Sari direct la conținut

Marine Le Pen respinge sprijinul oferit de Moscova la alegerile parlamentare: „Provocări din partea rușilor”

HotNews.ro
Marine Le Pen respinge sprijinul oferit de Moscova la alegerile parlamentare: „Provocări din partea rușilor”
Marine Le Pen l-a vizitat pe Putin la Kremlin în 2017, FOTO: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Marine Le Pen, lidera dreptei radicale franceze, a descris joi drept „provocări rusești împotriva Franței” şi „imixtiune” sprijinul explicit pe care Rusia i l-a arătat înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor legislative anticipate care vor avea loc în Franţa duminica viitoare, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Nu sunt responsabilă pentru acest tip de provocări ruseşti împotriva Franţei şi împotriva lui Emmanuel Macron”, a declarat Le Pen într-un interviu acordat canalului BFMTV, atunci când a fost întrebată despre declaraţiile autorităţilor ruse de miercuri în care Moscova a susţinut linia formaţiunii sale, Adunarea Naţională (RN).

Le Pen s-a plâns mai ales de faptul că oficiali din alte partide îi aruncă în faţă acest sprijin al Moscovei, cum este cazul candidatului socialist la alegerile europene, Raphael Glucksmann, care într-un alt interviu a apreciat că RN este „o a cincea coloană a lui Vladimir Putin”.

„Într-o democraţie, este ruşinos” să se folosească „o astfel de violenţă” şi ca alegătorii RN să fie trataţi ca „nişte paria”, a acuzat Le Pen, care a dat asigurări că, dacă formaţiunea sa va ajunge la putere, „un guvern RN nu va trata astfel opoziţia”.

Comentariile care au pus-o într-o ipostază inconfortabilă pe Marine Le Pen

La originea acestei controverse se află un mesaj al Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe pe reţeaua de socializare X în care sublinia că „poporul francez caută o politică externă suverană care să-i servească interesele naţionale şi care să se rupă de dictatele Washingtonului şi Bruxellesului”.

Zaharova a adăugat, într-o referire clară în special la preşedintele Emmanuel Macron, că „oficialii francezi nu vor putea ignora aceste schimbări profunde în atitudinea marii majorităţi a cetăţenilor”.

Legăturile, cel puţin în trecut, dintre RN şi Le Pen cu Rusia şi cu regimul Putin au fost evidente, deşi formaţiunea de extrema dreaptă s-a distanţat de ele după declanșarea invaziei rusești din Ucraina în februarie 2022.

Cu toate acestea, deşi acum RN susţine că Ucraina trebuie sprijinită pentru a se putea apăra, partidul a subliniat că, dacă va ajunge la putere, nu va autoriza trimiterea de trupe sau instructori pe teritoriul ucrainean, aşa cum are în vedere Macron, şi nici livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune cu care Kievul ar putea ataca adânc teritoriul Rusiei.

Pe plan intern, Marine Le Pen a criticat joi ideea unei „mari coaliţii” între cei care încearcă să împiedice partidul său să obţină majoritatea absolută la alegerile legislative de duminică şi pe care o atribuie „celor care vor să-şi păstreze puterea împotriva voinţei poporului”.

În acelaşi interviu, Le Pen a insistat că această mare alianţă care va reuni forţele de la stânga la dreapta „este marele vis al (preşedintelui francez) Emmanuel Macron, partidul unic”.

INTERVIURILE HotNews.ro