Sari direct la conținut

Messenger incheie al doilea an pe orbita lui Mercur, reusind sa cartografieze complet planeta

HotNews.ro
Messenger Mercury, Foto: SpaceAlliance
Messenger Mercury, Foto: SpaceAlliance

In mai putin de o saptamana satelitul american Messenger va incheia al doilea an pe orbita lui Mercur. Messenger – primul satelit din istoria spatiala care a reusit sa se plaseze intr-o orbita stabila in jurul celei mai apropiate planete de Soare, a fost lansata pe 3 august 2004, ora 06 :15 UTC, la bordul unei rachete Delta 2 versiunea 7925H, informeaza Space Alliance.

Datorita distantei uriase ce trebuia parcursa, Messenger a folosit din plin tehnica gravitatii asistate (forta de atractie exercitata de planetele sistemului solar asupra oricarui corp care trece prin apropierea lor produce o accelerare insemnata), cu mai multe survoluri ale Pamantului, lui Venus si al lui Mercur. Chiar si asa, au trebuit sa se scurga 6.5 ani pana cand satelitul a ajuns la destinatie.

Pe 18 martie 2011 Messenger a avut manevra finala- denumita MOI sau ‘Mercury orbit insertion maneuver’ , fiind capturat de Mercur intr-o orbita stabila – o orbita eliptica inalta cu parametrii orbitali 15193 km x 200 km x 82.5 grade inclinatie si cu o perioada orbitala de aproximativ 12 ore.

Messenger sau ‘MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging’ trebuia sa fie a doua sonda care sa ajunga in apropierea lui Mercur (dupa Mariner 10 in 1975) si prima care sa orbiteze planeta. Inaintea lui doar 45% din suprafata fusese observata.

Astazi Messenger se afla in a 724-a zi si a 1784-a orbita in jurul lui Mercur, iar oamenii de stiinta americani au anuntat ca datele culese in acest al doilea an de observatii i-au ajutat sa completeze si ceea ce lipsea din ‘harta’ planetei. Mercur este asadar cartografiat in proportie de 100%.

Pentru mai multe detalii despre Mercur si satelitul Messenge click aici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro