Ministrul austriac de finante vine in Romania pentru a propune un plan de protectie a bancilor
Ministrul austriac de finante Josef Pröll va face in aceasta luna un turneu prin Europa de Est, ce va trece si prin Romania, pentru a promova un plan de protectie a bancilor austriece, potrivit NewsIn care citeaza cotidianul Die Presse. Turneul est-european face parte dintr-un program de promovare mai amplu, pe care cancelarul austriac Werner Faymann si ministrul de finante Josef Pröll l-au demarat si in restul Uniunii Europene.
Cancelarul austriac s-a aflat saptamana trecuta la Berlin, unde a vorbit despre planul de protectie a bancilor din Europa de Est cu Angela Merkel, si la Praga, unde a avut loc un summit informal cu premierul Mirek Topolanek.
In urmatoarele saptamani, Josef Pröll va merge in Ucraina, Romania si Bulgaria pentru a discuta despre implementarea acestui plan de protectie a bancilor. Potrivit cotidianului austriac, Josef Pröll a declarat ca turneul european nu are ca scop promovarea unui plan de protectie a filialelor bancilor austriece, ci un plan care sa sustina intreg sistemul.
Pe blogul Trenduri economice se arata insa ca turneul ministrului austriac de finante prin Europa de Est are rolul de a ne ingrijora, avand in vedere ca exista o presiune puternica venita dinspre aceasta tara pentru sustinerea bancilor proprii. Potrivit autorului acestui blog, Josef Pröll vine in tarile estice pentru a promova un plan de protectie a bancilor austriece, ceea ce ar insemna ca tarile din aceasta zona ar trebui ca, alaturi de statul austriac, sa sprijine bancile cu capital austriac din regiune.
Totodata, se reaminteste o declaratie a lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, conform careia bancile austriece au inceput un transfer masiv de fonduri catre bancile mama. „Daca acest fenomen este adevarat, inseamna ca Pröll poate sa negocieze „cu pistolul pe masa”, adica amenintand ca, in cazul in care nu obtine ajutorul dorit, pot aparea fenomene radicale”, se mai arata pe blog.
Demersul politicienilor austrieci vine dupa ce in data de 22 ianuarie, zece mari banci internationale care au operatiuni in Europa Centrala si de Est, printre care si Raiffeisen International si Erste Bank, au anuntat vor face apel la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana pentru extinderea planului anti-criza si in aceasta regiune, pentru a atenua efectele crizei creditelor.
Herbert Stepic, directorul executiv la Raiffeisen International, a spus la acea data ca este important ca actiunile de sustinere a bancilor sa nu se limiteze la vestul Europei, mentionand ca sprijinul care ar putea fi acordat acestor tari ar fi relativ modest comparativ cu sumele uriase oferite penstru sustinerea bancilor vest-europene.
Tot Herbert Stepic declara in data de 11 decembrie 2008 ca Romania are nevoie de un pachet de masuri pentru sustinerea economiei de cel mult zece miliarde de euro, din care cinci miliarde de euro pentru stabilizarea sistemului bancar. El a spus ca, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine un nou stat membru.
In replica la declaratia sefului Raiffeisen, analistul Emil Stoica sustinea ca „domnii de la Raiffeisen se cred, probabil din inertie, inca in postura de a da lectii, de a desconsidera Romania; cand, de fapt, problemele sunt chiar la domniile lor in ograda”.
„Raiffeisen, ca si alte banci din Austria, a pus din greu umarul in Europa de Est la cresterea consumului, la bula imobiliara, la deficitul de cont curent, la alte dezechilibre macro. Acum cand vad negru pe alb riscurile la care s-au expuns cu inconstienta, incep sa ceara bani, garantii. De la statul roman, caci injectiile de capital de la guvernul austriac nu sunt suficiente…”, scria Emil Stoica pe blogul sau.
Pe de alta parte, Erste Group a anuntat in data de 23 ianuarie ca sustine activitatea Bancii Comerciale Romane (BCR) de creditare pe segmentul de retail cat si pe cel al companiilor si va continua sa asigure finantarea institutiei in functie de necesitati.
Totodata, Wolfgang Schoiswohl, consilier al Comitetului Executiv BCR, a preciza la acea data ca Erste Group nu a cerut BCR rambursarea anticipata a finantarilor. Oficialul institutiei financiare a mai spus ca „activitatea curenta arata ca banca dispune de o buna lichiditate, atat in euro ca si in lei”.
Bancile austriece au o prezenta puternica pe sectorul bancar din Europa de Est, volumul de creditare al acestora ajungand, potrivit datelor Die Presse, la 230 de miliarde de euro, adica 68% din PIB-ul Austriei.