NASA și „bomba” foarte utilă de care depinde data lansării rachetei SLS
Nu se știe încă ziua în care se va încerca o nouă lansare din misiunea Artemis 1, dar multe depind și de o „bombă” montată pe rachetă. Este vorba despre un sistem pirotehnic de auto-distrugere care este activat în caz că după lansare racheta ar risca să ajungă să pună în pericol oamenii de la sol.
Pentru ca acest sistem să funcționeze, el are un set de baterii care sunt certificate pentru 25 de zile, interval după care trebuie reîncărcate, iar acest lucru poate fi făcut doar în hangar.
O prelungire a certificării bateriilor a fost deja obținută, de la 20, la 25 de zile, dar se poartă discuții pentru acordarea încă unei derogări, ce ar duce intervalul la peste 40 de zile. Dacă derogarea este obținută, racheta va putea fi lansată fără a mai fi dusă în hangar, și deci o lansare ar fi posibilă în septembrie. Derogarea ar trebui obținută de la United States Space Force, parte a Armatei SUA.
Acest sistem de detonare denumit Flight Termination System a fost dezvoltat de armată și este esențial, deoarece racheta are în rezervoare milioane de litri de combustibil lichid super-inflamabil.
Dacă traiectoria rachetei după lansare este diferită de cea programată, sistemul poate fi activat, pentru a nu se ajunge ca racheta să cadă la sol și să facă prăpăd.
Racheta SLS și capsula Orion se află din 17 august pe rampa de lansare, iar tentativele eșuate de lansare au fost pe 29 august și 3 septembrie.
Călătoria către hangar, cu uriașul transportor, durează 8-11 ore și multe investigații și reparații pot fi făcute DOAR în hangar, însă data unei viitoare lansări s-ar muta către octombrie. Pe de altă parte, nu este bine nici dacă rachetă stă prea mult în aer liber, pe rampă, dat fiind că vremea din Florida este capricioasă și sunt componente care pot avea de suferit.
NASA a spus că inginerii pot înlocui pe rampa de lansare dispozitivul de etanșare care a fost de vină pentru scurgerea de hidrogen de sâmbătă.
NASA va organiza în seara zilei de 8 septembrie o conferință de presă despre pașii viitori.
Surse: NASA, Washington Post, SpaceNews