Sari direct la conținut

Operatorii de cablu vor scumpi abonamentele din 2005

Gardianul

In urmatorii doi ani, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu ar putea creste cu 25%, de la o medie de 4,5 euro, cat este in prezent, la 6 euro, a afirmat, ieri, Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii de Cablu (ACC). „Tarifele la abonamente vor creste o data cu veniturile. Bineinteles ca vor exista imbunatatiri si modernizari privind semnalul, in ritm accelerat.

Abonamentul de televiziune prin cablu, in Romania, este cel mai mic din Europa”, a spus Petric, cu ocazia „Conventiei de comunicatii prin cablu”. El a declarat ca, in momentul de fata, in Ungaria si Cehia, tarifele la abonamentele de televiziune prin cablu sunt de 12,5 euro pentru pachetul de baza, iar in Polonia sunt chiar si mai ridicate.

„Chiar si in Bulgaria si in Republica Moldova, tarifele la abonamentele de cablu TV sunt de cinci euro”, a mai declarat presedintele ACC. Accesul neautorizat la retelele de comunicatii prin cablu este in prezent principala problema a operatorilor de cablu, a mentionat Petric. „Conectarile ilegale ne produc daune economice si daune care tin de calitatea serviciului.

Lipsa infrastructurii face ca in acest moment sa nu se poata inlocui reteaua aeriana de cablu cu cea subterana”, a mentionat Radu Petric. El a „uitat” insa sa mentioneze ca in Romania functioneaza de ani de zile companii de cablu prin fibra optica subterana, precum Cable Vision of Romania.

Problema majorarii tarifelor pare, insa, o intelegere la nivelul tuturor operatorilor (fapt interzis prin lege si sanctionat de Consiliul Concurentei), intrucat si CVR a afisat pe pagina TV pe care o gazduieste faptul ca va „revizui”, incepand din ianuarie 2005, tarifele la abonamente.

Radu Petric a precizat ca acest fenomen prejudiciaza atat Fiscul, cat si titularii de drepturi de autor, prin impozitele si taxele neincasate.

Chiar daca nu a precizat o valoare a pierderilor inregistrate de operatorii de cablu din cauza conectarilor ilegale, Petric a spus ca noul Cod Penal, care va intra in vigoare din iulie 2005, contine prevederi clare si precise referitoare la furtul de semnal.

„Furtul de semnal va fi penalizat la fel ca furtul de energie electrica, cu inchisoare de la 1 la 7 ani, dar si cu amenzi importante care sa descurajeze acest fapt”, a precizat Radu Petric.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro