe canalul său de Telegram: „Suntem întotdeauna gata să schimbăm prizonieri de război!”

Sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Ucraina sabotează în esenţă procesul şi că a refuzat să-şi recupereze propriii cetăţeni. „În prezent, regimul de la Kiev sabotează literalmente acest proces, care era instituţional şi a dat rezultate, pentru că s-a concentrat pe schimbul de luptători din batalioanele naţionaliste”, a susţinut Zaharova.

Partidul pro-rus din Germania care cere oprirea înarmării Ucrainei

Noul partid populist de stânga din Germania vrea să obțină un preț mare de la partidele principale pentru a le ajuta să guverneze trei state din est: să le ceară oficialilor lor regionali să se alăture apelurilor de a opri înarmarea Ucrainei, transmite Reuters.

Astfel de concesii riscă să erodeze consensul pro-Ucraina din Germania, al doilea mare susținător militar al Kievului împotriva invaziei ruse. De asemenea, acestea favorizează tensiunile din cadrul coaliției federale tripartite a cancelarului Olaf Scholz la Berlin, care atârnă deja de un fir de ață.

Lansată în ianuarie, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) este singurul partid care se opune înarmării Ucrainei, în afară de AfD, un partid de extremă dreapta, devenit paria deoarece celelalte partide refuză să colaboreze cu el.

Succesele electorale obținute de BSW în Brandenburg, Turingia și Saxonia în septembrie fac din aceasta un partener aproape indispensabil pentru partidele principale care doresc să formeze coaliții în aceste landuri.

Sahra Wagenknecht, liderul popular, dar provocator de diviziuni, după care este numit partidul ce este favorabil Rusiei și sceptic față de NATO, dorește ca filialele sale regionale să forțeze orice potențial partener să semneze pozițiile sale anti-război ca preț al unei coaliții.

În ultima săptămână, Rusia a terorizat Ucraina cu peste 900 de bombe, aproximativ 30 de rachete și aproape 500 de drone Shahed lansate contra mai multor regiuni ucrainene, a afirmat președintele Volodimir Zelenski.

„Majoritatea acestor lovituri au vizat infrastructuri civile și esențiale”, a scris el pe X, postând și un clip cu efectele loviturilor.

Rusia va face exerciții navale cu Indonezia

Indonezia va organiza săptămâna aceasta primele sale exerciții navale comune cu Rusia, semn că noul președinte Prabowo Subianto dorește ca Jakarta să joace un rol mai important pe scena mondială, în cadrul unei schimbări strategice majore, subliniază analiștii consultați de AFP.

Această mare națiune din Asia de Sud-Est a preferat mult vreme o politică externă neutră, refuzând să ia partea cuiva în războiul dintre Rusia și Ucraina sau să aleagă între China și Statele Unite, două mari puteri rivale.

Dar Prabowo Subianto a făcut apel la relații mai strânse cu Moscova, în ciuda presiunilor din partea Occidentului.

„Acest lucru face parte dintr-o viziune mai largă de consolidare a legăturilor cu toate părțile, indiferent de blocul geopolitic din care fac parte, atât timp cât Indonezia are de câștigat”, a explicat Pieter Pandie, cercetător la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

VIDEO „Curăț, Lioșa!” Ce fac câțiva soldați ruși cu muniția de mortier primită de la nord-coreeni.

Imagini postate pe un cont rusesc de Telegram, arată cum un soldat rus curăță de rugină obuze de mortier de 82 mm de fabricație nord-coreeană.

Rușii anunță că au mai cucerit încă un sat

„Va trebui să ne adaptăm”. Viktor Orban a spus ce crede că se va întâmpla dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă.

Europa va trebui să își regândească sprijinul acordat Ucrainei dacă Donald Trump va fi ales președinte al Statelor Unite, a declarat duminică premierul ungar Viktor Orban, adăugând că Bătrânul Continent „nu va putea suporta singur povara războiului”.

Moscova a revendicat duminică capturarea unui sat aflat la aproximativ zece kilometri sud de centrul logistic-cheie Pokrovsk, de care trupele ruse se apropie de luni de zile, transmite France Presse.

„Unități ale grupului de trupe Centru au eliberat orașul Vișneve în urma unor operațiuni ofensive”, a declarat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Vineri, armata rusă a revendicat capturarea a altor două sate din estul Ucrainei, unde soldații săi au câștigat teren în ultima vreme.

Orașul Pokrovsk, unul dintre principalele obiective ale forțelor ruse în acest sector al frontului, este un important nod logistic pentru armata ucraineană, care leagă rutier mai multe redute din Donbas.

Încă un taiwanez mort pe frontul din Ucraina

De sâmbătă seară și până duminică dimineață, Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă ghidată X-59/69 și 96 de drone Shahed și de alte tipuri, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Acestea au precizat pe Telegram că, până la ora 09:00, a fost confirmată doborârea rachetei și a 66 de drone în 12 regiuni ucrainene

De asemenea, potrivit sursei citate, 27 de drone s-au pierdut „în zonă”, una a luat-o spre Belarus și două încă erau în aer la ora menționată.

Încă voluntar taiwanez care lupta alături de soldații ucraineni împotriva Rusiei, ca membru al Legiunii Străine Ucrainene, a fost ucis, a anunțat duminică Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe.

Ministerul a precizat că a fost informat cu privire la decesul bărbatului sâmbătă și că reprezentanța Taiwanului în Polonia a verificat informația cu Legiunea Străină Ucraineană.

Presa taiwaneză a raportat că soldatul se întorsese în Ucraina în luna iulie, după ce s-a recuperat după o rană la picior.

În prezent, există „cinci până la șase” combatanți taiwanezi în Ucraina, a declarat pentru AFP deputatul taiwanez Puma Shen, membru al comisiei parlamentare pentru apărare. Primul voluntar taiwanez a murit pe câmpul de luptă din Ucraina în 2022.

Pierderile Rusiei se apropie de 700.000 de soldați

Armata ucraineană afirmă că inamicul rus a avut pierderi mari ieri: 1410 soldați, 12 tancuri, 36 alte blindate de luptă, 10 tunuri, 46 diferite vehicule și un echipament special. De remarcat că numărul soldaților ruși uciși sau răniți se apropie de 700.000, prag care probabil că va fi atins mâine.

Rusia afirmă că a doborât peste noapte 19 drone

Forțele de apărare ruse au distrus 19 drone ucrainene în cursul nopții, a afirmat duminică dimineață Ministerul Apărării de la Moscova

Șaisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii sudice Rostov, în timp ce restul au fost interceptate deasupra regiunilor Belgorod și Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a tramsmis ministerul rus pe Telegram.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al consiliului de securitate al Moscovei, a afirmat azi că votul prezidențial din SUA de marți nu va schimba nimic pentru Moscova.

„Alegerile nu vor schimba nimic pentru Rusia, deoarece pozițiile candidaților reflectă pe deplin consensul bipartizan privind necesitatea ca țara noastră să fie înfrântă”, a scris Medvedev pe Telegram.

Incendiu în centrul Kievului după atacuri aeriene rusești

Echipajele de urgență au fost trimise în districtul Shevchenkivskyi din Kiev la un incendiu provocat de atacul rusesc cu drone a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

Cartierul Shevchenkivskyi de lângă centrul Kievului este o zonă aglomerată, cu multe universități, restaurante și atracții turistice.

Kievul, regiunea înconjurătoare și marea majoritate a jumătății estice a Ucrainei au fost în mod intermitent sub alertă de raid aerian în cea mai mare parte a nopții, conform alertelor emise pe rețelele de socializare de către armata ucraineană, notează Reuters.

Pe rețelele de socializare a apărut un clip neverificat ce arată un incidendiu la un apartament de bloc.

LIVE Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglu se înfruntă azi într-o finală prezidențială cu rezultat greu de anticipat și temeri de fraudă.

Cetățenii din Republica Moldova sunt așteptați azi la urne în al doilea tur al scrutinului prezidențial, pentru a alege între președinta pro-europeană Maia Sandu și candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo, favorit al Moscovei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de sâmbătă, ziua 983 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro