Sari direct la conținut

 Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru Energie: Comisia Europeana indeamna autoritatile romane sa continue liberalizarea treptata a  preturilor la energie

HotNews.ro

Consumatorii de gaze din Romania, in special InterAgro, solicita cu insistenta autoritatilor sa amane cu un an calendarul de liberalizare a preturilor la gaze. Acest lucru ar insemna ca Romania sa nu respecte angajamentele asumate in fata Comisiei Europene si FMI. Comisia Europeana a fost informata cu privire la faptul ca „anumiti clienti industriali solicita amanarea liberalizarii preturilor la gaze la consumatorii industriali cu un an”, insa „indeamna autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie”, a declarat pentru HotNews Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru Energie. Altfel spus, Comisia solicita respectarea calendarului. „Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor vulnerabili in mod corespunzator”, a mai spus Marlene Holzner.

Reamintim ca autoritatile nu au reusit nici pana acum sa adopte masuri legate de protectia consumatorilor vulnerabili afectati in mod direct de liberalizarea preturilor, motiv pentru care Romania a fost actionata in judecata la Curtea Europeana de Justitie.

„Guvernul roman s-a angajat sa liberalizeze preturile pe pietele de energie in baza unei foi de parcurs. Comisia considera ca in acest fel angajamentul va fi respectat. Comisia, impreuna cu Fondul Monetar International, sprijina pe deplin angajamentul autoritatilor romane asa cum s-a convenit in foile de parcurs. De asemenea, indeamna autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie, proces care permita dezvoltarea sustenabila a sectorului energetic din Romania si realizarea in conditii mai bune a investitiilor in retelele energetice in vederea asigurarii viabilitatii lor viitoare. Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor vulnerabili in mod corespunzator”.

Marlene Holzner a precizat ca pana acum, Comisia Europeana nu a primit nicio cerere din partea Guvernului roman in vederea amanarii liberalizarii preturilor.

La toate intalnirile pe care le-au avut, fie la comisia de industrii de la Camera Deputatilor, fie la Ministerul Economiei, consumatorii industriali au ridicat aceeasi problema: „business-ul autohton” va fi afectat daca nu este inghetat procesul de liberalizare timp de un an. „Incercam sa gasim o formula pentru marii consumatori de gaze din sistemul industrial sa vedem daca poate exista o masura de amanare pentru a-i sprijini”, a declarat recent pentru TVR, Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie.

Pe de alta parte, Ministrul economiei, Varujan Vosganian, nu sustine ideea amanarii liberalizarii preturilor la gaze. In schimb, considera ca trebuie asigurat un regim diferit marilor consumatori. Ministrul a facut referire, intr-un interviu acordat HotNews, la consumatorii intreruptibili si la o formula prin care acestia ar putea fi sprijiniti. Si in 2009 a fost adoptata o masura prin care acestia beneficiat doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import, masura care a atras atentia DIICOT. Ministrul sustine ca nu decizia in sine a fost controversata, ci modul de aplicare.

Producatorii din industria chimica, dar si unele companii din domeniul energetic, au beneficiat din mai 2009 pana in octombrie 2010 de gaze naturale doar din productia interna, ceea ce inseamna costuri mult mai mici fata de factura la gaz platita de populatie si semnificativ mai mici fata de orice alt consumator eligibil din Romania.In acea perioada, gazele din productia interna costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce pretul gazului din import ajunge pana la 380 dolari/1.000 mc. In aceste conditii,in ianuarie 2012, DIICOT a inceput o ancheta pentru subminarea economiei nationale si favorizarea InterAgro, firma omului de afaceri Ioan Niculae.

Unde se duc banii destinati consumatorilor vulnerabili?

Trebuie mentionat faptul ca se pune problema amanarii liberalizarii preturilor la gaze doar din perspectiva consumatorului industrial, nu si a celui casnic. De altfel, Guvernul nu a reusit nici pana acum sa adopte masuri legate de protectia consumatorilor vulnerabili afectati in mod direct de liberalizarea preturilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania a fost actionata in judecata, in urma cu o luna, la Curtea Europeana de Justitie, riscand amenzi de circa 60.000 de euro pe zi. Nici macar dupa ce a ajuns la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul nu a adoptat masurile necesare protejarii consumatorilor vulnerabili. In schimb, pentru consumatorul industrial se cauta solutii.

Abia acum, Guvernul incearca sa gaseasca o formula de protejarea a consumatorilor cu venituri reduse.Aceasta solutie este majorarea, in doua transe, a venitului minim garantat cu 13% si a alocatiei de sustinere a familiei cu 30%. Practic, doar cei cu venituri extrem de mici vor intra in categoria consumatorilor vulnerabili. Potrivit ministrului muncii, efortul bugetar va fi de 160 milioane lei pana la sfarsitul anului. Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor. Reamintim ca la inceputul anului, Guvernul a introdus impozite pe veniturile suplimentare pe care le vor obtine companiile energetice in urma liberalizarii. Potrivit unor surse guvernamentale, statul roman castiga intr-un an peste 1 miliard de lei din suprataxarea de 60% aplicata de la 1 februarie. Banii ar fi trebui sa aiba ca destinatie protejarea consumatorului vulnerabil. Practic, cheltuiala Guvernului cu protejarea consumatorilor vulnerabili este mult mai redusa fata de ce obtine din impozitarea in acest scop a companiilor energetice. De la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor.

In cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%,. Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro