Ludovic Orban acuză puterea că pune piedici alegătorilor care se află în altă localitate în ziua euroalegerilor. Toni Greblă îl contrazice
Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, acuză puterea că îngreunează dreptul de vot pentru alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu, obligându-i să facă o cerere pentru a vota și asta doar cu urna specială. Șeful AEP, Toni Greblă, îl contrazice, susținând că prevederea invocată de Orban se referă doar la persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare.
Totul a pornit de la un articol din Ordonanța de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, referitor la urna specială și care reglementează situațiile în care aceasta poate fi folosită. La al treilea alineat se face referire și la alegătorii care se află în altă localitate decât cea de domiciliu.
Articolul 16 din textul ordonanței:
- (1) La alegerile din data de 9 iunie 2024 se utilizează o singură urnă specială. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială a respectivei secţii de votare.
- (2) Dacă un alegător se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă, după caz, dar nu se poate deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri însoţite de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, depusă la secţia de votare la care este arondat, după domiciliu sau reşedinţă, după caz, pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, pentru alegerile locale sau pentru ambele scrutinuri organizate în data de 9 iunie 2024.
- (3) Dacă un alegător se află în altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz, poate vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri, depusă la cea mai apropiată secţie de votare de locul unde se află, doar pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.
Ludovic Orban: Pentru cei care nu sunt în localitatea de domiciliu, OUG instituie obligația de a vota doar cu urna specială
Invocând alineatul 3 al articolului 16 din OUG, Ludovic Orban a acuzat puterea de o „tentativă de fraudare” a alegerilor, susținând că prevederea menționată este „un plan diabolic de a le reduce prezența la vot prin complicarea modalității de exercitare a votului pentru a reduce voturile opoziției”.
„Astăzi voi prezenta una dintre mizeriile născocite de guvernanți pentru a îngreuna votul unor largi categorii de cetățeni. Este vorba de cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. Până la alegerile din acest an ei puteau să voteze la alegerile pentru Parlamentul European pe listă suplimentară la orice secție de votare din localitatea unde se găseau în ziua votului. Ordonanța nu mai permite exercitarea dreptului de vot în acest mod foarte simplu, ci îngreunează exercitarea dreptului de vot instituind obligația de a face o cerere pentru a putea vota și de a vota doar cu urna specială”, a scris Orban pe Facebook, comentând că cei care nu se află în localitatea de domiciliu sunt studenții, cei care stau în periurban sau lucrează în altă localitate și care „nu sunt prietenii puterii”.
O postare similară a avut și unul dintre candidații REPER la europarlamentare, profesorul universitar clujean Ciprian Mihali.
„În data de 9 iunie, nu veți putea vota decât în localitățile voastre de origine. Deși la toate alegerile europarlamentare precedente se putea vota pe liste suplimentare oriunde v-ați fi aflat, în acest an dreptul de a vota vă este restrâns. Sutele de mii de studenți din România, precum și toți cei care se află în deplasare în ziua votului nu vor putea vota decât dacă fac o cerere specială pentru urna mobilă, ceea ce este o aberație și o limitare a drepturilor politice. Dar să nu ne mirăm, toată legislația electorală este făcută în favoarea partidului unic și a marionetelor lor din opoziția extremistă”, a mai scris acesta pe Facebook. Ulterior însă postarea nu a mai fost disponibilă pe pagina de socializare.
Postările celor doi au fost distribuite de sute de ori.
Toni Greblă: „Ce a citit el acolo este vorba despre persoanele cu dizabilități”
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, îi contrazice însă. Contactat de HotNews.ro referitor la acuzațiile lui Orban, Greblă a declarat că prevederea invocată se referă la persoane care nu se pot deplasa la secția de votare și nu în general la alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor europarlamentare.
„Ce a citit el acolo este vorba despre persoanele cu dizabilități. În rest, la europarlamentare fiind vorba de o singură circumscripție, cetățenii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde, la orice secție. Dacă ești în localitatea de domiciliu poți vota însă doar la secția la care ești arondat”, a declarat Toni Greblă.