Marea Bariera de Corali prezinta semne de albire
Marea Bariera de Corali australiana prezinta semne de albire din cauza cresterii temperaturii marii, un fenoment care s-ar putea accelera in cazul in care conditiile meteo nu se amelioreaza, au avertizat marti oamenii de stiinta. Albirea coralilor este un fenomen de declin, cresterea temperaturii apei avand ca rezultat expulzarea algelor simbiotice care dau coralilor culoare si nutrienti, scrie AFP.
Cercetatorii au avertizat la finalul lui 2015 ca reaparitia curentului cald ecuatorial din Pacific El Nino ar putea provoca in 2016 cel mai grav episod de albire a coralilor inregistrat pana acum.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland si Agentia americana pentru Oceane si Atmosfera (NOAA) au explicat ca este vorba despre al treilea eveniment de acest tip si ca recife de corali precum Marea Bariera de Corali australiana vor fi afectate in mod deosebit.
Centrul ARC pentru studiul recifelor de corali a avertizat marti ca aceste ingrijorari incep sa fie justificate.
„Informatiile actuale asupra albirii in Marea Bariera de Corali nu reflecta un episod de albire masiva”, a explicat Terry Hugues, director al centrului.
„Suntem insa ingrijorati de aparitia unui numar din ce in ce mai mare de incidente de albire minora sau moderata in mai multe puncte ale Marii Bariere de Corali pe masura ce ne apropiem de inima verii” australe.
Albirea coralilor este un fenomen de declin care se traduce prin decolorare. Este provocata de cresterea temperaturii apei, care antreneaza expulzarea algelor simbiotice care dau coralilor culoare si nutrienti.
Janice Lough, un cercetator de la Institutul Australian de Stiinte Marine, a declarat ca saptamanile urmatoare vor fi cruciale. „Serviciile meteorologice anunta temperaturi semnificativ mai mari decat media in luna martie, ceea ce ar putea provoca o albire si mai puternica a Marii Bariere de Corali, daca nu avem in curand vant si nori.”
Marea Bariera de Corali, listata ca parte a Patrimoniului Mondial din anul 1981, este amenintata de incalzirea globala, de dezvoltarea economica si de proliferarea unei populatii de stele de mare care distrug corali.
Zona de 345.000 km2 a evitat la limita sa fie plasata de UNESCO pe lista de situri in pericol de disparitie iar Canberra lucreaza un plan de conservare de peste 35 de ani.
Cele doua episoade anterioare de albire generalizata au avut loc in 1998 si 2010.
In 1998, recifele de corali din 60 de tari tropicale au fost afectate.
Curentul El Nino, reaparut in martie, va persista, potrivit estimarilor, pana in primavara lui 2016 si ar putea fi unul dintre cele mai intense inregistrate pana acum, potrivit cercetatorilor americani.
El Nino este un fenomen iregulat, provocat de cresterea temperaturilor in Pacific, de ploi puternice cazute in anumite zone, seceta in altele si vanturi usoare.