Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii: ”Nici o tara din lume nu isi permite sa trateze gratuit toti bolnavii de cancer”

HotNews.ro

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa ca nici o tara din lume nu isi permite sa trateze gratuit toti bolnavii de cancer, cu medicamente de ultima generatie.

Ministrul a mai subliniat ca pentru rezolvarea problemelor din Sanatate ar fi nevoie de 17 miliarde de euro, si “chiar daca am avea acesti bani, ar trebui sa treaca ani de zile, pana sa se simta efectele”.

„Ne pasa de soarta oamenilor, si a spune ca ne pasa, inseamna ca alocam bani, si alocam bani mai multi”, a adaugat Nicolaescu.

Ministrul a aratat ca in cazul bolii de cancer nu exista un anumit plafon in farmacii si atrage atentia ca bolnavii sunt pacaliti de farmacistii care nu le dau medicamente pe motiv ca a fost atins plafonul repartizat. „Nu exista plafon in farmacii pentru cancer sau diabet, bolnavii sunt pacaliti de farmacisti”, a subliniat Nicolaescu.

Ministrul recunoaste totodata ca ultimele date oficiale despre bolnavii de cancer din Romania dateaza de la sfarsitul lui 2005. Atunci, erau inregistrati 354.572 de bolnavi de cancer. Printre acestia, 4.467 de copii cu varste de pana la 14 ani.

In fiecare an apar aproximativ 55 de mii de noi cazuri, din care 165 la copii. La sfarsitul lui 2005, incidenta cancerului era sub media europeana, cu exceptia cancerului de col uterin, la care Romania se situeaza pe primele locuri in Europa: 30 din 100 de mii de femei. Pentru anul acesta, s-a estimat ca vor fi tratati cu citostatice 76.308 bolnavi de cancer.

Circa 350 de mii de bolnavi necesita tratamente chirurgicale sau radioterapie iar acestia beneficiaza de tratamente gratuite.

Nicolaescu a mai precizat ca nu ministerul stabileste schemele terapeutice, ci medicii. Medicatia a fost stabilita de o comisie oncologica. Nicolaescu afirma ca a marit an de an, bugetul pentru tratamentul bolnavilor de cancer. Astfel de la 220 milioane de lei noi in 2004, s-a ajuns in 2006, la 320 de milioane, iar in 2007, la 350 de milioane. Pentru 2008 sunt prevazute 550 de milioane de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro