Sari direct la conținut

"Magnetul" POSDRU pentru fraude: abia deblocat de UE, Programul Resurse Umane devine tinta pentru un posibil concurs trucat

HotNews.ro
Un nou scandal pe fondurile europene, Foto: Colaj foto
Un nou scandal pe fondurile europene, Foto: Colaj foto

Comportamentul simptomatic al politicului fata de fondurile europene continua: DNA a anuntat ca sefa de cabinei a ministrului Muncii, Mariana Campeanu, este urmarita penal pentru ca ar fi incercat sa trucheze un concurs la institutia care gestioneaza fonduri europene. Iuliana Corut, sefa de Cabinet a ministrului Muncii, Mariana Campeanu, este urmarita penal de procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi luat mita pentru a-i da unui candidat subiectele la examenul pentru ocuparea functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Serviciul Evaluare Programe. Celebrul program POSDRU, despre care Guvernul a anuntat recent ca s-au reluat platile pentru Romania, dupa ce fusesera intrerupte inca din mai 2012.

Reamintim ca Romaniei i s-au cerut corectii financiare de 25% din valoarea proiectelor, o suma care ar putea ajunga in final la aproape 200 mil euro.

Acum, Iuliana Corut este urmarita penal pentru luare de mita, instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial), potrivit unui comunicat al DNA.

La randul sau, Paula Manuceanu, consilier la cabinetul ministrului Muncii, este urmarita penal pentru permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals si sustragere de inscrisuri.

Comisia Europeana a pus la dispozitia Romaniei 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, bani care sunt destinati recuperarii intarzierilor fata de alte state membre ale UE. Din aceste fonduri, 3,5 miliarde de euro sunt alocati programelor de dezvoltare a resurselor umane – POSDRU.

In cadrul acestui program, fondurile sunt alocate prin intermediul guvernului roman, mandatat de Bruxelles atat pentru aprobarea cererilor de finantare cat si pentru gestionarea rambursarilor care sunt efectuate de-a lungul punerii in practica a acestor proiecte.

Bruxellesul a interupt finantarile in mai 2012, dupa ce un un raport de audit al Comisiei Europene a scos la iveala probleme in evaluarea si eligibilitatea proiectelor.

Principalele probeme semnalate in raportul de audit erau legate de procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.

Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.

Ministerul Muncii s-a mai aflat in centrul unui scandal legat de finatari europene prin POSDRU, in care erau implicati, de asemenea, un consilier personal si fosta sefa de cabinet, si care s-a terminat cu demisia ministrului din acea vreme, Ioan Botis (PDL).

Concret, sotia lui Ioan Botis a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului „Sansa la demnitate”, realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis este suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere.

Un alt consilier de ministru, de data aceasta la Educatie, Melania Vergu, este si ea trimisa in judecata sub acuzatia de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, inselaciune, in forma continuata si conflict de interese, tot intr-un dosar in care erau implicate fonduri alocate prin POSDRU.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro