Sari direct la conținut

Patriarhia Romana, atacata de Patriarhia Moscovei

HotNews.ro

Decizia Sinodului Bisericii romane de a infiinta episcopii pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei tensioneaza din nou relatiile dintre Romania si Rusia. Episcopul Egorievski Mark a declarat recent ca prin aceasta masura “se creaza impresia ca Biserica romana este o jucarie in mainile politicienilor de orientare nationalista”.

“Este o aventura expansionista de culoare nationalista si un act direct, care duce la scindarea lumii ortodoxe”, a declarat pentru Interfax vicepresedintele Departamentului pentru relatii externe al Patriarhiei Moscovei, episcopul Egorievski Mark.

Mai mult, episcopul Mark a atras atentia asupra faptului ca eparhiile instituite de Sinodul Biericii Romane vizeaza nu doar teritoriul Moldovei, dar si teritoriul Ucrainei, prin regiunile Bucovina si Odessa.

De altfel, intr-un comunicat al Sinodul Bisericii ortodoxe a Moldovei se arata ca “actiunile provocatoare ale Patriarhiei Romane sunt periculoase pentru statalitatea Moldovei”.

In replica, Biserica Ortodoxa Romana sustine intr-un comunicat ca reactivarea celor trei episcopii romanesti – de Balti, de Cantemir si de Dubasari – prin decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei, a fost o actiune fireasca.

Aceasta reactivare a fost consecinta a faptului ca, anterior, printr-o hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova, din 2004, si prin modificarile operate la Statutul de organizare si functionare al Mitropolie Autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscuta drept „succesoare spirituala, canonica,

istorica a Mitropoliei Basarabiei, care a functionat pana in anul 1944 inclusiv”.

Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a intregii Transnistrii, reactivate de Mitropolia Autonoma a Basarabiei, au fost inregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, dispunand de personalitate juridica de cativa ani.

In comunicat se mai arata ca prin aceasta decizie privind noua configuratie bisericeasca din Republica Moldova, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut decat sa recunoasca juridic aceste eparhii, fara a avea vreo intentie sa genereze conflicte intre Patriarhia Romana si Patriarhia Moscovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro