Sari direct la conținut

[P] Telekom Romania pune Piatra Neamt pe harta proiectelor-pilot de tip Smart City

Smile Media
Telekom Smart City, Foto: Telekom Romania
Telekom Smart City, Foto: Telekom Romania

Dupa primul proiect-pilot de tip Smart City lansat de Telekom Romania in 2016 si cel inaugurat in vara acestui an la Constanta, aceeasi companie a anuntat recent un al treilea astfel de proiect, la Piatra Neamt. Acesta este parte a strategiei de extindere a operatiunilor Telekom pe acest segment de inovatie si de consolidare a pozitiei de integrator de solutii ITC pe piata locala.

Astfel, in centrul municipiului a fost instalata o „zona smart” care include: solutie de iluminat stradal inteligent, mobilier stradal inteligent, statie de incarcare pentru masinile electrice, sistem de monitorizare a calitatii aerului, supraveghere video inteligenta si Wi-Fi gratuit.

Banca alimentata cu energie solara permite vizitatorilor parcului din centrul orasului sa isi incarce dispozitivele mobile si sa se conecteze la serviciul de internet Wi-Fi. Solutia de iluminat stradal inteligent, instalata in aceeasi arie, ofera posibilitatea de diminuare a fluxului luminos in functie de anumite scenarii predefinite, urmand sa genereze reduceri ale consumului de energie.

De asemenea, proiectul prevede implementarea unei statii pentru incarcarea simultana a doua masini electrice care poate fi folosita si de turistii care viziteaza nord-estul tarii si care au nevoie de un punct de incarcare disponibil pe aceasta ruta.

Piatra Neamt este considerat unul dintre orasele cele mai putin poluate din Romania, iar statia de monitorizare a calitatii aerului instalata in aceasta zona are rolul de a extrage date in timp real pentru a masura parametrii ideali in acest sens. Acestia sunt: temperatura, umiditatea, presiunea, CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon si pulberile in suspensie si sunt afisati pe un ecran exterior. In plus, pe acelasi ecran Primaria are posibilitatea sa afiseze diferite informatii de interes general pentru locuitorii din Piatra Neamt.

De asemenea, proiectul prevede si instalarea unei componente de supraveghere video inteligenta care analizeaza imaginile. Aceasta ofera posibilitatea identificarii si alertarii automate in cazul unui obiect disparut din imagine sau a unuia lasat intr-o zona restrictionata; alertarea automata in cazul unei persoane care intra intr-un perimetru restrictionat; alertarea automata in cazul in care o persoana sta mai mult de un interval predefinit intr-o anumita zona; alertarea automata in cazul in care un obiect sau o persoana se misca cu o viteza mai mare intr-un perimetru predefinit; alertarea automata atunci cand o camera video este acoperita sau lentila optica a acesteia este blocata.

Nu in ultimul rand, proiectul ofera Wi-Fi gratuit pe intreaga suprafata urbana a unei zone, cu un grad crescut de relevanta publica.

Principalul partener tehnologic pentru implementarea solutiilor inteligente a fost Huawei Technologies.

„Faptul ca suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbeste despre consecventa Telekom Romania in misiunea de sustinere a procesului de digitalizare a Romaniei. Solutiile de tip Smart City oferite de compania noastra vin sa completeze demersul administratiei locale de a raspunde noilor nevoi ale cetatenilor in era digitalizarii. Implementarea proiectelor demonstreaza faptul ca Telekom Romania se afla in avangarda companiilor care vor sa aduca viitorul in prezent si, mai mult, faptul ca sectorul public raspunde cu deschidere nevoii de adoptare a noilor servicii tehnologice in interes public”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro