Parlamentarii se urnesc impotriva lui Stelian Tanase: contul de executie bugetara al TVR – aviz negativ in comisiile de buget
Parlamentarii au facut, marti, un prim pas spre demiterea presedintelui-director general al TVR, Stelian Tanase, prin decizia comisiilor reunite pentru buget de a da aviz negativ contului de executie bugetara pe 2014 al Televiziunii publice. Potrivit Agerpres, decizia a fost luata cu 20 de voturi pentru si 2 abtineri. Avizul acestor comisii este necesar inainte ca raportul de activitate al TVR sa fie discutat in Comisiile de Cultura, iar apoi in plen. Respingerea raportului de activitate atrage automat demiterea presedintelui si a consiliului de administratie.
- Liberala Andreea Paul: „PSD vrea sa execute conducerea SRTV pentru ca nu a acceptat imixtiunea politica”.
Agerpres il citeaza pe presedintele Comisiei de buget de la Camera Deputatilor, Viorel Stefan, potrivit caruia SRTV „in 2014 inregistreaza datorii de 699 de milioane de lei, din care 449 milioane lei la bugetul de stat. Inregistreaza o pierdere cu un rezultat financiar negativ de 81 de milioane de lei, in conditiile in care pe contul de executie singurele pozitii de cheltuieli valorificate la centima reprezinta cheltuielile de personal. Aveti aici sume neutilizate, sume nefolosite din bugetul alocat, ceea ce este greu de explicat”.
- Nota: conducerea TVR a insistat de ani de zile ca situatia in care se afla institutia ar fi cauzata in principal de lipsa de sprijin si de interes din partea autoritatilor, pentru o mai buna reglementare a activitatii sale, dar si controlului politic.
Potrivit lui Viorel Stefan, raportul dintre salariile mici si cele mari din televiziune este nespecific unui serviciu public: „In conditiile in care o treime din personalul televiziunii este salarizat la nivel de salariu minim pe economie – si comparam cu declaratiile publice, pentru ca aici nu ati furnizat nicio informatie in legatura cu nivelul de salarizare al palierului de conducere al Societatii de Televiziune-, raportul dintre salariile mici si mari din televiziune sunt nespecifice unui serviciu public, asa cum sunteti dumneavoastra, prin legea de organizare si functionare. Poate daca era o televiziune privata, politica salariala era apanajul patronului si consecintele unei astfel de politici le suferea patronul. Pe un serviciu public sa discutam de un palier de 30% din personal la nivel de salariu minim pe economie si un palier de conducere la un nivel de salarizare despre care ne este jena sa vorbim public este o chestiune care, drept sa va spun, pe mine ma copleseste si nu vreau sa continui aceasta discutie”.
Pe de alta parte, Andreea Paul, deputat PNL, a transmis o declaratie de presa in care sustine ca „PSD vrea sa execute conducerea SRTV pentru ca nu a acceptat imixtiunea politica”. Declaratia arata ca ca „PNL nu face parte din plutonul de executie al conducerii Societatii Romane de Televiziune motivate politic de catre majoritatea PSD, drept pentru care, la dezbaterea de astazi privind contul de executie bugetara al Societatii Romane de Televiziune pe anul 2014, liberalii au parasit in semn de protest lucrarile Comisiilor reunite de buget si finante din Camera Deputatilor si Senat.”
- Prim-vicepresedintele PNL afirma ca partidul sau sustine independenta managementului si politicii editoriale SRTv si ca „posibilitatea demiterii conducerii, daca raportul anual este respins de majoritatea simpla parlamentara, reprezinta un sistem criticat de Uniunea Europeana a Serviciilor Media pentru ca deschide usa nejustificat influentelor politice. Aceste presiuni politice pot conduce la autocenzura cu privire la continutul editorial si pot provoca instabilitate manageriala. In acest fel se va folosi PSD de votul dumneavoastra!”.