Sari direct la conținut

Oficial: Misiunea DART a NASA a reușit să devieze un asteroid / „Un moment de cotitură pentru apărarea planetei”

HotNews.ro
DART a lovit asteroidul Dimorphos, Foto: Captura NASA TV
DART a lovit asteroidul Dimorphos, Foto: Captura NASA TV

Agenția spațială americană a reușit să devieze cu succes un asteroid de pe traiectoria sa, prăbușind o sondă spațială pe suprafața sa la sfârșitul lunii septembrie, într-o misiune de testare inedită care va ajuta omenirea să învețe cum să se protejeze de o posibilă amenințare viitoare, a anunțat marți NASA, citată de AFP.

Nava spațială a misiunii Dart a lovit în mod deliberat ținta sa, asteroidul Dimorphos, care este un satelit al unui asteroid mai mare numit Didymos.

Nava spațială a NASA a reușit să deplaseze asteroidul reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat șeful agenției spațiale, Bill Nelson, într-o conferință de presă.

Acesta este „un moment de cotitură pentru apărarea planetei și un moment de cotitură pentru omenire”, a spus el.

Acesta ar fi fost deja „considerat un succes uriaș dacă (sonda spațială) ar fi redus orbita cu doar 10 minute. Dar, de fapt, a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat el. Cu această misiune, „NASA a dovedit că este serioasă în ceea ce privește apărarea planetei”, a spus el.

Impactul dintre DART si Dimorphos, vazut de Webb si Hubble Foto: Agentia Spatiala Europeana

Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, are un diametru de aproximativ 160 de metri și nu reprezintă un pericol pentru planeta noastră.

Deși obiectivul este relativ modest în comparație cu scenariile de dezastru din filmele științifico-fantastice precum „Armageddon”, această misiune de „apărare planetară” fără precedent, numită Dart, este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid amenință să lovească Pământul într-o zi.

Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât Dimorphos, așa că nu a distrus asteroidul. Echipa misiunii a comparat această coliziune cu o mașină de golf care se izbește de una dintre Marile Piramide generând suficientă energie pentru a lăsa un crater de impact.

La câteva momente de impact (foto: NASA TV)

Ce urmează

Observatoarele terestre din întreaga lume vor monitoriza sistemul de asteroizi pentru a confirma dacă DART a reușit să modifice mișcarea asteroidului.

Telescopul spațial James Webb, Telescopul Hubble și misiunea Lucy a NASA vor observa, de asemenea, urmările.

În plus, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va fi lansată în 2024 pentru a continua să studieze impactul.

Nava spațială, împreună cu 2 CubeSats, va ajunge la sistemul de asteroizi doi ani mai târziu.

Hera va studia ambii asteroizi, va măsura proprietățile fizice ale lui Dimorphos și va examina craterul de impact și orbita lunii, cu scopul de a stabili o strategie eficientă de apărare planetară.

Asteroizii și Terra – O poveste cu temeri, dar și cu exagerări nefondate

Știm că există 26.000 de asteroizi care se apropie în mod regulat de orbita terestră, iar cei mai cunoscuți pe care omenirea i-a putut vizita sunt Bennu și Ryugu.

Cercetătorii au gândit multe moduri în care un asteroid care ar deveni un pericol pentru Terra ar putea fi eliminat. Printre scenariile luate în seamă s-au numărat: distrugerea cu focoase nucleare, „arderea” asteroidului cu lasere sau modificarea traiectoriei după ce asteroidul este „agățat” de o navetă care se apropie de el. Și alte variante au fost luate în seamă, dar toate sunt prea complicate pentru tehnologia din prezent.

Asteroizii sunt rămășițe planetezimale sau mici planete de la începuturile sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani. Ar fi trebuit să formeze o planetă, dar gravitația puternică a lui Jupiter i-a împiedicat. Asteroizii sunt foarte utili în explorarea spațiului, fiindcă se presupune că au rămas neschimbați de la formarea sistemului solar și dacă îi studiem putem afla lucruri esențiale de la formarea cosmosului.

De multe ori apar știri exagerate în care se spune că un asteroid ar putea lovi în curând Terra și va face ravagii, dar adevărul este că nu sunt date că așa ceva s-ar putea întâmpla în acest secol.

De exemplu, temutul Apophis, asteroidul botezat după zeul egiptean al răului şi distrugerii, nu va prezenta niciun pericol de coliziune cu Terra pentru cel puțin 100 de ani de acum înainte, au anunțat în 2021 cei de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană care l-au și scos de pe lista de risc ce conține asteroizii care ar putea să intre în coliziune cu planeta noastră.

Referință:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro