Sari direct la conținut

NASA vrea să mai încerce la final de septembrie o nouă lansare a rachetei SLS care va trimite capsula Orion în jurul Lunii

HotNews.ro
Racheta SLS a NASA, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images
Racheta SLS a NASA, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

​Oficialii NASA au spus că vor să încerce o a treia lansare a rachetei SLS în intervalul 23-27 septembrie, iar acest lucru depinde de două condiții care trebuie îndeplinite. Dacă nu se va putea lansa în ultima decadă din septembrie, un nou interval ar fi în a doua parte din octombrie.

Racheta SLS este pe rampa de lansare de la Cape Canaveral, nu a fost dusă în hangar, iar componentele de etanșare care au dus la o scurgere de hidrogen în timpul alimentării la tentativa de lansare din 3 septembrie au fost înlocuite.

NASA ar vrea să încerce să lanseze în septembrie și ar fi două „ferestre” orare:

23 septembrie, între 6.47 și 8.47

27 septembrie, între 11.37 și 12.47

Lansarea depinde de rezultatele unor teste care ar trebui să aibă loc cel devreme pe 17 septembrie, teste prin care să se verifice dacă reparațiile făcute acum au fost eficiente pentru alimentarea cu combustibil. În plus, trebuie să se determine cu precizie cauzele scurgerii de proporții din 3 septembrie, scurgere de hidrogen ce nu a putut fi oprită, deși s-a încercat timp de mai multe ore.

A doua condiție este legată de sistemul pirotehnic de auto-distrugere care este activat în caz că după lansare racheta ar risca să ajungă să pună în pericol oamenii de la sol.

Pentru ca acest sistem să funcționeze, el are un set de baterii care sunt certificate pentru 25 de zile, interval după care trebuie reîncărcate, iar acest lucru poate fi făcut doar în hangar.

O prelungire a certificării bateriilor a fost deja obținută, de la 20, la 25 de zile, dar se poartă discuții pentru acordarea încă unei derogări, ce ar duce intervalul la peste 40 de zile. Dacă derogarea este obținută, racheta va putea fi lansată fără a mai fi dusă în hangar, și deci o lansare ar fi posibilă în septembrie. Derogarea ar trebui obținută de la United States Space Force, parte a Armatei SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro