Mongolii s-au retras in 1242 din Europa Centrala si din cauza ploilor si a noroiului, arata o teorie construita si cu ajutorul unor dovezi de pe teritoriul Romaniei
In 1241 uriasa invazie mongola a ajuns si pe teritoriul nostru, iar Regatul Ungariei era o victima sigura. Insa armata estimata la peste 100.000 de razboinici s-a retras un an mai tarziu, conducatorii trebuind sa se intoarca pentru a se implica in luptele de putere din Asia Centrala. O noua teorie propune insa un nou scenariu: mongolii s-au retras din cauza vremii imposibile, inundatiile afectand locurile unde caii se puteau hrani si facand drumurile de netrecut.
Ulf Buntgen de la Institutul Federal de Cercetare din Elvetia si Nicola Di Cosmo de la Institutul pentru Studii Avansate din SUA au studiat inelele anuale de crestere ale unor copaci din Alpi, Urali, Carpati si Altai si, comparand descoperirile cu ce spun cronicile vremii, au conchis ca vremea a fost extrem de dura, complet neprielnica pentru o armata de calareti.
Mongolii zdrobisera cnezatele rusesti, iar oastea condusa de Batu Han se indrepta spre Ungaria in 1240, sperand apoi sa ajunga in Austria si apoi in Europa de Vest.
Una dintre „aripile” armatei s-a despartit in trei segmente, patrunzand in 1241 si pe teritoriul tarii noastre unde invadatorii au facut prapad, istoricii spunand ca din cauza acestei invaizii nu exista aproape deloc descoperiri arheologice notabile intre secolele III si XIII.
Un segment a cucerit asezarile sasesti de la Bistrita si Rodna, iar alt corp de armata a intrat prin pasul Oituz si a zdrobit in Tara Barsei ostile voievodului transilvan.
Teoria celor doi cercetatori sustine ca pana in 1241 conditiile meteo au fost foarte bune in regiune: vreme calda si uscata si cu hrana abundenta pentru cai, Apoi totul s-a schimbat in iarna dintre 1241 si 1242 care a fost extrem de grea, Dunarea inghetand si facilitand trecerea calaretilor. In primavara lui 1242 vremea a fost calda si dezghetul a fost extrem de rapid, suprafetele joase din Ungaria fiind grav inundate.
Din cauza ghetii si a zapezii, iarba nu a mai crescut in abundante si numerosii cai ai mongolilor nu au avut suficienta hrana. In plus, terenul a devenit extrem de mocirlos, incat capeteniile au decis ca nu are rost ca asaltul sa fie continuat catre Vest.
Inelele de crestere ale copacilor au aratat ca intre 1238 si 1241 au fost temperaturi peste medie, iar intre 1242 sui 1244 verile au fost neobisnuit de reci, iar anul 1242, deosebit de umed.
Teoriile acceptate legate de retragerea mongolilor sunt legate de moartea hanului Ogodei, in decembrie 1241 si ca urmare comandantii au decis sa se intoarca in capitala pentru a-si imparti imperiul.
Surse:Live Science, Business Standard