Sari direct la conținut

Momente tulburi pe pietele mondiale. Actiunile, petrolul si monedele economiilor emergente consemneaza scaderi generalizate

HotNews.ro
Scaderi cvasi-generalizate pe bursele de actiuni si de marfuri, Foto: Evenimentul Zilei
Scaderi cvasi-generalizate pe bursele de actiuni si de marfuri, Foto: Evenimentul Zilei

Actiunile, preturile petrolului si monedele economiilor emergente au scazut joi, in conditiile in care sperantele mai slabe pentru o majorare a dobanzilor in SUA au accentuat ingrijorarile privind sanatatea economiei globale, informeaza Reuters.

Bursele asiatice au ajuns la minimul ultimilor doi ani, actiunile germane au consemnat noi scaderi in ceea ce este pe cale sa devina cea mai proasta luna din ultimii trei ani, iar actiunile britanice sunt la cel mai scazut nivel din luna ianuarie si pana acum.

Bursele chinezesti au scazut si ele cu peste 3%, ridicand pierderile de saptamana aceasta la mai mult de 10 procente. Cotatile futures indica faptul ca si bursa americana se pregateste sa fie „pe minus”.

Presiunile pe monedele economiilor emergente se amplifica in conditiile in care investitorii sunt agitati din cauza evolutiei economiilor Chine si SUA.

Lira turceasca a atins un nivel minimim record iar moneda Kazahstanului, tenge, s-a prabusit cu circa 25% dupa ce autoritatile au renuntat la culoarul de variatie si au lasat-o sa floteze liber.

„Actiunile asiatice s-au impiedicat, presate de preturile mici ale petrolului si de incetinirea din China… iar ultima minuta Fed prezinta ingrijorari fata de taria economiei globale, punand sub semnul intrebarii posibila majorare a dobanzilor luna viitoare”, a declarat Reuters David Papier de la firma londoneza ETX Capital.

Minutele sedintei de luna trecuta a consiliului Fed au aratat ca membrii Rezervei federale sunt de acord ca economia SUA se apropie de punctul in care dobanzile are trebui sa creasca. dar ei au notat si ca inflatia ce persista si economia globala slabita reprezinta un risc prea mare pentru a decide majorarea ratelor de dobanda.

Petrolul de pe piata americana a scazut cu 50 de centi, pana la 40.30$/baril, dupa ce atinsese minimul ultimilor 6 ani si jumatate, de 40,21$/baril.

Scaderile din sectorul petrolier si al altor materii prime loveste in numeroase economii emergente exportatoare de resurse, deja afectate de iesirile de capital facute cu speranta cresterii dobanzilor in SUA.

Aurul, cunoscut ca o investitie de refugiu in momentele tulburi din pietele financiare a atins maximele ultimei luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro