Sari direct la conținut

OMV, corigenta la mediu

Ziua de Cluj

Acest act este esential pentru functionarea oricarui agent economic si in special a celor care reprezinta un potential poluator, asa cum este OMV. Chiar daca au fost amendati cu peste doua miliarde de lei vechi, reprezentantii OMV nu sunt deranjati si se limiteaza la un vechi truc: contestarea in instanta a actiunilor inspectorilor GNM.

In Romania, concernul OMV AG si-a inceput activitatea in domeniul comercializarii de carburanti si lubrifianti in 1998, prin filiala OMV Romania Mineraloel SRL. Prima benzinarie a fost inaugurata in 199 Compania „de origine” austriaca a devenit mult mai cunoscuta dupa ce, in 2004, a achizitionat pachetul majoritar al Petrom.

In judetul Cluj, OMV detine sase benzinarii (fara a le socoti aici pe cele detinute sub marca Petrom), din care patru sunt amplasate in Cluj-Napoca, una in comuna Floresti si una in municipiul Dej. Este cunoscut faptul ca statiile de distributie a carburantilor reprezinta focare de poluare a mediului. Cinci din cele sase benzinarii din Cluj functioneaza, din 2005, fara avize de mediu.

Inspectorii Garzii Nationale de Mediu Cluj au efectuat o serie de controale la benzinariile OMV, unde au descoperit ca acestea functioneaza fara avizele necesare. Faptul este ingrijorator, avand in vedere ca prin avizul de mediu se reglementeaza masurile de protectie a mediului.

Neavand acest document, benzinariile pot functiona liber si, astfel, pot sa apara deversari accidentale de carburati sau produse petroliere care afecteaza grav mediul inconjurator. Numai in 2005 au fost aplicate sanctiuni in valoare de 3200 de lei pentru nedetinerea autorizatiilor de mediu. Inspectorii GNM Cluj au verficat documentatia de mediu a OMV si in 2006.

Din nou, compania nu a reusit sa demonstreze ca functioneaza legal si a fost sanctionata cu 17000 de lei. „SC OMV Romania Mineraloel SRL confirma incheierea unor procese verbale de catre Garda Nationala de Mediu, pentru cinci statii distributie carburanti situate in judetul Cluj.

Compania a atacat in instanta aceste procese verbale, pentru vicii de forma si de fond”, au declarat reprezentantii companiei austriece.

Accidente ecologice marca OMV

Compania austriaca are la activ cateva incidente care au afectat mediul inconjurator. In ianuarie anul acesta, Directia Apelor Arges a sesizat ca una din conductele de transport al carburantilor detinuta de OMV era fisurata. Peste sase tone de titei au fost deversate pe cursul de apa Valea Brateasca. Poluarea a atins si lacul Merisani Valcele, care se afla in imediata apropiere a conductei.

De asemenea, in luna noiembrie 2005, OMV Braila a fost sanctionata pentru poluare accidentala cu titei. Mai exact, produsele petroliere au contaminat mediul dupa ce o conducta care traversa localitatea Schela s-a fisurat din cauza coroziunii. Legislatia de mediu din Romania obliga in aceste cazuri ca poluatorul sa plateasca cheltuielile de ecologizare a zonelor afectate.

Benzinariile din Romania, privatizate de austrieci

Austriecii de la OMV au devenit cunoscuti in Romania pentru privatizarea Petrom. In 2004, grupul austriac OMV a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Petrom. OMV a achitat 669 de milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom. Pentru restul de actiuni, pana la 51%, OMV s-a angajat sa efectueze o majorare de capital cuprinsa intre 723 si 860 milioane de euro.

Dupa ce a preluat Petrom, compania austriaca a fost acuzata de o serie de practici mai putin ortodoxe. Cel mai recent caz relatat de presa este legat de contractul de privatizare cerut de presedintele Traian Basescu pentru a fi analizat. De asemenea, OMV a fost acuzata in repetate randuri de monopol asupra pretului benzinei.

Acest aspect a fost scos in evidenta de catre seful statului, care a solicitat ca OMV sa fie supusa unui control din partea Consiliului Concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro