Monei Musca nu i se poate retrage mandatul de parlamentar fara o decizie judecatoreasca definitiva
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, a declarat pentru HotNews.ro ca sesizarea Asociatiei Civic Media nu poate produce efecte juridice deoarece Mona Musca poate constesta in instanta decizia CNSAS. Acuzata de fals si uz de fals, aceasta a precizat, pentru HotNews.ro, ca maine va ataca in instanta docuemntul adoptat marti de CNSAS.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a discutat miercuri solicitarea Asociatiei Civic Media de retragere a mandatului de parlamentar al deputatului Mona Musca. Fosta liberala este acuzata de fals in acte publice dupa ce, la inceputul mandatului, nu a declarat ca a colaborat cu Securitatea.
In plingerea Civic Media se arata ca, dupa ce CNSAS a decis ca Mona Musca a facut politie politica, acesteia ar trebui sa i se retraga mandatul de parlamentar deoarece ar fi facut fals in acte publice atunci cind a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea, la debutul mandatului de parlamentar.
Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si-a declinat competenta in aceasta problema si a inaintat sesizarea Comisiei Juridice.
Colegiul National de Studierea Arhivelor Securitatii a respins, marti, contestatia depusa de Mona Musca privind colaborarea sa cu Securitatea, iIn aceste conditii ramanind valabil primul verdict dat de Colegiu, care stabilea ca deputatul a facut politie politica.
Intr-o declaratie de presa, Mona Musca a explicat ca CNSAS nu a aplicat legea si a creat un precedent periculos, precizand ca isi va apara drepturile in justitie.
Fosta liberala a reluat argumentele, potrivit carora nici angajamentul semnat de ea cu Securitatea, nici cele doua note informative pe care le-a furnizat despre colegele de la facultate, nu au adus atingere drepturilor fundamentele ale omului,ceea ce inseamna ca activitatea sa nu poate fi incadrata la politie politica, conform definitiei de la articolul 5 din Legea Ticu.
Ea a accentuat ca CNSAS a incalcat legea ori „pentru ca o ignora, ori pentru ca nu o intelege, ori pentru ca refuza sa o aplice”.
Mona Musca a declarat miercuri pentru HotNews.ro ca nu isi face probleme legate de aceasta solicitare: „Este normala, pentru ca orice persoana are dreptul sa fac sesizari si cereri. Atat vreme cat urmeaza un proces in instanta nu imi fac griji.
Maine voi depune actele pentru a da in judecata decizia CNSAS, iar atat vreme cat instanta nu a dat un verdict in acest caz nu imi fac probleme in ceea ce priveste o eventuala retragere a mandatului meu. Trebuie ca instanta sa dea un verdict si abia apoi comisia juridica poate sa ia o decizie.”
Declaratia deputatului independent este sustinuta si de presedintele Comisiei Juridice, Sergiu Andon, care a precizat pentru HotNews.ro ca „sub aspect juridic, Comisia nu se poate pronunta pana nu exista si hotararea judecatoreasca, daca deputata in cauza va considera sa conteste a doua decizie a CNSAS-ului.
Daca nu contesta, tot nu se poate discuta pana nu trece termenul de sesizare a instantei de judecata dupa care care devine si decizia CNSAS document valabil.
Dupa pronuntarea instantei se va declansa si o cercetare penala, dar cred, repet cred, ca cei de la comisia juridica se vor putea pronunta atunci fara ca sa fie finalizata aceasta cercetare penala.”
Sergiu Andon este si avocatul senatorului Dan Voiculescu, presedintele PC, parlamentar aflat in aceeasi situatie ca si Mona Musca. CNSAS a respins contestatia depusa de Voiculescu fata de decizia prin care era declarat colaborator al Securitatii ca politie politica, iar liderul conservator a actionat institutia in instanta.