Mai exista interes pentru frecventele de internet mobil ramase nealocate in urma licitatiei de aproape 700 milioane de euro din 2012?
„Gradul de utilizare a internetului mobil de banda larga creste constant, iar veniturile obtinute din furnizarea acestor servicii au inregistrat cea mai spectaculoasa crestere in primul semestru al anului trecut, de 45%”, a declarat luni Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Drept urmare, autoritatea a lansat luni o consultare publica in care incearca sa afle daca operatorii sunt interesati sa cumpere dreptul de utilizare asupra frecventelor radio ramase nealocate in urma licitatiei de aproape 700 milioane de euro din 2012.
Consultarea publica vizeaza alocarea unui bloc de frecvente in banda de 800 MHz si a 8 blocuri de frecvente in banda de 2600 MHz, resurse ramase neadjudecate in urma licitatiei de spectru care a avut loc in cursul anului 2012. Aceste resurse de spectru radio vor fi alocate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de banda larga.
In urma licitatiei organizate de ANCOM in anul 2012, au ramas neadjudecate 1 bloc de 2 x 5 MHz in banda de 800 MHz in subbenzile de frecvente pereche 791-796 MHz / 832-837 MHz si 8 blocuri de 2 x 5 MHz in banda de 2600 MHz FDD in subbenzile de frecvente pereche 2530-2570 MHz /2650-2690 MHz.
Autoritatea a elaborat un chestionar care se adreseaza tuturor furnizorilor potential interesati de dobandirea drepturilor de utilizare a unora dintre cele 9 blocuri de frecvente, prin intermediul caruia doreste sa afle opinia industriei privind modul si conditiile de acordare a acestor blocuri, precum si intentiile operatorilor existenti pe piata sau a unor potentiali nou intrati in ceea ce priveste participarea la o eventuala procedura de selectie competitiva pentru alocarea spectrului disponibil.
Astfel, cei interesati sunt invitati sa isi exprime parerea asupra necesitatii si oportunitatii organizarii unei proceduri de selectie competitive pentru alocarea blocurilor de frecvente, a tipului de procedura, a orizontului de timp pentru aceasta si a conditiilor sau restrictiilor asociate procedurii de selectie. Opiniile si intentiile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea deciziei ANCOM privind acordarea celor 9 blocuri de frecvente.
In cazul in care operatorii ar fi interesati de demararea unei proceduri de selectie competitive, ANCOM intreaba cand ar fi momentul oportun: 2014 sau 2015?
- „Vom oferi din nou celor interesati oportunitatea de a castiga un spectru valoros care le va permite sa ofere pietei din Romania servicii de comunicatii mobile pentru care exista o cerere din ce in ce mai mare”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Raspunsurile sunt asteptate de ANCOM pana cel tarziu la data de 18.02.2014.
- In licitatia din 2012 s-a vandut 85% din spectrul radio licitat, pentru care operatorii au platit 682,13 milioane de euro
In anul 2012 a avut loc cea mai mare licitatie de telefonie mobila organizata vreodata in Romania, in care a fost realocat spectrul radio utilizat de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si in benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), pentru servicii 4G.
Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telekom au cumparat 85% din spectrul radio scos la licitatie, iar valoarea cumulata a taxelor de licenta achitate de catre acesti operatori a depasit 682,13 milioane de euro.
Citeste si:
- Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom au primit luni licentele de telefonie pentru care au platit 682,1 milioane de euro in urma licitatiei din 2012
- VIDEO Marinescu, ANCOM: S-a vandut 85% din spectrul scos la licitatie, pentru care operatorii vor plati 682,13 milioane euro/Sunt premise pentru lansarea serviciilor LTE/4G in mediul urban in 2013