Sari direct la conținut

Omul de afaceri Mihai Erbasu a fost gasit mort

HotNews.ro

O stire socanta a spart ieri dimineata suvoiul de informatii despre rezultatul scrutinului de duminica: Cunoscutul om de afaceri Mihai Erbasu a fost gasit mort luni dimineata in piscina vilei sale din Snagov. In jurul orei 7, administratorul imobilului a descoperit cadavrul in bazinul de inot al vilei, care era aproape gol.

Doua posibile explicatii au aparut imediat: fie victima a cazut accidental de la etajul imobilului, fie s-a aruncat in piscina. Aceasta a doua varianta este cea luata in calcul acum de politistii si procurorii criminalisti. Si asta pentru ca in subsolul casei a fost gasit un cordon rupt si urme de sange.

Anchetatorii presupun ca Erbasu a incercat sa se sinucida prin spanzurare, dar datorita greutatii mari a corpului sau latul folosit s-a rupt. Mihai Erbasu a ajuns la vila sa din Snagov duminica dimineata. De obicei el venea aici numai insotit de sotie. Duminica a fost vazut singur.

Atunci cand a fost descoperit mort in piscina era imbracat asa cum venise din oras, cu camasa si cravata, avea ceasul la mana. Potrivit unor surse din Politie si Parchet, el ar fi lasat mai multe scrisori familiei. Ieri, cadavrul victimei a fost examinat la Institutul de Medicina Legala.

Considerat printre cei mai bogati oameni de afaceri romani (in jur de 100 milioane de dolari), Erbasu detinea controlul asupra mai multor afaceri in domeniul constructiilor civile si industriale.

El mai era proprietarul a doua hoteluri si al unor ferme de animale. Cu una dintre firmele sale, Mihai Erbasu a castigat licitatia pentru contorizarea blocurilor in cartierele Vitan, Rahova, Militari, Grivita, din Bucuresti. Erbasu era si unul dintre principalii sponsori ai Clubului Dinamo Bucuresti, el sprijinind in special echipele de baschet.

Potrivit avocatei Paula Iacob, aflata ieri la Snagov, probabil in calitate de reprezentant al familiei pe langa autoritati, pe corpul victimei nu existau urme de violenta. Criminalistii au exclus, de altfel, din capul locului varianta unui omor. De cateva zile, Erbasu se afla intr-o stare de stres puternic si avea probleme cu tensiunea.

Apropiatii nu exclud posibilitatea ca el sa fi cazut de la etaj in piscina aproape goala.

O cariera politica zbuciumata

La declansarea revolutiei din decembrie 1989, Mihai Erbasu avea cu putin peste 47 de ani si era un promitator director al Intreprinderii de Constructii Edilitare si Drumuri Bucuresti. Din 1990, a preluat fraiele unei societati comerciale din acelasi domeniu. Cum singur recunostea, la inceput a cochetat cu Partidul National Liberal, condus de Radu Campeanu.

I s-a parut insa ca formula politica promovata de acesta nu are viitor in Romania si ca acesta apartine mai degraba unor formatiuni de coloratura socialista sau social-democrata. S-a inscris in PSM.

A fost ales in functia de vicepresedinte al PSM si desemnat pe locul intai la Bucuresti pe lista de senatori ai partidului, cu intentia expresa de a promova acolo legi privitoare la protectia intreprinzatorilor romani si la incurajarea investitorilor mici si mijlocii.

La o jumatate de an de la alegeri si-a prezentat demisia din PSM, apreciind ca o seama de fruntasi ai partidului vehiculeaza idei in neconcordanta cu noile realitati romanesti, idei ce apartin mai degraba trecutului decat pezentului si viitorului. El anunta intr-o scrisoare adresata presedintelui Ilie Verdet ca, dupa o perioada de reflectie, isi va gasi locul intr-un partid socialist modern.

„Eu raman un om al stangii”. A crezut ca a gasit un asemenea partid in Alianta pentru Romania, in februarie 2000 fiind ales in fruntea organizatiei din Capitala a acestei formatiuni, iar o luna mai tarziu desemnat, in mod oficial, candidatul sau la Primaria Bucurestiului.

Despre el, Teodor Melescanu spunea ca este omul cel mai nimerit sa puna in practica sloganul partidului „Mai putina politica, mai multa administratie”. Mihai Erbasu spunea ca n-a dat pentru partide nici 1 la suta din ceea ce a castigat, „deci n-o sa saracesc din politica”.

Confruntarea electorala nu i-a dat insa castig de cauza, iar Mihai Erbasu a preferat sa se dedice profesiei, si nu politicii.

In scrisoarea de adio, Mihai Erbasu invoca si probleme financiare

Intr-un interviu dat publicitatii in urma cu patru luni, omul de afaceri denunta „relele tratamente” la care este supus in Romania investitorul autohton, precum si presiunile politice facute asupra investitorilor

Anchetatorii au gasit o lunga scrisoare de adio, lasata familiei sale, prin care isi cerea scuze pentru gestul sau. „Nu am facut rau nimanui niciodata in viata mea. Nu am nimic sa-mi reprosez, dar am luat aceasta hotarare pentru ca nu mai suport presiunile mafiei”, a dezvaluit Mihai Erbasu in scrisoarea de adio pe care a lasat-o familiei sale.

In epistola adresata copiilor sai si sotiei sale, Mihai Erbasu ii sfatuieste pe acestia sa ramana uniti, cinstiti si curati, sperand ca astfel ei vor rezista mai bine decat a facut-o el. Interesant este insa ca Mihai Erbasu nu era cunoscut ca un afacerist aflat in dificultati financiare.

Si mai curios este faptul ca moartea lui a survenit chiar la cateva ore dupa anuntul rezultatelor din al doilea tur al localelor. Intr-un interviu dat publicitatii in urma cu aproximativ patru luni de zile, Mihai Erbasu denunta „relele tratamente” la care este supus in Romania investitorul autohton.

„Investitiile nu trebuie sa aiba culoare politica si nici granite”, spunea Mihai Erbasu, aratand ca, pe vremea cand era consilier la Consiliul General al Primariei Capitalei, a observat ca se intampla lucruri neortodoxe, la care nu a dorit sa ia parte. Precizam ca Erbasu a demisionat din aceasta functie in urma cu doi ani.

„Am plecat si din cauza faptului ca mi-am dat seama ca se vrea constituirea unui grup de interese ce doreste sa profite fie de fondurile internationale, fie de fondurile de la buget, aceste fonduri finantand lucrarile de constructii pentru drumuri, termoficare etc.

” Mihai Erbasu dezvaluia atunci ca, in domeniile investitiilor si constructiilor, firmele care stiu sa lucreze si care respecta legile sunt inlaturate de pe piata „prin metode neortodoxe sau cu o spoiala de legalitate”.

„Cred ca ceea ce se intampla in Romania este un joc de interese in care-si dau mana unii membri din partidele intregului spectru politic”, spunea Mihai Erbasu, indignandu-se ca pe piata romaneasca izbandesc nu marile societati, serioase, ci firmele care lucreaza 90% in economia subterana.

Omul de afaceri s-a adresat public presedintelui Romaniei si primului-ministru, semnalandu-le aceste lucruri grave.

59 miliarde de lei, datoriile catre stat ale firmelor familiei Erbasu

Mihai Erbasu detinea sau era actionar la mai multe societati, inclusiv prin intermediul fiului si sotiei sale, majoritatea companiilor avand ca obiect de activitate constructiile. La momentul sinuciderii, datoriile companiilor care au fost detinute de Erbasu catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale se ridicau la aproximativ 59 de miliarde lei.

Cea mai mare societate pe care o detinea este S.C. Constructii Erbasu SA, care are datorii totale de 17,5 miliarde lei. O alta societate, unde era presedinte al Consiliului de Administratie, este Erbasu Edil Construct SA, care inregistreaza in momentul de fata datorii catre buget insumand 8,2 miliarde lei.

Fiul sau, Marius Alexandru, a condus o vreme o alta societate a tatalui Erbasu Expert Construct SA, care are de platit statului dari in valoare de peste 22 de miliarde lei. Alte doua societati, Erbasu Total Construct SA, administrata de fiul sau, si Erbasu General Construct SA, unde administrator era nepotul sau Romeo Cristian, au de platit statului datorii de aproximativ 11 miliarde lei.

Din evidentele Ministerului Finantelor reiese ca pentru toate aceste datorii Erbasu obtinuse esalonari de plata pe diferite perioade de timp, esalonari ale caror grafice de rambursare fusesera respectate pana in momentul mortii acestuia. Erbasu mai era actionar la alte doua societati fara datorii: Erbecar SA Dragomiresti si Banca Romaneasca Bucuresti SA, sucursala Constanta.

La fel ca cele doua societati, Mihai Erbasu mai era asociat la firma Erbacom SRL, firma care nu apare in evidentele Fiscului cu datorii catre stat.

Adevarul – 22 iunie 2004

Omul de afaceri Mihail Erbasu s-a sinucis, ieri, in locuinta sa de la Snagov, linga Bucuresti, afirma procurorii. Erbasu a lasat familiei o scrisoare in care si-a cerut scuze pentru gestul sau si in care i-a incurajat pe cei doi fii si pe sotia sa, scriindu-le ca se vor descurca si singuri. La aceasta ora, nu se stie nimic despre motivele sinuciderii.

“Cel care i-a gasit trupul lui Mihail Erbasu a fost ingrijitorul Dan. Ca de obicei, el venea la vila de la Snagov dis-de-dimineata. Era ora 7.00 cind l-a vazut pe Mihail Erbasu in piscina in care era putina apa. Cazuse in cap. A aparut imediat sotia lui Erbasu, care a inceput sa tipe: “Nu se poate! Nu se poate!”. Apoi soferul, care a anuntat politia”,

ne-a declarat o vecina. Echipa de anchetatori a sosit in scurt timp si a ramas in vila pina in jurul orei 16.00. Pentru lamurirea imprejurarilor in care s-a sinucis afaceristul, anchetatorii au solicitat doua echipe de la Departamentul Politiei de Interventie Rapida.

“In ultima vreme era stresat si obosit”

Vecinii lui Erbasu spun ca acesta era un om linistit. Il stiu de patru ani, de cind isi facuse casa acolo. Vorbea cu toata lumea, desi nu avea nici un prieten apropiat. Despre Erbasu, avocata familiei, Paula Iacob, a declarat ca era “un om bun, inteligent. Un sot bun si un bun prieten”, adaugind: “A fost gasit in piscina. Pe corpul lui nu sint urme de violenta.

Exista deschis pe biroul lui un registru pe care lucra. Era imbracat si trebuia sa fie la firma la ora 7.00. Nu cred ca s-a sinucis. Parerea mea este ca i s-a facut rau si a cazut. Avea probleme de sanatate. Este adevarat ca in ultima vreme era extraordinar de stresat si obosit. Pentru ca era un om de afaceri cinstit. Avea o firma serioasa. Banuiala mea este ca i s-a facut rau de la inima.

Da, am auzit ca s-au vazut urme de singe la subsol. Dar puteau sa fie de vin”.

De ce s-a sinucis Erbasu?

Miliardarul Mihail Erbasu (fost lider al Partidului Socialist al Muncii) era unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la aproape 100 de milioane de dolari. El ocupa numarul 22 in Topul 300 realizat de “Capital”.

Moartea omului de afaceri bucurestean vine la nici o luna dupa ce, intr-un ziar central, pe prima pagina, aparea informatia ca Mihail Erbasu este in pragul falimentului. Surse judiciare ne-au declarat ca este posibil ca miliardarul gasit mort la Snagov sa fi investit foarte mult in aceasta ultima campanie electorala, pe mina celor care au pierdut.

Un posibil motiv de sinucidere! O alta ipoteza, bazata pe informatii din mediul de afaceri, ar fi ca, aflat in mare impas financiar, Erbasu a apelat la camatari ai lumii interlope, carora nu ar fi reusit sa le inapoieze banii.

Ultimele rinduri

Surse din politie ne-au declarat ca de la inceputul anchetei s-a stiut ca era vorba de sinucidere: “Mihail Erbasu a lasat un bilet in care scrie, printre altele, “Imi pare rau… sint sigur ca va veti descurca si fara mine!””. Aceleasi surse ne-au mai spus ca inscrisul respectiv, care are mai multe pagini, a ramas la sotia lui Erbasu si ca in mare parte a fost distrus.

Cel mai bun prieten al lui Erbasu, Marian Iliescu: “Nu cred ca s-a sinucis!”

“Pe Mihail Erbasu il stiu de 30 de ani. Era puternic, un luptator. Vineri ne-am intilnit si am discutat afaceri. Ma scuzati, acum pling… Aveam afaceri impreuna! Intentionam sa construim doua cladiri pe strada Popa Tatu. Astazi urma sa ne intilnim la ora 13.00. Eu nu pot sa cred ca s-a sinucis. Pina cind procurorii stabilesc adevarata cauza a mortii, eu nu cred ca s-a sinucis.

Nu avea motive. Am si eu unele informatii, dar nu pot sa pun baza pe nici una deocamdata”, ne-a declarat Marian Iliescu, om de afaceri. Prietenul lui Erbasu crede ca de afacerile familiei se va ocupa fiul cel mare, Cristi (37 ani), care cunoaste problemele firmei, Alexandru (25 ani) fiind mai mic, si, probabil sotia lui Mihail Erbasu, Elena. “Sper sa poata trece peste asta.

Sa fie tare. Ea este fiica de preot”, ne-a mai spus Marian Iliescu. (G. Ghidovat)

– Nascut la 1 noiembrie 1942, in judetul Arges

– Absolvent al Liceului “Sf. Sava” din Bucuresti, in 1960

– Absolvent al Institutului de Constructii – Facultatea de Hidrotehnica, in 1972

– Intre 1979 si 1990 a ocupat diverse functii de la inginer stagiar pina la director la intreprinderea de Constructii Edilitare Bucuresti

– In 1990, infiinteaza Societatea Erbasu S.A., la care a fost pina acum actionar principal

– Activitate politica: fost membru UTC si PCR, dupa 1990 activeaza ca membru si vicepresedinte al PSM si ApR, pina in anul 2000.

Mostenirea imperiului Erbasu

Cu o avere estimata la 90-100 milioane de dolari, potrivit revistei “Capital”, omul de afaceri gasit mort la Snagov avea mai multe firme in domeniul constructiilor, turismului si agriculturii. La principala societate, Constructii Erbasu SA, detinea, impreuna cu familia (sotie si doi copii), 61a din actiuni. Potrivit aceleiasi publicatii, firma sus-amintita are peste 1.

100 de angajati, iar cifra anuala de afaceri ajunge la 25 de milioane de dolari.

“Afacerea Erbasu s-a extins o data cu investitiile efectuate in cartierul Vitan din Bucuresti, unde a fost construit un centru de afaceri si comert pe o suprafata de 30.000 de metri patrati. Valoarea investitiei s-a ridicat la 15 milioane de dolari”, mai scrie revista “Capital” in CV-ul de milionar in dolari al lui Erbasu.

De altfel, Erbasu sustinea ca pretul de piata al acestui centru “este de circa 20 milioane de dolari”. Dezvoltarea afacerilor lui Mihai Erbasu nu s-a oprit insa.

“In 2003, Mihail Erbasu s-a concentrat pe achizitionarea de terenuri in Bucuresti (zona Baneasa) si in comuna 1 Decembrie, unde in 2004 va construi doua cartiere de vile, a cite 50 de imobile fiecare”, mai arata “Capital”.

Potrivit aceleiasi surse, “Erbasu mai detine doua ferme de animale populate cu 150 bovine si 500 de oi, doua hoteluri in Bucuresti, cu o suprafata construita de 15.000 metri patrati, un bloc de 50 de apartamente in Bucuresti si 500 ha teren in tara”.

In afara de aceste afaceri, se stie ca investitia lui Erbasu in domeniul sportului i-a adus faima datorita infiintarii si sponsorizarii echipei de baschet care-i poarta numele.

Locul 3 in topul datornicilor: 8,3 miliarde lei

Nu trebuie insa trecut cu vederea ca Mihail Erbasu se afla de mai mult timp pe lista celor mai mari datornici. In 2003, SC Constructii Erbasu SA se afla pe locul 3 in topul datornicilor, cu 8,3 miliarde lei, dupa European Drinks (13 miliarde de lei) si Rieni Drinks (14 miliarde de lei).

Atit plusurile, cit si minusurile vor fi mostenite de membrii familiei Erbasu: sotia si cei doi copii.

Ev. Zilei – 22 iunie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro