O noua sedinta de judecata in care s-a discutat despre arestarea lui Vintu, ridicarea interdictiei de a parasi tara si cum un cardiolog s-a pronuntat pe fractura de rotula a lui SOV
Procesul in care Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa a fost amanat pentru a saptea oara pentru data de 15 februarie. In timpul dezbaterilor din sala de judecata avocatii lui Vintu au cerut din nou ridicarea interdictiei de a parasi tara. Judecatorul a descoperit ca in documentul in baza caruia Vintu cere sa plece din tara un medic cardiolog face constatari medicale fata de ruptura de rotula a lui Vintu.
- Surse medicale au declarat pentru HotNews.ro ca procurorii fac verificari la spitalul unde s-a internat Vintu.
- Judecatorul a pus in discutie si posibilitatea ca Vintu sa fie reincarcerat.
- Vezi in text o relatare din sala de judecata.
- Avocatii au prezentat o scrisoare a medicului austric Thomas Brunner in care se spune ca Vintu trebuie sa mearga neaparat la Viena pentru o angiograma coronariana si ca in Romania nu se poate trata.
- Acelasi medic sustine intr-un interviu ca Vintu poate fi tratat in Romania
Ora 9:00 Incepe procesul. In sala sunt prezenti Ovidiu Turcan, Alexandru Stoian si avocatii lor precum si avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu. In sala mai este prezent si Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, care apare in interceptarile dosarului. Vintu nu este la proces.
Avocatii prezinta instantei documentele care dovedesc ca Vintu este internat in Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti la sectia de ortopedie. HotNews.ro a aratat ieri ca omul de afaceri s-a internat in spital cu o zi inainte de proces. Intr-un comunicat oficial reprezentantii spitalului au explicat ca “motivul actualei internari este evaluarea completa a leziunii osoase si a riscului anestezico-chirugical in vederea unei potentiale interventii chirurgicale pentru fractura de rotula”.
Ora 9:10 Avocatii lui Vintu depun la dosar un nou document medical semnat de medicul austriac Thomas Brunner de la clinica Rudolfinerhaus. “In data de 20 ianuarie 2011 medicul cardiolog Thomas Brunner l-a consultat pe domnul Vintu si a constatat ca afectiunile cardiace s-au agravat.”, spune unul din avocati. Avocatii mai arata ca medicul a constatat ca ar exista o problema cu grefele de bypass. “Pentru a se evalua situatia este nevoie de o angiograma coronariana, procedura despre care doctorul Brunner spune ca nu se poate realiza in Romania”, mai adauga unul din avocatii lui Vintu.
Ora 9:20 Marian Nazat, unul din cei trei avocati angajati de Vintu, sustine ca medicul austriac Brunner a concluzionat in documentul depus la dosar ca angiograma coronariana nu poate fi facuta in Romania pentru ca “riscul ar fi intolerabil de mare”.
Sambata, 22 ianuarie, adica dupa doua zile de la controlul facut de medicul Brunner asa cum reiese din documentul depus de avocati, medicul austriac a declarat in cotidianul Adevarul ca afectiunea cardiaca de care sufera Vintu poate fi realizata in Romania si ca a vizitat in acest sens Spitalul Floreasca. Medicul a mai adaugat si ca Vintu nu este in pericol in acest moment. Vezi aici interviul
Ora 9:30 Avocatii lui Vintu cer instantei sa ridice pentru sapte zile interdictia de a parasi tara pentru Sorin Ovidiu Vintu. Avocatul Marian Nazat sustine ca, in viitor, va fi nevoie si de o expertiza medicala care sa determine daca Vintu poate participa la proces sau nu.
Avocatul Viorel Ros, care il reprezinta printre altii si pe Adrian Nastase in instanta, sustine si el o scurta pledoarie pentru plecarea lui Vintu la Viena:
- “Fata de acest subiect exista doar situatii de viata. Cumnatul meu s-a operat la coloana in Romania; acum se simte prost. Presedintele tarii Traian Basescu s-a operat la coloana si acum se simte bine. Va povestesc din experienta mea personala. Am stat trei saptamani pentru un RMN aici in tara. In Viena mi-am facut un set complet de investigatii in doua zile. Un medic din tara mi-a spus asa: <>
- Pana la urma toti oamenii vor avea probleme cu inima. Domnului Vintu i s-a facut un triplu bypass la Viena. Medicii de acolo si-au asumat riscul sa ii tina in maini inima timp de sapte ore. De aceea doctorul Brunner spune ca este necesara o interventie chirurgicala la Viena. Ati pus in discutie faptul ca doctorul Husslein a facut consideratii desi e medic ginecolog. E aceeasi situatie ca si in cazul IPS Bartolomeu despre ale carui boli a vorbit profesorul Lucan specializat in alt domeniu.”
Ora 9:30 Judecatorul consulta documentele medicale si constata ca un raport de specialitate semnat de cardiologul Alexandra Vasile este datat 7 ianuarie.
- “Din verificari rezulta ca domnul Vintu nu s-a prezentat la spital in data de 7”, spune judecatorul. Magistratul cere lamuriri avocatilor care insa nu pot face precizari. “Vad ca este prezentat un istoric al bolii dar si o constatare, citez: <> Nu inteleg cum s-a facut aceasta constatare”. Avocatii nu au nici un fel de raspuns. Judecatorul spune ca va face o solicitare oficiala prin care va cere lamuriri.
In continuare, judecatorul pune in discutie daca este sau nu utila inlocuirea masurii de a nu parasi tara cu cea de arest preventiv pe motiv ca Vintu ar fi dat dovada de rea-credinta. Este intrebat si procurorul de caz, acesta insa sustine ca pana nu se elucideaza aspectele medicale nu se impune rearestarea lui Vintu.
Judecatorul anunta ca va mai solicita prin adresa oficiala date suplimentare despre afectiunile lui SOV chiar de la acesta. Procurorul de caz cere instantei sa i se permita sa consulte radiografiile facute la rotula lui Vintu. Procurorul sustine ca doreste sa le consulte in sala de judecata pentru a nu fi nevoit sa ceara un nou termen si pentru a castiga timp.
Avocatii lui Vintu reitereaza instantei cererea de a parasi tara si cea de a efectua o expertiza medicala care sa constate daca poate sau nu sa participe la proces. Procurorul intervine si cere avocatilor sa precizeze textul de lege pe care isi bazeaza cererea.
Ora 10:15 Judecatorul constata ca semnaturile doctorului Brunner de pe mai multe documente nu sunt la fel: “Pentru ca eu nu pot sa ma adresez medicului, el fiind din Austria, si pentru a formula o cerere ar fi nevoie de o comisie rogatorie. Va rog sa ii cereti dumneavostra sa va trimita prin fax un document cu antetul institutiei si cu parafa si semnatura.”
Judecatorul citeste din documentul trimis de medicul cardiolog Thomas Brunner si constata ca acesta s-a pronuntat pe fractura de rotula a lui Sorin Ovidiu Vintu: “Vad ca dumnealui, desi e cardiolog, face consideratii medicale fata de fractura de rotula si spune ca operatia ar dura doua zile.”
Ora 10:25 In acest moment instanta se pronunta pe o cerere a avocatului Viorel Ros facuta la un termen anterior prin care solicita ca incheierile anterioare sa fie modificate deoarece ar fi aparut cateva inadvertente. Judecatoarea cere grefierei sa noteze in detaliu dezbaterile din sala de judecata si face cateva precizari.
Avocatul Ros intervine in sedinta si formuleaza acuzatii la adresa instantei:
- “V-a rastalmacit vorbele acum. Vad ca ne judecati pe noi. Am cerut sa faceti clarificari dar vad unde bateti. Sa stiti ca mobingul este de condamnat. Ne haituiti psihologic. Ne abuzati psihologic prin atacuri personale si ne umiliti. Nu inteleg de unde aversiunea fata de doctori. Credeti ca nu o sa aveti nevoie de doctori? Cred ca aveti un interes”. Judecatorul le aduce la cunostinta avocatilor ca pot sa depuna plangeri daca nu sunt multumiti de dezbaterile din sala de judecata.
Ora 10:45 Se discuta despre inregistrarile convorbirilor telefonice. Avocatii spun ca nu au putut audia integral cd-urile cu inregistrarile pentru ca unele fisiere nu se deschid. Procurorul de caz intervine si intreaba instanta daca inregistrarile nu au fost audiate integral in sala de judecata in prezenta specialistului IT. Judecatorul raspunde ca inregistrarile au fost audiate partial dar ca deschiderea fisierelor nu s-a facut in prezenta specialistului IT.
Reamintim cititorilor HotNews.ro ca la termenul din 7 ianuarie inregistrarile audio ale convorbirilor telefonice anexate dosarului au fost trecute in revista. Pachetul cu cele patru CD-uri a fost desigilat de specialistul IT al instantei dar acesta a parasit la un moment dat sala de judecata. Fisierele audio de pe CD-uri au fost deschise ulterior de grefiera prezenta in sala de judecata care a intampinat greutati. Unele fisiere nu s-au deschis. Intr-un comunicat public Tribunalul Bucuresi a explicat ca specialistul IT a parasit sala de judecata pentru a fi prezent la alte procese unde era necesara expertiza sa. Procurorul de caz mentioneaza ca pot fi aduse la proces si CD-urile oficiale.
Judecatorul anunta ca solicita oficial ca spitalul unde este internat Vintu sa mentioneze daca acesta poate fi transportat la instanta la urmatorul termen deoarece ar urma sa fie audiat martorii printre care si Liviu Luca. Avocatii spun ca acest lucru nu este posibil: “Nu vedeti ce zapada este afara. Are ruptura de rotula. Cum Dumnezeu sa ajunga aici?”
Ora 11:05 Judecatoarea decide ca procesul va fi reluat pe 15 februarie 2011, termen la care vor fi audiati martorii.