Sari direct la conținut

Ministrul de externe al Rusiei spune că este întristat de „estonizarea” Europei

HotNews.ro
Serghei Riabkov alaturi de ministrul de externe Serghei Lavrov si un alt diplomat de la Moscova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Serghei Riabkov alaturi de ministrul de externe Serghei Lavrov si un alt diplomat de la Moscova, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că „estonizarea” Uniunii Europene reprezintă o evoluție tristă și că „rusofobii” se vor afla acum la conducerea blocului comunitar, relatează TASS.

Lavrov a făcut comentariul la „Lecturile Primakov”, un forum de experți organizat de Rusia, declarând că „estonizarea” Europei a avut loc și că „rusofobii sunt preconizați ca viitori lideri ai UE”.

„Este trist”, a subliniat el.

Comentariile sale vin la doar o zi după ce țările membre ale UE au ajuns la un acord pentru repartizarea funcțiilor de conducere de la Bruxelles, premierul eston Kaja Kallas urmând să fie Înaltul reprezentant pentru acţiune externă şi politica de securitate.

Ea îl va înlocui în funcția de șef al diplomației europene pe Josep Borrell.

Potrivit aceluiași acord, Ursula von der Leyen va fi aleasă pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, în timp ce fostul premier portughez Antonio Costa va fi șeful Consiliului European.

În cazul lui Kallas, care este cunoscută pentru radicalismul său antirusesc, lideri occidentali au trecut peste îngrijorările că ea s-ar puteasă se concentreze exclusiv asupra Rusiei şi să neglijeze alte zone, precum Africa şi Orientul Mijlociu.

Rusia a dat-o în urmărire pe Kaja Kallas

În luna februarie a acestui an, poliţia rusă a dat-o în urmărire pe şefa guvernului Estoniei, notificarea oficială în acest sens fiind afişată în data de 13 februarie pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova.

Poliția rusă a menționat doar că Kaja Kallas este urmărită „într-un dosar penal”, fără a specifica infracţiunea implicată. Tot atunci Rusia i-a dat în urmărire şi pe secretarul de stat estonian Taimar Peterkop şi ministrul culturii din Lituania, Simonas Kairis.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că cei trei sunt ostili Rusiei, fiind „răspunzători de decizii care sunt de facto o insultă la adresa istoriei” şi „persoane care întreprind acţiuni ostile împotriva memoriei istorice, a ţării noastre”.

Rusia se consideră „eliberatoarea” ţărilor baltice de Germania nazistă şi susţine că orice alt punct de vedere reprezintă o falsificare a istoriei, un lucru incriminat de legislația rusă. Uniunea Sovietică anexase țările baltice în 1940, ca parte a acordului Ribbentrop-Molotov încheiat de Moscova cu guvernul nazist.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, transmitea în februarie că oficialii dați în urmărire învinuiţi de „distrugerea şi degradarea unor monumente ale soldaţilor sovietici” din cel de-Al Doilea Război Mondial.

După începerea invaziei rusești în Ucraina în statele baltice au fost demolate mai multe astfel de monumente moştenite de la fosta Uniune Sovietică, gesturi care au marcat respingerea perioadei în care Estonia, Letonia şi Lituania au fost anexate de URSS.

Urmărește ultimele evoluții din a 854-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro