Sari direct la conținut

Monedele din Europa centrala si de est s-au depreciat puternic marti fata de euro

HotNews.ro

Monedele tarilor din Europa centrala si de est s-au depreciat puternic marti, iar forintul unguresc si zlotul polonez au atins noi minime fata de euro, din cauza cresterii ingrijorarilor privind dezechilibrele din aceasta regiune, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Agentia de evaluare financiara Moody’s a aratat intr-un raport ca recesiunea din tarile emergente europene va fi mai severa decat in oricare alt stat, din cauza dezechilibrelor acumulate, care vor pune presiune asupra ratingurilor bancilor locale si, implicit, asupra bancilor-mama.

Numai luni, zlotul polonez a pierdut aproximativ 4% in fata euro. Totodata, randamentul obligatiunilor guvernamentale a crescut pe fondul ieftinirii monedei poloneze, iar analistii sustin ca aceasta cadere ar putea forta Banca Centrala sa intervina pentru a sustine zlotul.

„Pietele pun presiune asupra unei reactii politice din partea Poloniei si, cu cat ieftinim mai mult zlotul fata de euro, cu atat mai mult Banca Centrala va fi nevoita sa opreasca reducerile de dobanda pentru a opri deprecierea monedei”, a declarat un analist din piata pentru Reuters.

„Nu este niciun dubiu ca pietele au decis ca regiunea reprezinta subprime-ul Europei, iar acum toata lumea paraseste regiunea”, a spus Lars Chrisensen, economist la Danske Bank.

Caderea zlotului a pus presiune si asupra altor monede din regiune, iar forintul unguresc a pierdut 1%, pana la un minim istoric de 309,5 forinti pentru un euro, in timp ce coroana ceha s-a depreciat cu 1,1% pana la minimul ultimilor 3 ani si 3 luni.

„Daca regiunea este lovita in continuare, forintul ar putea testa pragul de 310 unitati pentru un euro chiar azi. Stam si ne uitam la ce se intampla. Nu stiu ce va urma, dar se aduna multi nori negri”, a spus un dealer din Budapesta pentru Reuters.

Dupa aprecierea puternica din vara, zlotul a pierdut 33,8% fata de inceputul lui august, in timp ce forintul s-a depreciat cu 23,65%. Coroana ceha a pierdut 18,7%, in timp ce cursul euro-leu este mai ridicat cu 18,4%.

Leul s-a depreciat in debutul sedintei cu 0,2%, intarindu-se insa in apropierea pranzului. Dealerii au suspectat Banca Centrala de interventii indirecte in piata valutara pentru a tine moneda nationala sub pragul minim din 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a apreciat usor marti la cursul de referinta al BNR, pana la 4,3096 lei pentru un euro, castigand 0,05% fata de ziua anterioara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro