Sari direct la conținut

O companie din Israel susține că este prima din lume care poate prezice cutremure chiar și cu opt ore înainte. În 2020 va încerca să prezică peste 90% din cutremurele din Vrancea

HotNews.ro
Ionoterra, Foto: Hotnews
Ionoterra, Foto: Hotnews

​O companie din Israel, la care sunt și investitori români, susține că este prima din lume care poate prezice cutremure cu opt ore înainte de producerea lor și pentru asta nu cercetează ce se întâmplă în pământ, ci în ionosferă, strat superior al atmosferei. Compania numită Ionoterra susține că a prezis cu acuratețe de 90% cutremure din Grecia și Turcia, iar în a doua parte a lui 2020 va aduce instrumente sofisticate în România pentru a prezice seisme în zona Vrancea. Cercetările vor fi realizate cu Politehnica București, iar rectorul Mihnea Costoiu s-a arătat încântat de proiect și de rezultate.

Trebuie spus că prestigiosul US Geological Survey spune cât se poate de clar că nu putem prezice cutremurele și că niciun cutremur nu a putut fi până acum prezis, cu excepția unui caz cu totul special din China, de acum câteva decenii. USGS mai spune că o predicție trebuie să conțină trei elemente exacte: data și ora, magnitudinea și locul exact al producerii.

Acum, cele mai bune sisteme de predicție, când chiar funcționează, dau avertizări cu doar 30-120 de secunde înainte de seism.

Ei bine, o companie din Israel spune că a găsit ”un sfânt Graal” al predicției cutremurelor și explică ce a făcut. Ionoterra susține că, pentru a prezice cutremurele trebuie să ne uităm către cer, nu spre pământ, mai exact trebuie analizată ionosfera, strat din atmosferă ce se află la peste 60-70 km altitudine (și ajunge la 1.000 km).

Doron Angelovitch, CEO al companiei, spune că ionosfera este o ”uriașă oglindă” ce reflectă ce se întâmplă în Pământ.

L-am întrebat pe CEO-ul companiei când crede că va veni prima predicție viabilă de cutremur mare (de peste 7 grade) care să ducă și la salvarea unor vieți. Doron Angelovitch a răspuns că dacă, Doamne ferește, va fi un cutremur atât de mare în România la anul, cmpania îl va detecta.

Primul set de experimente a fost făcut în 2016, iar în 2019 compania a lansat ceea ce numește ”experimentele a priori”, ceea ce înseamnă că se instalează instrumentele într-un anumit punct și se încearcă prezicerea cu acuratețe a unui cutremur.

El spune că au fost prezise cu succes 65 de cutremure în Grecia și Turcia, rata de succes fiind de peste 90%.

Compania spune că, având această rată mare de predicție, a început să abordeze guverne pentru a desfășura programe de prezicere a cutremurelor și de prevenire a autorităților cu patru – opt ore înainte, când datele indică faptul că se va produce un cutremur important.

Compania israeliană a dezvoltat un sistem de radare cu ajutorul cărora scanează un anumit sector al ionosferei aflat deasupra unei zone seismice active. Sistemul dezvoltat de Ionoterra este capabil să realizeze o hartă de risc în timp real pentru oricare dintre zonele monitorizate și informațiile pot fi transmise la autorități, pentru ca ele să avertizeze populația.

”Am aflat că un cutremur nu este un eveniment izolat și că multe evenimente care se întâmplă pe pământ au corespondent în ionosferă, ca într-o oglindă gigantică. (…) Am învățat că dacă știi să cureți această oglindă gigant rămâne o imagine clară a ceea ce se poate întâmpla”, spune Mihail Lala, unul dintre investitorii principali la compania din Israel.

”Vă anunțăm în premieră mondială! Da, suntem capabili să prognozăm cutremure”, spune Lala care adaugă că Ionoterra a demonstrat acest lucru ca parte a unei sesiuni de teste în septembrie. ”Acuratețea prognozei a fost de peste 90% și vreau să vă anunț tot în premieră că în a doua parte a lui 2020 Ionoterra și Universitatea Politehnică din București vor face teste și în România”.

Șeful Ionoterra spune că în 2019 au fost 11.000 de cutremure în lume, dintre care 130 sunt de peste 6 grade pe Richter. El adaugă că, în medie, pe deceniu, mor cam 200.000 de oameni la cutremure.

La evenimentul de prezentare a particpat și Mihnea Costoiu, rectorul Politehnicii din București. El s-a arătat foarte încântat de inițiativă și de rata de succes și spune că la anul, timp de șase luni, va fi monitorizată zona Vrancea, scopul fiind ca predicția să fie făcută măcar cu patru ore înainte de eveniment. El spune că vorbim de premieră mondială și de o ”performanță fantastică” pentru că aceste predicții ar putea ajuta România enorm.

El mai spune că patru ore ar da timp pentru închiderea centralei de la Cernavodă sau a unor spitale, a unor mari instalații industriale sau a unor muzee din care pot fi salvate opere fantastic de valoroase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro