Sari direct la conținut

Ministrul Cotovelea: Serviciile ANAF furnizate cetatenilor sunt mizerabile si primitive. Am asteptat 45 de minute sa platesc taxele

HotNews.ro

Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a calificat serviciile furnizate populatiei de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca fiind mizerabile si primitive, dupa ce in calitate de contribuabil a asteptat 45 de minute sa plateasca taxele datorate de familie statului, relateaza agentia Mediafax.

„Stiu in detaliu situatia de la ANAF pentru ca si eu, la fel ca si alti cetateni ai Romaniei, am fost in situatia sa achit anumite contributii ale familiei si, dupa 45 de minute, nu am inteles deloc, sincer vorbind, cum este organizata aceasta institutie a statului. Este o mizerie ce se intampla acolo. Sunt nevoi mari, investitii financiare care trebuiau realizate pana acum, erau angajamente pe care Romania le-a luat in 2010, lucruri care inca nu functioneaza (…) Ceea ce se intampla acum la toate sediile ANAF este un privitimism daca ne comparam situatia cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plati se fac online”, a afirmat Cotovelea, la conferinta internationala „Mediafax Talks about Digital Europe”.

El a adaugat ca situatia de la ANAF poate fi schimbata prin utilizarea fondurilor europene care vor fi alocate Romaniei in perioada 2014-2020 pentru informatizarea administratiei publice.

„In plus, Ministerul Finantelor Publice si ANAF au un acord cu Banca Mondiala pentru un imprumut care poate ajunge pana la 100 milioane de euro pentru informatizarea institutiei, care trebuie sa fie o prioritate”, a afirmat ministrul.

El a aratat ca Romania este o tara a paradoxurilor, unde exista o elita la nivel de productie software, care realizeaza niste aplicatii extraordinare, dar, in acelasi timp, exista si o populatie, in special zona de mijloc si varsta inaintata, care nu este deloc familiarizata cu domeniul IT&C.

„Este foarte greu si costisitor de schimbat pe termen scurt aceasta stare de fapt. Trebuie sa insistam pe training, pe comunicare si pe informare, iar in acest moment aceste tipuri de proiecte pot fi finantate nu pe o scara foarte mare din fondurile strucuturale programate pentru 2014-2020. Pe noi, ca stat, ne intereseaza in special sa ajutam infrastructura IT&C sa se dezvolte cu fonduri europene, sa incurajam sectorul IT&C sa fie la fel de performant si competitiv ca si pana acum, sa incurajam exporturile, mai ales cele legate de proprietate intelectuala, care vor aduce bani la buget”,a spus Cotovelea.

Potrivit statisticilor europene, doar 5% dintre romani au interactionat in 2013 cu autoritatile statului prin intermediul internetului, de 6 ori mai putini fata de anul precedent.

De asemenea, numai 4% dintre romani au accesat informatii de pe pagini web oficiale si doar 2% au depus online formulare, de aproape 10 ori mai putin comparativ cu media europeana si mult mai putin decat in 2012.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro