Sari direct la conținut

Nicusor Dan, candidat la Primaria Capitalei: "Viza de flotant obtinuta pana pe 10 martie – conditie pentru a vota la locale in alta localitate decat cea de domiciliu"

HotNews.ro

Persoanele care locuiesc in alta localitate decat cea trecuta ca domiciliu in Cartea de Identitate si nu au nici viza de flotant (de resedinta), vor putea vota la alegerile locale din respectiva localitate doar daca obtin viza de flotant cu minim 3 luni – termen legal – inainte de data alegerilor. Daca data alegerilor va fi 10 iunie, termenul pentru obtinerea vizei de flotant este 10 martie. „Sute de mii de bucuresteni mai au doar o saptamana pentru a putea vota la locale. Intrucat perioada de rezolvare de catre Politie a cererii de viza de resedinta este de o saptamana, persoanele care doresc sa voteze, dar nu au viza de resedinta, trebuie sa faca cererea in saptamana 27 februarie – 2 martie 2012”, semnaleaza Nicusor Dan, unul dintre candidatii la primaria generala a Capitalei, pe site-ul romaniacurata.ro

Potrivit art. 3, alineatul 4 din Legea 67/2004, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale pot vota si „Cetatenii cu drept de vot, care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ-teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot in unitatea administrativ-teritoriala respectiva, potrivit prevederilor prezentei legi.”

Desi inca nu s-a stabilit oficial printr-un act normativ, liderii Coalitiei au anuntat la inceputul lunii februarie ca au cazut de acord ca data alegerilor locale sa fie 10 iunie 2012.

Legea 67/2004 spune ca „Data alegerilor se stabileste prin hotarare a Guvernului, cu cel putin 75 de zile inaintea votarii” (art. 9), adica 2 luni si jumatate.

Astfel, daca data alegerilor va fi 10 iunie 2012, la alegerile locale vor putea vota cetatentii care au viza de resedinta (viza de flotant) obtinuta pana la data de 10 martie.

„Intrucat perioada de rezolvare de catre Politie a cererii de viza de resedinta este de o saptamana, persoanele care doresc sa voteze, dar nu au viza de resedinta, trebuie sa faca cererea in saptamana 27 februarie – 2 martie 2012”, scrie Nicusor Dan, unul dintre candidatii la primaria generala a Capitalei, pe site-ul romaniacurata.ro

Potrivit OUG 97/2005, aprobata prin legea 290/2005, stipuleaza ca „Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara”.

Pentru a obtine viza de flotant, persoanele se adreseaza Directiilor locale pentru evidenta populatiei. Documentele necesare si pasii pentru obtinerea vizei de flotant:

  • cererea pentru inscrierea in actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documentul cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie (ex: contract de inchiriere) / actul de spatiu al gazduitorului, original si copie;
  • timbru fiscal sau chitanta reprezentand contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 4 lei (obtinut de la orice oficiu postal);
  • actul de identitate al solicitantului;
  • prezenta obligatorie a gazduitorului (cu act de identitate) si declaratia acestuia (in cazul in care contractul de inchiriere nu este inregistrat la Administratia financiara. In caz contrar, prezenta gazduitorului nu este necesara).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro