Ministrul Economiei: Calendarul de liberalizare a preturilor la energie si gaze se afla in procedura de publicare in Monitorul Oficial
”A fost aprobat Memorandumul si este in procedura de publicare in Monitorul Oficial foaia de parcurs pentru liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale”, se arata intr-o prezentare facuta de ministrul economiei, Daniel Chitoiu, in cadrul conferintei „Modernizarea Administratiei Publice in Romania”, la care a participat presedintele Bancii Mondiale, Philippe Le Houerou. Prin aceasta declaratie sunt eliminate suspiciunile potrivit carora nu vor fi facute publice graficele privind cresterile de preturi. Parlamentul tocmai a aprobat proiectul care reglementeaza liberalizarea totala a pietei energiei, insa graficele de deschidere treptata a pietei energei electrice si gazelor naturale nu au fost introduse in textul legii ca anexe. Mai multi actori de pe piata energiei au declarat pentru HotNews ca stiu de existenta acestor grafice insa nu le-au vazut niciodata in mod oficial.
Guvernul este obligat sa publice aceste calendare. Chiar in ultimul draft al scrisorii de intentie catre FMI se precizeaza ca acestea vor fi publicate pana la finalul lunii iunie. Pana in prezent, aceste grafice au primit acordul de principiu al Guvernului prin memorandum. HotNews.ro a intrat in posesia calendarelor, publicandu-le aici si aici.
- Vezi calendarul pentru liberalizarea preturilor la gaze
- Vezi calendarul pentru liberalizarea preturilor la energia electrica
In prezentarea ministrului se mai arata ca a fost elaborat si draft-ul Strategiei Energetice pentru perioada 2012-2035. Tot in prezentare se arata ca ANRE este in procedura de intocmire a reglementarilor necesare pentru accesul la Sistemul National de Transport si posibilitatea transportului bidirectional de gaze naturale. Trebuie amintit ca Romania a primit cererea de chemare in judecata intr-un proces declansat in noiembrie de Comisia Europeana din cauza incalcarii unui regulament privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale.
Ministrul a mai spus in fata reprezentantilor Bancii Mondiale ca bursa energiei-OPCOM a fost desemnata prin memorandum sa realizeze o platforma de comercializare a gazelor naturale.
- Chitoiu i-a mai informat pe reprezentantii Bancii Mondiale ca „renegociem contractele bilaterale de energie electrica pentru alinerea la nivelul pietei concurentiale”.
In ceea ce priveste introducerea managementului profesionist la companiile de stat, Daniel Chitoiu a precizat ca vor fi numiti membrii Consiliului de Administratie si Directorii Executivi la Oltchim, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. De asemenea, vor fi numiti membrii Consiliului de Administratie la Nuclearelectrica, Romgaz si Complexul Energetic Oltenia, ulterior urmand a fi numiti si Directorii Executivi.
In cea de-a doua parte a lunii iunie 2012 va fi demarata licitatia publica pentru contractarea serviciilor de consultanta de resurse umane cu toate societatile de profil din Romania si din strainatate, care ar putea fi interesate de celelalte companii.
Daniel Chitoiu a mai afirmat ca sunt in pregatire vanzarea pe bursa a 15% din Transgaz, 15% din Romgaz si 10% din Hidroelectrica. La Olthim urmeaza publicarea prospectului de privatizare. Pana in prima parte a anului 2013 vor mai fi privatizate prin organizarea de licitatii publice companiile Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti, filialele de distributie ale Electrica (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord) si vanzarea restului de actiuni ale Electrica in companiile de furnizare si distributie de electricitate deja privatizate.