Sari direct la conținut

„Matusa” Mechel

Ziua de Cluj

Deputatul PD Daniel Buda a declarat, in exclusivitate pentru ZIUA de Cluj, ca este hotarat sa investigheze conditiile in care unul dintre cele mai importante combinate din Romania a fost preluat de catre societatea Mechel, controlata din umbra de controversati afaceristi rusi.

Daca se dovedeste ca patronii rusi nu au respectat normele contractuale, deputatul clujean va cere AVAS rezilierea de urgenta a contractului. Decizia de a disponibiliza peste o mie de angajati, anuntata de catre conducerea Mechel saptamana trecuta, este prima incalcare flagranta a contractului de privatizare.

Un contract in spatele caruia se ascund jocurile de culise mediate de celebra casa de avocatura Anastasescu, ale carei tentacule se intind pana la fostul premier Adrian Nastase si la afaceristul Alexandru Bittner.

Combinatul Industria Sarmei Campia Turzii (ISCT) a fost privatizat in martie 2003, cand APAPS, actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a vandut catre societatea elvetiana Conares Trading pachetul majoritar de actiuni contra sumei de 27 de milioane de dolari.

Conares Trading este o societate off-shore inregistrata in orasul elvetian Zug si este controlata de Mechel Trading AG. Proprietarii grupului de firme „Conares – Mechel”, ce detine combinatul de sarma de la Campia Turzii, sunt oligarhii rusi Igor Zyuzin si Vladimir Iorich.

Cei doi au mostenit afacerea din metalurgie, respectiv combinatul metalurgic Celiabinsk – Mechel, de la controversatul Marc Rich, intreprinzator american acuzat, in presa din SUA, ca ar avea legaturi cu mafia rusa.

Dupa ce, saptamana trecuta, peste o mie de angajati ai Mechel Campia Turzii au iesit in strada pentru a protesta fata de intentia patronatului de a inchide doua sectii ale combinatului, privatizarea combinatului a intrat in atentia politicienilor locali din intreg spectrul politic. Deputatul PD Daniel Buda a declarat ca va cerceta modul in care AVAS a privatizat combinatul.

El a mentionat ca va analiza daca Mechel a respectat fiecare punct din contractul de privatizare. „In cazul in care nu au fost respectate puncte importante din contract, voi cere AVAS rezilierea contractului pe cale legala”, a declarat Daniel Buda. In opinia sa, cele mai importante nereguli sunt legate de reorganizarea combinatului si respectarea planului de investitii.

La sfarsitul acestei saptamani, deputatul se va intalni cu reprezentantii AVAS pentru a analiza contractul de privatizare si pentru a lua masurile necesare. „Voi depune si o interpelare daca va fi cazul, dar e mai util ca lucrurile sa se miste repede, de aceea voi analiza personal contractul”, a mai declarat Buda.

Rusii au incalcat contractul

Grupul „Conares – Mechel” a beneficiat de generozitatea statului roman si a obtinut un contract cu clauze destul de flexibile. Ba mai mult, dupa privatizare, datoriile in valoare de zeci de milioane de euro pe care le inregistra combinatul au fost in parte sterse sau esalonate convenabil pentru noii proprietari.

Pentru combinatul de la Campia Turzii, rusii de la „Conares – Mechel” au platit catre APAPS numai 2,5 milioane de euro, restul pana la suma de 27 de milioane fiind obligatii de investitii in combinat.

In conditiile in care patronii combinatului de la Campia Turzii au anuntat ca vor inchide otelaria si laminoarele 2 si 4, disponibilizand 200 de angajati, investitiile asumate prin contract nu pot fi – teoretic – realizate. Mai mult, patronii rusi au incalcat acordurile contractuale deoarece, in momentul privatizarii, s-au angajat sa mentina intregul personal al combinatului timp de cinci ani.

Inginerii financiare girate de APAPS

Contractul semnat de APAPS in 2003 este extrem de permisiv. Astfel, activitatea economica a combinatului de la Campia Tuzii este derulata prin grupul „Conares-Mechel”, care nu este altceva decat un tandem de off-shore-uri inregistrate in oraselul elvetian Zug. Firmele off-shore nu platesc impozite in tara in care isi desfasoara activitatea, ci doar la domiciliul unde sunt inregistrate.

Conform datelor Ministerului de Finante, combinatul de sarma de la Campia Turzii a inregistrat pierderi de 163 de miliarde de lei vechi pe anul 2003, iar in 2004, de 67 de miliarde de lei vechi. Datoriile sunt in realitate credite acordate de catre firma off-shore Conares din Elvetia, credite ce au fost trecute in contabilitatea combinatului de la Campia Turzii ca investitii.

Profitul revine firmei din Elvetia (adica patronilor rusi), care incaseaza ratele imprumutului de la combinatul din Romania. Secretele negocierilor purtate de catre APAPS cu actionarii rusi ai Mechel sunt cunoscute doar de casa de avocatura Anastasescu. Pe lista clientilor acesteia se regaseau, la un moment dat, atat AVAB (mostenitoarea APAPS), cat si grupul „Conares-Mechel”.

Reprezentantii AVAS (la randul ei, mostenitoarea AVAB) au declarat ca nu au avut nici o legatura cu casa de avocatura Anastasescu, desi pe pagina oficiala de internet a casei de avocatura este precizat acest lucru. „Chiar si in aceste conditii, nu s-a produs nici o ilegalitate”, a declarat Smaranda Iordachescu, sefa biroului mass-media al AVAS.

Despre casa de avocatura Anastasescu, presa centrala a relatat ca ar avea legaturi stranse cu fostul premier Adrian Nastase, fiind implicata in scandalul „Zambaccian”.

Mai exact, unul dintre nivelele blocului de pe strada Zambaccian, din centrul Bucurestiului, se afla in proprietatea cabinetului de avocatura, care este si reprezentantul juridic al urmatoarelor firme: Total Net SA (detinuta de Alexandru Bittner si Marius Truica, consilierul lui Adrian Nastase), Mastertrade, Melwood&Parteners, SLB Consultants, Heavy Industry, Dally Exim (fosta firma a lui Dorin

Cocos, sotul Elenei Udrea) si Grupul Roman de Investitii GRI. Toate aceste companii se afla in legatura cu Alexandru Bittner, celebru intermediar in afacerea „Matusa Tamara”, pentru care Nastase este anchetat de DNA.

„Daca exista si spagi in spate, cei vinovati trebuie sa mearga la puscarie”

Reporter: In 2003, in timp ce dumneavoastra erati secretar general al PSD, privatizarea ISCT s-a facut prin intermediul casei de avocatura Anastasescu, care detine un apartament in celebrul imobil din strada Zambaccian si care reprezinta o serie de companii coordonate, in Romania, de contestatul Alexandru Bittner, afacerist din anturajul lui Adrian Nastase. Cum comentati aceste lucruri?

Cozmin Gusa: Ar fi grav si poate sa ascunda in spate ceea ce sugerati dumneavoastra. La acea vreme, n-am discutat cu nimeni despre privatizare, dar prezenta unor oameni apropiati de familia Nastase la privatizare ar putea sa explice ceea ce sugerati. Eu nu imi permit, pentru ca nu reprezint justitia din Romania.

Reporter: Stiati ca oamenii care apar in off-shore-urile reprezentate de Bittner in Romania apar si in off-shore-urile legate de Conares?

Cozmin Gusa: Acesta, deja, este un subiect bun de investigat si poate sa ascunda in spate un interes ocult al altora. Daca exista si spagi in spate, cu atat mai mult cei vinovati trebuie sa mearga la puscarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro