Sari direct la conținut

Ministerul Dezvoltarii nu a identificat nici un responsabil in cazul fondurilor europene suspendate temporar de Comisia Europeana. Singurul vinovat: “mecanismul national de verificare”

HotNews.ro

Dupa 47 de zile de la suspendarea platii a 800 milioane euro de catre Comisia Europeana pentru Programul Operational Regional, Ministerul Dezvoltarii nu a depistat nici un vinovat. Singura problema identificata de ministerul condus de Elena Udrea este “mecanismul naţional de verificare”. Pe 2 august, presedintele Traian Basescu a declarat ca “nu se absorb bani europeni in primul rand din cauza functionarilor”. Ministerul mai are la dispozitie 15 zile pentru a remedia situatia, pentru a evita blocarea pe un termen mai indelungat al fondurilor.

  • Ministerul a explicat intr-un raspuns oficial ca au fost realizate demersuri pentru a responsabiliza autoritatile de management care se ocupa de programele finantate din fonduri europene si ca au fost realizate cateva propuneri de modificare a legislatiei.

Pe 20 iunie, Comisia Europeana a anuntat suspendarea temporara a platilor in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Autoritatile de Bucuresti au primit de la Comisia Europeana un termen de 2 luni pentru a remedia problemele, pentru ca suspendarea sa nu se transforme intr-o pierdere a finantarii.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltarii sa mentioneze in mod concret masurile luate pentru a remedia situatia si sa nominalizeze persoanele responsabile pentru suspendarea temporara a platilor. Ministerul sustine intr-un raspuns oficial ca niciun angajat al Autoritatii de Management al Programului Operational Regional nu este vinovat pentru suspendarea temporara a platii a 800 milione euro si ca vinovat este “mecanismul naţional de verificare”. „Aşa cum s-a mai spus, au existat unele disfuncţionalităţi de sistem la nivelul mecanismului naţional de verificare şi nu culpe ale personalului AMPOR”, mentioneaza ministerul Dezvoltarii.

Cat despre masurile luate pentru a remedia situatia, ministerul a explicat ca au fost propuse modificări şi completări ale legislatiei; ca procesele verbale de control au fost finalizate şi transmise pe circuitul intern de aprobare; a fost aprobata OUG 66/2011 care responsabilizeaza Autoritatile de Management.

Vezi mai jos raspunsul integral al Ministerului Dezvoltarii

aug 05 2011 Raspuns Hotnews rap audit

var docstoc_docid=”88530391″;var docstoc_title=”aug 05 2011 Raspuns Hotnews rap audit”;var docstoc_urltitle=”aug 05 2011 Raspuns Hotnews rap audit”;

Ministerul Dezvoltarii mai mentioneaza ca in cursul acestei saptamani Guvernul a decis sa defineasca in mod clar responsabilitatile institutiilor de control pentru contractele finantate din fonduri europene. Astfel ca Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice va verifica anuntul de licitatie si documentatia de atribuire a contractelor inainte ca licitatia sa fie derulata si va da un aviz de legalitate.

In timpul licitatiei, procedurile vor fi verificate de Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCEVAP) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Dupa incheierea licitatiei si dupa semnarea contractului, responsabilitatea va fi a autoritatilor de management a programelor finantate din fonduri europene. Autoritatile de Management vor avea posibilitatea de a aplica si corectii financiare.

Istoricul cazului fondurilor UE suspendate la Ministerul Dezvoltarii:

Citeste si

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro