Sari direct la conținut

NASA a anuntat ca ramasitele satelitului UARS au cazut in Pacificul de sud

HotNews.ro
Upper Atmosphere Research Satellite, Foto: Reuters/NASA
Upper Atmosphere Research Satellite, Foto: Reuters/NASA

NASA a anuntat marti ca satelitul stiintific UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) s-a dezintegrat sambata deasupra unei zone nelocuite din Pacificul de sud, transmite YahooNews. Potrivit Agentiei spatiale americane, ramasitele satelitului in greutate de 6,3 tone au reintrat in atmosfera Pamantului deasupra unei „zone oceanice vaste, nelocuite din Emisfera de sud”, probabil in regiunea Samoa americana. NASA precizeaza ca ramasitele satelitului ar fi aterizat insa la circa 500-1200 de kilometri nord-est de punctul de reintrare in atmosfera Pamantului, probabil in zona Insulei Craciunului, la sud de Indonezia.

„Este putin probabil ca cineva sa fi observat cu adevarat reintrarea in atmosfera a satelitului”, a declarat Nick Johnson, oficialul NASA insarcinat cu urmarirea resturilor din spatiu. El a spus ca Agentia spatiala americana asteapta inca relatari despre satelit de la pilotii avioanelor, echipajele vapoarelor sau locuitorii insulelor din regiune.

Satelitul stiintific UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), cu o masa totala de 6,5 tone, a fost conceput pentru a studia paturile superioare ale atmosferei terestre. El a fost lansat in septembrie 1991 de naveta Discovery si a evoluat initial la altitudinea de 600 km. Conceput initial pentru a fi exploatat 3 ani, el a ramas pe orbita 14 ani. In 2005, a trecut pe o orbita mai joasa si a fost pus „in adormire”. Dupa coliziunea cu un obiect de origine necunoscuta, satelitul si-a inceput coborarea necontrolata spre Pamant.

UARS este cel mai mare satelit al NASA care a reintrat in atmosfera incepand cu anul 1979 cand Skylab, 90 de tone, a cazut in vestul Australiei.

Potrivit agentiei spatiale, obiecte de talia UARS cad pe Pamant o data pe an, in medie.

Deseurile care au cazut pe Pamant ar fi avut o greutate care varia intre un kg si 158 kg, potrivit NASA.

Riscul ca un om sa fi fost lovit de un astfel de deseu era estimat la 1 la 3.200.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro