Ministerul de Interne al Ungariei a publicat declaratia integrala a ministrului Sandor Pinter referitor la intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen. Vezi ce a spus in plus ministrul maghiar
Ministerul de Interne al Ungariei a transmis HotNews.ro transcriptul integral al declaratiei facute de ministrul de interne Sandor Pinter. Transcriptul corespunde cu varianta publicata de HotNews.ro, plus o fraza la final, in care ministrul a declarat urmatoarele: „Indiferent de cum vor evolua lucrurile, presedentia maghiara ar dori sa predea stafeta cu problema extinderii spatiului Schengen inchisa satisfacator pentru Romania si Bulgaria”
Descarca aici transcriptul declaratiei in limba maghiara si aici in limba engleza. Iata mai jos transcriptul declaratiei transmis de Ministerul de Interne maghiar si tradus in romana:
Intrebare: As dori sa il intreb pe domnul ministru Pinter in legatura cu Romania, Bulgaria si Spatiul Schengen. Parisul si Berlinul au anuntat ca nu vad motive pentru aderarea celor doua tari. Prima mea intrebare ar fi daca acest subiect va fi dezbatut la intalnirea informala ce va avea loc la Budapesta. A doua intrebare este urmatoarea: exista vreo perspectiva, o posibilitate, ca in urmatoarele 6 luni sa se modifice situatia, ori vorbim despre o cauza pierduta?
Raspuns Sandor Pinter: Sunt un om optimist, nu consider nimic, niciodata, ca pe o cauza pierduta. S-au depus multe eforturi, atat in Romania, cat si in Bulgaria, in intersul aderarii la Spatiul Schengen. S-au pregatit foarte mult in acest sens; au alcatuit sisteme, au fost pregatiti profesional in aceasta directie colegii din politie, granicerii, pentru a putea indeplini sarcinile ce deriva din aderarea la Schengen. Cunoastem punctul de vedere franco-german, dar exista o succesiune de pasi, stabilita deja, pe care trebuie sa o parcurgem.
Specialistii si-au terminat munca; specialistii au dat o prima citire concluziilor lor, iar la sfarsitul lunii ianuarie isi vor face cunoscuta concluzia finala. Abia atunci, in lumina acestei concluzii, va trebui sa parcurgem pasul urmator si sa dezbatem, in fata Consiliului, potrivit acestei concluzii, in legatura cu ce ar mai avea de facut Romania si Bulgaria pentru a putea adera la Spatiul Schengen. Procedura, in acest sens, este foarte clara: sunt 100% necesare parerea si votul tuturor statelor din Spatiul Schengen pentru extinderea acestuia prin aderarea unor noi state. Daca aceasta unanimitate nu poate fi atinsa, in mod natural, aderarea celor doua state nu se va produce.
Consider ca, cel mai tarziu pana in luna iunie, trebuie sa adoptam o asemenea declaratie politica din care sa rezulte ce sarcini mai trebuie indeplinite de cele doua tari, care sunt termenele, pentru a putea modifica opinia Frantei si Germaniei.
Una din prioritatile presedentiei maghiare este aderarea rapida a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, iar noi facem tot posibilul ca acest obiectiv sa devina un succes. Ungaria, asa cum a facut inainte, va ajuta atat Romania cat si Bulgaria sa intre in Schengen cat mai repede posibil. Indiferent de cum vor evolua lucrurile, presedentia maghiara ar dori sa predea stafeta cu problema extinderii spatiului Schengen inchisa satisfacator pentru Romania si Bulgaria.