Sari direct la conținut

O cantitate mare de magmă s-ar putea afla sub un vulcan "stins" din România

HotNews.ro
Masivul Ciomatu, Foto: Wikipedia
Masivul Ciomatu, Foto: Wikipedia

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oară acum aproximativ 30.000 de ani, însă potrivit unui nou studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters, între 27258880000 și 76324864000 de yarzi cubi de magma fierb încă sub vârful acestuia, scrie Smithsonian.

Rocile din partea de sus a crustei vulcanului sunt, în medie, 15% topite, iar în unele zone procentul ajunge la 45%. Descoperirea oamenilor de știință nu prevestește însă neapărat erupția vulcanului. Studiul cercetătorilor accentuează, așa cum susține unul dintre autori, Mickael Laumonier din cadrul Universității Clermont Auvergne (Franța), într-un interviu pentru National Geographic, importanța unei evaluări cât mai bune a vulcanilor activi și a celor inactvi.

Conform Enciclopediei Brittanica, vulcanii sunt considerați activi dacă au erupt în ultimii 10.000 de ani, în stare latentă dacă există posibilitatea ca aceștia să erupă din nou și stinși dacă nu au mai erupt de peste 10.000 de ani, iar posibilitatea unei erupții este minimă (autor Nora Gonzalez).

„Ne uităm mai ales la vulcanii activi – evident, deoarece aceștia au potențial mare de risc”, a spus Laumonier.

„Dar nu ar trebui să uităm de alți vulcani relativi tineri, pentru că aceștia ar putea prezenta riscuri care trebuie evaluate.”

Conform studiului, Laumonier și colegii săi din Elveția, Ungaria și România au ajuns la concluziile dezvăluite în urma unor analize geofizice și geochimice și a unor simulări numerice ale evoluției termale ale vulcanului prin care au încercat să stabilească ce cantitate de magmă se află sub acesta.

Rezultatele sugerează că Ciomatu ar putea depozita magmă cu un volum mai mare decât spațiul ocupat de Piramida din Giza.

Trebuie însă menționat faptul că cercetătorii nu sunt complet siguri, atrage atenția Janine Krippner, vulcanolog în programul Smithsonian Global Volcanism, care nu a fost implicată în proiect: „Ne arată că avem multe date care ne spun că așa ar sta lucrurile.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro