Sari direct la conținut

Ordinele pentru organizarea rezidențiatului, semnate de Sorina Pintea la o zi după ce legea care prevede că e necesară doar semnătura ministrului Sănătății a fost promulgată

HotNews.ro
Examen de rezidentiat, Foto: Agerpres
Examen de rezidentiat, Foto: Agerpres

Ordinele pentru organizarea examenului de rezidențiat au fost semnate de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce prevede că examenul poate fi organizat, doar anul acesta, doar cu semnătura ministrului Sănătății, nemaifiind necesară și cea a ministrului Educației. Examenul de rezidențiat urmează să aibă loc pe 8 decembrie.

„Astăzi am semnat Ordinele cu privire la rezidențiat, deci prin urmare, examenul de rezidențiat a intrat în linie dreaptă, cred că deja le-am și trimis la Monitorul Oficial”, a anunțat ministrul interimar al Sănătății.

Sorina Pintea a mai precizat că „a apărut o nouă prevedere, legată de numărul de locuri, astfel încât acestea să fie egale cu numărul absolvenților. Noi am aprobat printr-o Hotărâre de Guvern o cifră de școlarizare de 4.710 locuri. Practic, aceste discuții legate de cifra absolvenților, a pornit de la faptul că s-a speculat în spațiul public că locurile scoase la rezidențiat pe medicină generală sunt mai mici decât numărul absolvenților. Avem în România 3.401 absolvenți de medicină generală, numărul locurilor scoase la rezidențiat pe medicină generală este 3.990. Totalul de 4.710 include și zona de medicină dentară și farmacie. Diferența este foarte mare între numărul absolvenților și numărul locurilor la medicină dentară și farmacie. Logica este foarte clară, în general, numărul posturilor pentru faramciști în spital este limitat. Farmacia, absolventul de farmacie se adresează incusiv zonei private, la fel medicul dentist, care odată ce termină facultatea poate să lucreze într-un cabinet. Așa cum vă spuneam, numărul locurilor la rezidențiat pe aceste specialități se stabilește în urma unor discuții solicitărilor Direcțiilor de Sănătate Publică. Acum, pentru că situația e de așa natură, noi teoretic ar trebui să scoatem 3.401 locuri la Medicină generală, 1.000 de locuri la Farmacie, 1.000 la medicină dentară, am considerat că vom merge pe 4.710 locuri și această cifră va fi suplimentată dacă la examenul de rezidențiat se va obține o medie corespunzătoare intrării în rezidențiat. Ca să nu mai bulversăm lucrurile. Pentru că eu am spus-o, medicina generală are 3.400 de absolvenți, 3.900 de locuri. Și de acolo a apărut discrepanța, mi-au recunoscut-o inclusiv reprezentanții asociațiilor de studenți, care mi-au spus că ‘știți, noi ne-am uitat la 4.710 pe total, nu am știut exact’ „.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro