Sari direct la conținut

O industrie secreta de miliarde de euro, cea a metalelor rare – o ancheta cu informatii exclusive, marca Din|interior.

HotNews.ro
O industrie secreta de miliarde de euro, cea a metalelor rare – o ancheta cu informatii exclusive, marca Din|interior.

Reporterii emisiunii Din|interior prezinta duminica de la 18:30, la Digi24, un material in exclusivitate- industria de prelucrare a metalelor rare pe care a avut-o Romania.

Tara noastra este una dintre putinele tari din Europa care detine resurse de titan si zirconiu. Aceste doua metale sunt esentiale pentru producerea de aparatura de ultim nivel tehnologic. In perioada comunista, Romania exploata minereuri feroase cu valoare ridicata si avea chiar si cateva combinate care prelucrau metalele rare. Totul se facea sub stricta supraveghere a temutei Securitati iar oamenii simpli care lucrau in aceasta industrie nu aveau nici cea mai mica idee dupa ce sapa in pamant.

Nicolae Panin, consilier stiintific Institutul National de Cercetare pentru Geologie Marina, isi aminteste: „Toate rapoartele care se faceau aveau o stampila de secret de serviciu”.

Industria de exploatare a metalelor rare a fost, ca multe alte industrii romanesti, pusa la pamant. Guvernul cheltuie sute de mii de euro sa inchida carierele bogate in minereu. Asta in timp ce cu zeci de ani in urma Romania facea comert cu produse derivate din minereurile pretioase. Se prelucra titan si zirconiu in scop militar si nuclear. Minereul a fost scos din nisipul litoral de la Grindu Chituc si din carierele Merisani si Glogova. Titanul era folosit in industria aviatica. Din zirconiu s-au fabricat capsulele in care se depoziteaza uraniu radioactiv, adica combustibilul nuclear pentru centrala de la Cernavoda. Romania era a sasea tara din lume, dupa S.U.A, U.R.S.S, China, Japonia si Franta, capabila sa produca zirconiu pentru centralele nucleare.

Marile puteri erau atat de interesate de bogatiile rare pe care Romania le detinea in mod natural, incat niciun efort nu li se parea prea mare. Le puneau la dispozitie romanilor tot ce era necesar. Teodor Velea, director general Institutul National de Cercetare pentru Metale Neferoase si Rare, spune: „Aveai nevoie de un utilaj, de un echipament special, ca era din Honolulu, ca era de unde era, el iti venea in doua trei zile”.

Cum s-a distrus o industrie care ne-ar fi putut aduce miliarde de euro aflati, in exclusivitate, duminica, de la ora 18:30, intr-o ancheta Din Interior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro