Sari direct la conținut

Patronul Samsung, Lee Jae-yong, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru corupție, a fost închis

HotNews.ro
Lee Jae-yong, Foto: Captura YouTube
Lee Jae-yong, Foto: Captura YouTube

„Prințul moștenitor” al Samsung, Lee Jae-yong, a fost condamnat luni la Seul la doi ani și jumătate de închisoare, într-un răsunător scandal de corupție, o decizie care privează gigantul sud-coreean de principalul său decident, scrie AFP.

Oficial, Lee Jae-yong este vicepreședintele Samsung Electronics, cel mai mare producător din lume de smartphones și de cipuri de memorie. Dar în realitate el este cel care a preluat conducerea conglomeratului, după ce tatăl său, Lee Kun-hee, artizanul ascensiunii mondiale a grupului, s-a retras din cauza unor probleme de sănătate. Acesta a decedat în octombrie anul trecut.

Samsung este, de departe, cel mai mare dintre „chaebols”, aceste imperii familiale care domină a 12-a economie mondială. Cifra sa de afaceri reprezintă o cincime din PIB-ul țării.

Lee era acuzat în cazul dosarului care a antrenat destituirea în 2017 a fostei șefe de stat Park Geun-hye, declarată vinovată pentru corupție și deturnare de fonduri.

Acesta „a dat deliberat mită și a cerut președintei să-și folosească puterea pentru a facilita ascensiunea sa” în fruntea conglomeratului, potrivit tribunalului din Seul.

„Lovitură enormă pentru Samsung”

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a refuzat să răspundă la întrebările ziariștilor când a venit la tribunal. După anunțarea verdictului, acesta a fost plasat imediat în detenție.

Unii analiști cred că închiderea sa va crea un vid de putere care ar putea afecta procesul decizional în fruntea grupului, în special în ceea ce privește marile investiții viitoare.

„Este cu adevărat o lovitură dură, o mare criză pentru Samsung”, a declarat Kim Dae-jong, profesor la Universitatea Sejong.

Samsung Electronics nu a reacționat la verdict. Ca multe grupuri tehnologice, acțiunile sale au crescut în perioada pandemiei. Dar luni acțiunile cădeau cu 3,4%.

În acest dosar, Lee a fost condamnat în 2017 la cinci ani de închisoare. În apel, majoritatea acuzațiilor au fost anulate iar Lee a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Dar curtea supremă a ordonat un nou proces.

Dosarul este legat de milioanele de dolari pe care grupul le-a acordat confidentei din umbră a președintei, Choi Soon-sil. Mită care urmărea, potrivit acuzării, facilitarea ajungerii sale în fruntea grupului, în condițiile în care Lee Kun-hee s-a retras după o criză cardiacă, în 2014.

Curtea supremă a confirmat definitiv joia trecută condamnarea lui Park la 20 de ani de închisoare, în special pentru abuz de putere.

Decizie „regretabilă”

Acest scandal subliniază încă o dată legăturile tulburi dintre puterea politică și marile familii care controlează „chaebols”, aceste conglomerate care s-au aflat la originea spectaculoasei redresări a Coreii de Sud după război.

„Este un dosar în care libertatea și drepturile de proprietate ale unei companii au fost încălcate de abuzul de putere al fostei șefe de stat”, a afirmat avocata apărării Lee In-jae.

„Având în vedere natura dosarului, consider decizia curții drept regretabilă”.

În mai 2020, „prințul moștenitor”, cum mai este numit, și-a cerut scuze public în fața presei, în special pentru controversatul proces de succesiune care îi permite să preia conducerea grupului înființat de bunicul său Lee Byung-chull.

Lee Jae-yong a promis chiar că este ultimul din familia sa care va conduce grupul.

Tatăl și bunicul său au avut și ei probleme cu justiția, dar nici unul dintre ei nu a fost condamnat la închisoare.

În trecut, marii patroni condamnați pentru fraudă fiscală sau corupție au beneficiat adeseori de o grațiere prezidențială pentru serviciile aduse economiei.

Într-un comunicat, Federația industriilor coreene s-a declarat îngrijorată pentru riscul unui „impact negativ” al deciziei asupra „ansamblului economiei”.

Samsung Electronics a anunțat în urmă cu zece zile că se așteaptă în trimestrul patru la un avans de 25% al profitului operațional, pe fondul cererii foarte puternice de cipuri generată de telemuncă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro