Sari direct la conținut

O noua platforma de televiziune prin satelit – Freesat – s-a lansat in Romania/ Abonamentul costa 99 de lei pe an

HotNews.ro
Piata TV in 2012, Foto: Hotnews
Piata TV in 2012, Foto: Hotnews

O noua platforma de televiziune digitala prin satelit, numita Freesat, a fost lansata pe piata din Romania de catre o companie romaneasca (Freesat SRL din Oradea) in colaborare cu compania franceza Eutelsat, la un pret de 99 lei pe an (TVA inclus), echivalentul a 8,25 lei pe luna, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de firma de comunicare Brand Support. Pentru a beneficia de serviciul Freesat, este nevoie de un kit de receptie (decodor, antena 80cm, LNB) si de o cartela Freesat, disponibile la partenerii Freesat. Cartela costa 79 lei, iar subscriptia 99 lei/an.

In comunicatul de presa nu se mentioneaza cat costa kitul de receptie. HotNews.ro a adresat intrebari si vom reveni cu un raspuns imediat ce il vom primi.

  • „In grila de programe se regasesc cele mai vizionate posturi romanesti, printre care TVR1, TVR2, ProTV, AcasaTV, ProCinema, Sport.ro, KanalD, PrimaTV, NationalTV, FavoritTV, TVR HD, TVR 3, TVR News, TVR International, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Targu-Mures, Etno TV, Taraf TV si WEST TV. Kitul de receptie poate permite, de asemenea, vizionarea a sute de posturi internationale”, se mentioneaza in comunicatul de presa al firmei care reprezinta Freesat..

Pe de alta parte, in „Termenii si conditiile de utilizare a serviciului”, disponibile pe site-ul Freesat, se mentioneaza ca „Freesat garanteaza ca va pune la dispozitia Utilizatorului minim 12 canale romanesti pe durata de subscriptiei”.

Sistemul functioneaza pe baza de cartela de acces pre-platita, iar pentru instalare ai nevoie de un decodor si antena compatabile, disponibile la distribuitorii Freesat sau la magazinele de specialitate. Cartela si kit-ul de receptie se platesc o singura data, la achizitionare. Serviciul este asigurat prin intermediul satelitului Eutelsat 16A, ce asigura conditii de receptie la o calitate superioara oriunde in Romania, se mai arata in comunicatul companiei.

  • „Am dorit sa oferim romanilor accesul la televiziune la un pret avantajos, pe care sa si-l permita un om normal, cu un salariu mai mic. In plus, credem ca cea mai buna oferta pentru acesti clienti este oferta fara perioada contractuala si facturi lunare.  Cu 99 de lei, ai asigurate posturile tale preferate pentru un an intreg ‘fara griji, fara abonament’, a declarat Serban Belenes, General Manager Freesat.

Freesat poate fi comandat de la distribuitorii locali ai serviciului de televiziune. Mai multe detalii pot fi obtinute la www.freesat.ro.

Reprezentantul operatorului de sateliti Eutelsat in Romania, Serban Belenes, a solicitat inca din 2011 inregistrarea marcii Freesat la OSIM, el confirmand pentru Mediafax existenta unui proiect pilot al unei noi platforme de televiziune prin satelit.

Amintim ca Orange, cel mai mare operator local de telefonie mobila, a primit marti avizul favorabil al CNA pentru transmisia a 99 de programe TV prin satelit, dintre care 29 sunt HD.Surse au declarat, saptamana trecuta, pentru HotNews.ro ca denumirea retelei pregatite de Orange este Orange TV si ca operatorul se asteapta la 50.000 de abonati la acest serviciu, oferit in sistem DTH (satelit) si OTT (Over the top – consumatorii pot receptiona canalele TV prin terminale conectate la Internet).

La finele anului 2012, pe piata de televiziune prin satelit (DTH) din Romania activau trei mari furnizori: RCS&RDS, Romtelecom si Focus Sat (UPC).

  • ANCOM: Peste 6 milioane de abonati la serviciile TV in 2012, in crestere cu 5% fata de 2011

In anul 2012, numarul de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a inregistrat cresteri la nivelul tuturor mijloacelor de receptie, depasind valoarea totala de 6 milioane, ceea ce inseamna o rata de penetrare la nivel de gospodarii de peste 85%, conform datelor raportate de furnizori si publicate joi de ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii).

Din totalul de 6 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 3,8 milioane sunt abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonati la retele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37 mii sunt abonati care receptioneaza programe prin tehnologie IP (+34%), ceea ce face ca numarul total de abonati in anul 2012 sa fie cu 5% mai mare decat cel aferent anului 2011. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie creste cu 4 puncte procentuale, pana la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin retele de cablu ajunge la 53,6%.

La sfarsitul anului 2012, 61% din totalul abonatilor erau din mediul urban. In functie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonati la cablu, in timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonati la retelele satelit de tip DTH.

Numarul de abonati ai retelelor de cablu a crescut cu 6,4%, pana la 3,8 milioane, din care numarul celor care au acces la astfel de servicii in format digital a inregistrat o crestere cu 40%, pana la 1,24 milioane de abonati. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital in numarul total de abonati prin retele de cablu era de aproape 33% la sfarsitul anului 2012.

Serviciile de retransmisie a programelor in format digital isi continua cresterea si in anul 2012, ponderea abonatilor la aceste servicii in totalul numarului de abonati fiind, de asemenea, in crestere. Astfel, din totalul de 6 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 3,4 milioane sunt abonati la servicii in format digital, in crestere cu 13,4% fata de anul 2011. Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere, de 63%, o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH) insa, in cifre absolute, cea mai mare crestere in anul 2012 a fost inregistrata de abonatii la cablu in format digital. Dupa scaderea inregistrata in anul 2011, numarul de abonati DTH a crescut in 2012 cu 2% pana la 2,19 milioane de abonati, iar cel al abonatilor prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 34%, pana la 37 mii de abonati.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro