Oglinda telescopului spațial James Webb a fost lovită de un mic meteorit
Telescopul spațial James Webb, ale cărui prime imagini științifice urmează să fie prezentate pe 12 iulie, a pățit un incident în punctul său de observație aflat la 1,5 milioane km de Terra. Una dintre oglinzi a fost lovită de un micro-meteorit, dar din fericire pare că totul funcționează bine.
Nu se știe ce dimensiuni avea micro-meteoritul, este posibil să fi fost cât un grăunte de nisip, dar la viteză mare chiar și un element atât de mic poate crea probleme tehnice instrumentelor super-fine.
NASA spune că incidentul s-a întâmplat între 23 și 25 mai și nu sunt semne că ar fi afectat capacitatea telescopului de a capta imagini de super-calitate care să ne dea noi informații despre începuturile Universului.
NASA spune că „după evaluările inițiale echipa a dedus că telescopul funcționează la un nivel ce depășește toate cerințele misiunii, în ciuda unui efect marginal detectat la nivelul datelor”.
Nu este o surpriză că un micro-meteorit a lovit telescopul, dar astronomii sperau ca așa ceva să nu se întâmple chiar la începutul misiunii.
Dacă un segment al oglinzii este afectat, poziția acelui segment poate fi ajustat, astfel că o parte dintre distorsiuni pot fi eliminate. Încă mai sunt realizate calibrări și alte segmente vor fi repoziționate. Oglinda mare este formată din 18 segmente hexagonale.
Trebuie spus că telescopul a fost testat pentru astfel de posibile impacturi înainte de a fi lansat, mai ales că spațiul cosmic nu este chiar așa lipsit de elemente. Este însă foarte posibil ca meteoriți mai mărișori să-l atingă, dar putem spera că nu-l vor deteriora.
Telescopul James Webb a fost pregătit la nivel optic, mecanic, electric și termic să suporte un mediu ostil, cu temperaturi joase și posibile impacturi.
Telescopul care a costat 10 miliarde dolari a fost trimis în spațiu în ziua de Crăciun a lui 2021.
Pe 24 ianuarie, la aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, la 1,5 milioane de km de Pământ, de la care va putea observa primele galaxii din univers, a confirmat NASA.
James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.
O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogat peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.
James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.
Surse: Washington Post, CNN