Mark Zuckerberg "doboara" mitul antreprenorului providential: Ideile nu vin din senin, ci sunt rezultatul unor lungi discutii cu multi oameni
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a discutat la primaria din Bogota despre libertatea de exprimare, despre cum se comporta reteaua sociala in tarile care o impiedica si despre mitul antreprenorului providential. Columbia este a patra tara in care Facebook lanseaza proiectul internet.org prin care vrea sa aduca www-ul in tarile sarace unde o conexiune e un lux pentru milioane de oameni.
In discutia de la Primaria din Bogota au fost atinse mai multe teme, una fiind filosofia din spatele crearii si dezvoltarii unui start-up. Povestea tipica este ca un antreprenor sau mai multi au avut un moment de inspiratie care i-a dus la dezvoltarea unei idei geniale.
Lucrurile nu stau deloc asa, spune Zuckerberg. „ideile nu vin pur si simplu din senin. Apar in urma unor discutii lungi, cu multi oameni”. El mai spune ca povestea tipica de Silicon Valley, in care doar un mic numar de oameni contribuie la dezvoltarea unei companii, face ca antreprenoriatul sa para mult mai greu decat e de fapt. „Ii descurajeaza pe oamenii care vor sa faca diverse lucruri (…) Chestiile astea nu sunt atat de nebunesti si de complicate cum le descrie mass-media”, spune el.
El a subliniat ca nu e suficient ca o singura persoana sa aiba o idee buna, ci mai multe trebuie sa lucreze pentru a adapta conceptul pe o perioada lunga de timp.
In contextul atacului de la Charlie Hebdo a fost discutat si tema libertatii de exprimare in tari cu guverne care vor sa o reprime.
Multe tari au legi in care diverse tipuri de continut sunt interzise si daca Facebook lasa userii sa posteze continut care este ilegal in acea tara, exista riscul ca guvernul sa blocheze total reteaua, spune fondatorul Facebook. Tocmai de aceea, in unele cazuri cea mai buna solutie este retragerea acelui continut interzis, explica el.
Filosofia Facebook este sa dea oamenilor cat mai multe „unelte” de exprimare. Compania refuza in unele cazuri cererile guvernelor care vor retragerea unui anumit tip de continut, insa in general reteaua alege sa respecte legile locale.
Zuckerberg a vizitat Columbia pentru a lansa in tara sud-americana initiativa internet.org prin care vrea sa aduca internetul in zone sarace si izolate. Prin parteneriatul cu o companie telecom locala (Tigo), userii vor avea acces gratuit la cateva aplicatii de internet si la cateva site-uri. Columbia este a patra tara in care Facebook lanseaza aplicatia (dupa Zambia, Kenya si Tanzania).