Sari direct la conținut

Milioanele de pe șevaletele contemporanilor

Smile Media
Expoziția de Artă Contemporană, la Palatul Cesianu-Racoviță, Foto: Artmark
Expoziția de Artă Contemporană, la Palatul Cesianu-Racoviță, Foto: Artmark

Arta contemporană a devenit o opțiune tot mai atractivă pentru colecționarii și investitorii din România, oferind bucurie estetică și un potențial de creștere valorică. În ultimii ani, arta contemporană românească a ajuns un subiect de discuție frecvent în lumea investițiilor, fiind un nou segment cu un impresionant potențial de creștere financiară într-un timp relativ scurt ori măcar mediu. Diversificarea portofoliului, potențialul de creștere a valorii ori pasiunea personală sunt doar câteva dintre motivele care stau la baza alegerii artei contemporane, care aduce venituri impresionante noilor colecționari-investitori.

O nouă ocazie investițională o au colecționarii și investitorii în cadrul Licitației de Artă Postmodernă și Contemporanădin 6 iulie. Evenimentul organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, având o sumă a prețurilor de pornire de aprox. 300 de mii de euro, reunește cei mai importanți artiști români contemporani, tot mai râvniți de colecționari și investitori – de la Corneliu Baba, Horia Damian, Constantin Piliuță la Andrei Cădere, Felix Aftene sau Irina Dragomir, care au stabilit recorduri în ultimii 5 ani în piața românească de artă și au adus venituri interesante adjudecatarilor.

Un caz interesant de artist a cărui cotă a traversat generațiile, impunându-se la o cotație în creștere actualilor colecționari și investitori în artă este Sabin Bălașa, care a cucerit, cu universul său albastru, publicurile de generații succesive începând cu anii 1980. În ultimii zece ani, cota de piață a artistului a urmat un trend ascendent, iar operele semnate Sabin Bălașa ajung să se adjudece la prețuri record. Ultimul record Sabin Bălașa a fost stabilit în cadrul Licitației de Artă Contemporană din februarie 2022 – opera de mari dimensiuni „Călătorie galactică” a fost adjudecată pentru 60.000 de euro, iar cu câteva săptămâni în urmă, în cadrul Licitației de Vară, opera „Călătorie” a fost adjudecată pentru 50.000 de euro, fiind lucrarea cel mai îndelung licitată (pentru 11 minute). În cadrul licitației de joi, 6 iulie, Sabin Bălașa este prezent cu trei opere importante, din perioade diverse de creație. „Muzele” din 1987 se vor scoate la licitație pentru prețul de pornire de 10.000 de euro, iar „Stăpâna lumii” din 1986 începe de la prețul de 7.000 de euro licitația. Din același an datează și opera „Adolescență”, care are prețul de pornire de 6.000 de euro (iar pentru prețul de doar 300 de euro va începe licitarea desenului „Cele trei grații”, semnate de Bălașa).

„După Brâncuși, Cădere este singurul artist cu origine română care contează în arta contemporană”, nota istoricul de artă Erwin Kessler. Andrei Cădere este artistul care ocupă locul șapte în „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, iar în cadrul licitației din 6 iulie este prezent cu opera „Portocala mecanică” ce are prețul de pornire de 12.000 de euro, fiind urmat de Corneliu Baba a cărui operă „Spaniolă” are prețul de pornire de 10.000 de euro.

Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană va avea loc joi, 6 iulie, ora 19:00, la sediul Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță, unde sunt expuse operele semnate de cei mai importanți artiști români contemporani. Expoziția este deschisă publicului larg de luni până duminică în intervalul 10:00-20:00.

Articol susţinut de A10 by Artmark

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro