Sari direct la conținut

NASA: SUA ar putea sa se confrunte in urmatorii ani cu o "mega-seceta" nemaivazuta in ultimii 1000 ani

HotNews.ro

Oamenii de stiinta au vesti proaste pentru locuitorii de pe coasta de vest a Statelor Unite, care se confrunta cu cea mai mare seceta din ultimele decenii: greul inca nu a trecut, potrivit mic.com. NASA a anuntat saptamana aceasta ca seceta record care afecteaza la ora actuala California este una usoara comparat cu „mega-seceta” care ar urma sa afecteze in urmatorii 35 de ani zona de sud-vest a tarii precums si regiunea centrala de preerie si stepa cunoscuta sub numele de Great Plains.

Studiul realizat de cercetatorii americani, intitulat „Riscul fara precedent de secenta in Sud-Vestul American si Campiile Centrale” a fost publicat in revista de specialitate Science Advances.

Studiul, realizat de cercetatori de la agentia spatiala americana, Universitatea Cornell si Universitatea Columbia, prezice 80% sanse ca zonele cunoscute sub numele de Great Plains precum si zona sud-vestica a SUA sa treaca printr-o schimbare climatica importanta incepand cu 2050, ce ar presupune incendii masive de vegetatie si seceta, in cazul in care ritmul schimbarilor climatice inregistrat la ora actuala continua.

Aceste zone ar putea inregistra, in aceste conditii, cea mai grava seceta din ultimii 1000 de ani.

O „mega-seceta”, o seceta care se intinde pe o perioada de mai multe decenii, produce probleme ecologice si de agricultura la scara planetara.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie analizand secete din trecut cu ajutorul inelelor din trunchiuirile de copaci pentru a determina cat d emult a plouat in urma cu sute si mii de ani. Apoi au trecut datele prin 17 modele computerizate a unor temperaturi care ar putea fi inregistrate in viitor pe teritoriul Americii de Nord.

„Trebuie sa incepem sa ne uitam la previziunile pe termen lung pentru a vedea cum ii facem fata. Acesta este un dezastru natural lent cu care oamenii sunt invatati si caruia stiu cum sa ii faca fata”, a declarat coautorul studiului Toby R. Ault pentru Washington Post.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro