Sari direct la conținut

Pe urmele dosarelor lui Năstase şi Vadim

Cotidianul

Pe urmele dosarelor lui Năstase şi Vadim

Colegiul CNSAS s-a intrunit, joi, intr-o şedinţă in care s-a discutat solicitarea lui Aurelian Pavelescu, preşedintele Iniţiativei 2003, care a cerut ca verificarea dosarelor de Securitate in ceea ce-i priveşte pe Adrian Năstase şi C.V. Tudor să se extindă şi la Serviciul arhivistic şi de documentare militară din Piteşti.

Conform autorului solicitării, aici s-ar afla arhivate sub formă de microfilme informaţii despre turnătorii şi colaboratorii Securităţii.

CNSAS nu are timp de cei doi

Membrii Colegiului au ajuns la concluzia că, din punct de vedere tehnic, verificarea de la Piteşti nu se poate face pină după alegeri. „Ne este practic imposibil să rezolvăm această problemă.

Avem pe masa de lucru grămada de dosare cu candidaţii de la partide, pe care trebuie să le terminăm pină la alegeri“, ne-a declarat Mircea Dinescu, membru in Colegiu. „In mod normal, cei de la Piteşti ar fi trebuit să ne remită arhiva lor.

Dar s-au luat după SRI şi, văzind că ăştia nu prea ne dau mare lucru, nu ne-au dat nici ei nimic. El a precizat că arhiva electronică de la Piteşti conţine dosarele celor din MApN şi dosare ale Securităţii care au fost depozitate aici.

Istoricul Oprea crede că Năstase a fost informator

In presa ultimilor 15 ani au apărut mai multe articole care afirmau că Adrian Năstase ar fi făcut parte din structurile Securităţii comuniste. Mai precis, din aparatul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), unde ar fi fost subalternul actualului deputat PSD Ristea Priboi.

Istoricul Marius Oprea, specializat in istoria recentă, a confirmat ieri aceste supoziţii: „Desele călătorii in interes de serviciu ale lui Adrian Năstase in Occident la sfirşitul anilor ’80 nu puteau fi efectuate, conform legilor in vigoare atunci, fără acordul Securităţii.

Acest acord insemna furnizarea de note informative cu privire la modul in care s-au desfăşurat vizitele in cauză“.

Coleg cu o fostă colaboratoare

Pină in anul 1989, Adrian Năstase a lucrat la Institutul de Ştiinţe Juridice din Bucureşti, unde a fost coleg cu fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu. Aceasta a fost acuzată, in anul 2004, de istoricul Marius Oprea că a colaborat cu Securitatea, avind şi nume de cod: „Paula“.

Scandalul de presă creat in jurul Rodicăi Stănoiu a fost stins brusc. Aurelian Pavelescu, membru al Iniţiativei 2003, a spus ieri că demersul său şi al lui Cozmin Guşă la CNSAS este explicabil: „Se tot vorbeşte in presă că Adrian Năstase a colaborat cu Securitatea.

Nu s-a discutat deschis acest subiect pentru că oamenilor le este frică. Aşa cum s-a ingropat cazul Stănoiu-Paula, aşa se poate petrece şi in cazul Năstase. Noi vrem doar să aflăm dacă sint adevărate aceste istorii“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro