Parchetul General anunta punerea in miscare a actiunii penale fata de Adrian Sarbu si cere arestarea sa pentru 30 de zile
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat marti punerea in miscare a actiunii penale fata de omul de afaceri Adrian Sarbu, acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare, si avocata Liana Petrovici, acuzata de complicitate la spalare de bani. Cei doi vor fi prezentati in cursul acestei zile Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Prejudiciul in aces dosar este estimat la 16.809.964 lei rezultat din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, la suma de 2.660.000 lei din savarsirea infractiunii de delapidare, fiind supusa spalarii banilor suma de 2.893.607 lei.
Procurorii sustin ca la solicitarea lui Adrian Sarbu, inculpatii Liliana Serban, Roxana Dorina Grigoruta, Eugenia Balan (arestata in alta cauza), Sorin Dinu, Daniela Reghina (Cozac (cercetata in stare de libertate), Rodica Crisbasan si Gheorghe Dragos Chis, impreuna cu suspectii Diana Atanasiu si Dragos Eremia ar fi folosit o schema infractionala in scopul sustragerii de la plata catre Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor si Impozitelor, schema in care ar fi fost interpuse mai multe societati comerciale care ar fi derulat operatiuni fictive, in intervalul 2011 – 2014, in relatia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societatile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).
Potrivit PICCJ, Adrian Sarbu este detinatorul unei cote de 87% din actiunile S.C. A. M. C. S.A., societate ce detine 99,41378% din S.C. MEDIAFAX S.A., 95% din actiunile S.C. APROPO MEDIA S.R.L. si 50% din S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. (restul de 50% fiind detinuta in cote egale de S.C. MEDIAFAX S.A si S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).
„In aceste conditii, desi in perioada savarsirii faptelor ce formeaza obiectul prezentului dosar, inculpatul Sarbu Adrian nu indeplinea functii in cadrul acestor societati, se poate spune ca, in fapt, detinea controlul asupra tuturor societatilor din grup, deciziile acestuia impunandu-se cu putere de lege”, se arata referatul cu propunere de arestare preventiva.
Procurorii sustin ca in cadrul sedintelor de bugetare a societatilor, la care a participat si Adrian Sarbu, omul de afaceri ar fi afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat si s-a aratat interesat de gasirea unor modalitati concrete de evitare a acestora. Drept urmare, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., ar fi fost gandit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care ar fi trebuit virate la bugetul de stat, sens in care s-ar fi hotarat infiintarea de societati in care sa fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din Romania, care impunea obligativitatea achitarii acestor taxe.
Potrivit Parchetului General, sistemul creat ar fi avut doua scopuri: sustragerea de la plata catre bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor si utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in scopul platii de bonusuri pentru functiile de top ale societatilor si in special pentru Adrian Sarbu.
Omul de afaceri Adrian Sarbu a fost retinut luni, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului General, el fiind acuzat de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. Adrian Sarbu a fost ridicat luni si dus cu mandat la Parchetul General, unde procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax Group.
- Comunicatul integral al Parchetului ICCJ:
In cauza avand ca obiect S.C. MEDIAFAX GRUP SA, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, prin ordonanta din 3 februarie 2015, punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii:
- SARBU ADRIAN – aflat in stare de retinere – sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la evaziune fiscala (doua acte materiale), spalare de bani (doua acte materiale) si instigare la delapidare;
- PETROVICI LIANA – aflata in stare de retinere – sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la spalare de bani.
In cursul zilei de astazi, 3 februarie 2015, inculpatii vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Bucuresti.
Din referatul cu propunere de arestare preventiva au rezultat urmatoarele:
La solicitarea inculpatului Sarbu Adrian, inculpatii Serban Liliana, Grigoruta Roxana Dorina, Balan Eugenia (arestata in alta cauza), Dinu Sorin, Cozac Daniela Reghina (cercetata in stare de libertate), Crisbasan Rodica si Chis Gheorghe Dragos, impreuna cu suspectii Atanasiu Diana si Eremia Dragos au folosit o schema infractionala in scopul sustragerii de la plata catre Bugetul General Consolidat al Statului a Taxelor si Impozitelor, schema in care au fost interpuse mai multe societati comerciale care au derulat operatiuni fictive, in intervalul 2011 – 2014, in relatia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societatile din grupul MEDIAFAX (S.C. MEDIAFAX GRUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A., S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).
Astfel, inculpatul Sarbu Adrian este detinatorul unei cote de 87% din actiunile S.C. A. M. C. S.A., societate ce detine 99,41378% din S.C. MEDIAFAX S.A., 95% din actiunile S.C. APROPO MEDIA S.R.L. si 50% din S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. (restul de 50% fiind detinuta in cote egale de S.C. MEDIAFAX S.A si S.C. APROPO MEDIA S.R.L.).
In aceste conditii, desi in perioada savarsirii faptelor ce formeaza obiectul prezentului dosar, inculpatul Sarbu Adrian nu indeplinea functii in cadrul acestor societati, se poate spune ca, in fapt, detinea controlul asupra tuturor societatilor din grup, deciziile acestuia impunandu-se cu putere de lege.
In acest context, in cadrul sedintelor de bugetare a societatilor, la care a participat si inculpatul Sarbu Adrian, a afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plateasca taxe la stat si s-a aratat interesat de gasirea unor modalitati concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului S.C. MEDIAFAX GROUP S.A., S.C. MEDIAFAX S.A. si S.C. APROPO MEDIA S.R.L., fiind gandit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care in mod normal si firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens in care s-a hotarat infiintarea de societati in care sa fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din Romania, care impunea obligativitatea achitarii acestor taxe.
Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata catre bugetul general consolidat al statului a taxelor si impozitelor, ci si utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in scopul platii de bonusuri pentru functiile de top ale societatilor si in special pentru inculpatul Sarbu Adrian.
Disimularea adevaratei naturi a provenientei se realiza prin interpunerea in circuitul financiar a mai multor societati de tip fantoma, in conturile carora erau transferate de catre S.C. MEDIAFAX GROUP S.A. importante sume de bani, operatiuni in care erau interpuse alte doua societati comerciale.
Totodata, pe baza probatoriului administrat pana in prezent a rezultat ca inculpata Petrovici Liana (in calitate de avocat) a participat in cursul lunii aprilie 2014, la o intalnire ce a avut drept scop gasirea unei modalitati in care sa fie inchis soldul de casa existent in balanta contabila a S.C. T.P. S.A. care evidentia, la acea data, o suma in casierie in cuantum de aproximativ 2.100.000 lei, care in realitate lipsea, fiind anterior insusita de catre Adrian Sarbu, in calitate de actionar al societatii prin intermediul S.C. A. M. C. S.R.L., fiind remisa acestuia prin intermediul directorului general G. G. Cu aceasta ocazie, inculpata Petrovici Liana a intocmit si avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive avand drept scop ascunderea si disimularea modului in care sumele de bani au fost insusite din casieria S.C .T. P. S.A., avand cunostinta de scopul urmarit de inculpati.
Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifreaza la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, la suma de 2.660.000 lei din savarsirea infractiunii de delapidare, fiind supusa spalarii banilor suma de 2.893.607 lei.
Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.