Sari direct la conținut

O misiune a FMI va evalua timp de doua saptamani cum indeplineste Romania conditiile din acordul stand-by

HotNews.ro

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va intreprinde o vizita in Romania, in perioada 29 iulie – 10 august, pentru prima evaluare a acordului incheiat cu autoritatile de la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al institutiei internationale. Raportul incheiat cu aceasta ocazie va fi analizat de conducerea FMI in a doua parte a lunii septembrie, ocazie cu care se va decide si cu privire la deblocarea unei noi transe a imprumutului.

In cadrul vizitei in Romania, delegatia FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor, mediului de afaceri si cu cei ai sectorului bancar. La unele dintre aceste intalniri vor participa si reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Fondului Monetar International (FMI) a incheiat in luna martie un acord stand-by cu Romania pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de finantare mai larg in valoare totala de 12,95 miliarde de euro. Pe langa banii de la FMI, Romania va mai primi cinci miliarde de euro de la Comisia Europeana, un miliard de euro de la Banca Mondiala si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru banci, pentru sustinerea creditarii.

Prima transa a imprumutului de la FMI, de cinci miliarde de euro, a intrat la rezerva BNR in luna mai. Cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde DST, aproximativ 1,9 miliarde de euro, ar putea fi primita de Romania pe 15 septembrie, in functie de rezultatele primei evaluari.

In urma acordului de finantare cu FMI, Guvernul si-a asumat pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 4,6% din PIB, adica 24,3 miliarde de lei. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar, acestea fiind de cel mult 14,5 miliarde de lei la finalul celui de-al doilea trimestru (2,73% din PIB) si maximum 18,6 miliarde de lei pentru al treilea trimestru (3,5% din PIB).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro